FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sier nei til 15 cruiseskip

Av Dag Fonbæk30.05.13 12:48 | Oppdatert: 07.10.13 19:31

Del saken på:

(VG Nett) Turistbygda Flåm knuser alle dystre spådommer om en dårlig reiselivs-sommer. I år har de måttet si nei til 15 cruiseskip-anløp!

«Flåm» betyr «lita flate mellom bratte berg» - og nettopp den begrensede kapasiteten til å ta imot mange turister samtidig er blitt litt av et luksusproblem for den vesle Vestlands-bygda mellom bratte fjell og trange daler.

Å måtte avvise svære cruiseskip med tusener av turister som kommer for å legge igjen penger i bygda, må føles litt spesielt.

Annonsørinnhold

Ikke plass

- Å si nei er basert på et totalbilde av både havnekapasitet og infrastruktur på land, slik at vi kan ta imot gjestene våre på en god og forsvarlig måte, forklarer driftsleder Sivert Bakk i Flåm Utvikling.

- Det er dager der vi ser at anløp av flere skip vil gå utover kvaliteten. Derfor sier vi nei, klargjør Bakk overrfor VG Nett.

I fjor hadde Flåm 151 cruiseanløp. I år får de 171.

LES OGSÅ: VGs reiseblogger besøker Flåm

I 2011 var 157.000 cruiseturister innom den vesle bygda.

I fjor hadde tallet økt til 200.000 - og i år ser Flåm ut til å få besøk av 230.000 cruisepassasjerer.

Tog og Rallarvegen

Også populære Flåmsbana slår alle rekorder. Toget - som ikke bare fylles opp av cruisepassasjerer, men også andre turister og ordinære togreisende - noterer seg for rekordbesøk år etter år, og har på 2000-tallet styrket sin posisjon som en av landets viktigste turistattraksjoner.

Også populære Rallarvegen - som blant annet går fra Myrdal på Bergenbanen og ned til Flåm - trekker tusener av besøkende til Flåm hvert eneste år.

Gjennom alle tider

Flåm, innerst i Aurlandsfjorden, har vært cruiseskip-mål siden 1800-tallet - og har som Vestlands-hovedstaden Bergen fått merke at cruiseskipene blir stadig større.

Som VG Nett meldte mandag må Bergen se åtte svære RCCL-skip seile forbi, fordi skipene er så høye at de ikke kommer under Askøybrua.

I stedet seiler de til mindre cruisehavner som Olden, Skjolden og nettopp Flåm.

Legger om seilingen

- Ja, de skipene var hos oss forrige uke, ler driftsleder Bakk, som er glad for at noen av de 15 avviste cruiseskipene har lagt om seilingsplanen slik at de likevel kan anløpe Flåm på andre dager.

RALLARVEGEN: Se VGs bildespill fra Rallarvegen!

- Noen har byttet anløpsdager med Geiranger og Bergen, slik at de likevel kommer innom Flåm, sier Bakk.

Når ett cruiseskip ligger til kai i Flåm, må neste som kommer ankre opp ute i fjorden. Da er det ikke plass til flere.

Flere hotellgjester

Også hvitmalte Fretheim Hotel, som ligger midt i Flåm og som har huset britiske lakseturister siden 1800-tallet, merker turisttilstrømningen.

Pessimistiske nullvekst-spådommer fra blant andre reisebransjens egne orgainisasjoner har det historiske hotellet så langt gjort til skamme:

- Rombestillingene ligger cirka 500 over fjoråret i hver av sommermånedene. I august er forhåndbookingen i år 800 rom høyere enn i august fjor, forteller Fretheims salgssjef
Mette Bakketun til VG Nett.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon