FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her spiser du godt og rimelig i Roma

Av Gjermund Glesnes12.09.12 11:42

Del saken på:

ROMA (VG) Det enkle kan gi store opplevelser i «Den evige stad». Her er spisestedene fra en tredagerstur til 3000 kroner - alt inkludert.

Billige spisesteder fulle av atmosfære - og lokalkjente.

Sjekk inn på en nærmest hvilken som helst sovesal på et herberge i Europa, og du vil treffe backpackere som må leve på ferdigoppskåret brød med vakuumpakket ost og hjemmelagd pasta for å holde budsjettet.

Du trenger imidlertid ikke øke feriekontoen så veldig mye før du kan spise godt.

I sommer reiste VG Reise på lavbudsjettstur til Italia, med 5000 kroner i budsjett for én uke - inkludert flybilletter og transport til og fra Rygge.

Omgjort til en tre dagers tur i Roma endte utgiftene på ganske nøyaktig 3000 kroner - fortsatt inkludert reisen tur/retur.

Da teller hver euro. Spesielt hvis du ønsker å la måltidene bli blant turens høydepunkter.

For riktignok Roma er fullt av billige spisesteder. Selv midt i det historiske sentrum går du forbi mange skilt om «tourist menu», pizza eller pasta til fem-seks euro. Men hvor bra er de, når skiltene er på engelsk og de prisen til tross må satse hardt på turister?

Her er et knippe rimelige steder som gir særegne, genuint romerske spiseopplevelser:

Freni e Frizoni(Via del Politeama, 4-6)


Denne baren i Trastevere er blant Romas beste aperitivo-steder, særlig hvis du er sulten. For seks euro får du en drink, øl eller et glass vin, og kan forsyne deg så mye du vil fra langbordet med pasta, bønnesalater, stekt ris, grønnsaker...

- Dette er egentlig ikke en aperitivo. Vi spiser faktisk. Det er middag, sa Roberto Kenofsky Paris, en av de mange som satt på murkanten rundt det tidligere verkstedet (freni e frizoni betyr «bremser og kløtsj»).

Siden det serveres i barer, er aperitivo kun aktuelt til (eller før) middag. ( Les mer i Reisebloggen .)

Er Buchetto(Via del Viminale, 2)


Et klassisk lunsjsted som i utgangspunktet serverer kun én ting: Ovnsstekt svin, skåret opp og lagt på vokspapir som igjen legges rett på bordet. Svinekjøttet kommer fra Ariccia, en landsby utenfor Roma, og vinen fra Frascati. Prisene er svært lave: 3,70 euro for svinestekskiver og brød al tavolo (sittende ved bord), og 1,50 euro for et melkeglass med vin fra tappekranen i veggen.

Da får du sitte på 112 år gamle trebenker som du gjerne må dele med andre lunsjgjester. ( Les mer i Reisebloggen .)

Antica Osteria da Giovanni(Via della Lungara, 41/a)


Rommet i denne nabolagsrestauranten, midtveis mellom Vatikanet og Trastevere, kan ikke være stort større enn fire ganger fire meter. På bordene lå grønnrutete papirduker. Og alle gjestene snakket italiensk.

Min kalvestek med sjampinjong og ovnsstekte poteter og brød fra steinovn, kostet 14 euro, inkludert et glass vin og en euro i tips. ( Les mer i Reisebloggen .) Antica Osteria da Giovanni er åpent til lunsj og middag, stengt søndag.

L'Asina d'Oro(Via del Boschetto, 73)


Denne restauranten i Monti har en utrolig billig tre retters lunsjmeny (12 euro), og normale priser til middag. På et bord på fortauet i en av gatene i bakkene over Colosseum spiste jeg fettucine med hvit ragout av oksehale og kanel på kvelden. Da kostet måltidet 18 euro inkludert brød og vin.

- Du får ikke sånn pasta noen andre steder. Du får det bare her, påsto Gabriella Senatra ved nabobordet. ( Les mer i Reisebloggen. )

00100 Pizza(Via Giovanni Brancaleone, 88)


Delepizza er en kjent løsning for å få billig varmlunsj i Roma. Denne sjappa i bydelen Testaccio er ikke billig. Men den tar bitene til et nytt nivå. For 12 euro fikk jeg to (store) pizza al taglio - ferdiglaget pizza som deles i et passende stykke og varmes opp - og en øl fra mikrobryggeri.

Hvor ellers topper de bitene med portvin, slik Fabio Coletta gjorde på stykket døpt «Greenwich» (med mozzarella og blå stilton)? ( Les mer i Reisebloggen. )

Bar Toto(Via Portico d'Ottavia)


Ghettos eldste bar er ikke stedet hvis du er virkelig sulten. Men hvis du egentlig bare har lyst på en liten lunsj, får du en flaske Moretti-øl og en panino med mozzarella og tomat til fem euro al banco (stående ved bardisken). Det er også en bar som virkelig har historie fra den tidligere ghettoen.

- Både bestefar og bestemor var de eneste i sin familie som overlevde krigen. Alle de andre ble deportert og døde, fortalte bartender Michael Pavoncello. (Les mer i Reisebloggen.)

PS! Nesten uansett budsjett kan du også fråtse i Romas beste gelato når du besøker den italienske hovedstaden. Her kan du lese om gelateriaer der isen virkelig smaker - og alle ingrediensene er naturlige.

Hva er dine rimelige Roma-tips? Del dem med VG Netts lesere i kommentarfeltet!