FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her kan du ta med sykkel i skiheisen

Av Mona Langset22.08.15 09:33 | Oppdatert: 25.09.18 16:03

Del saken på:

Noen skisteder har tøffe sykkelutforløyper om sommeren. Andre tilbyr slakke sykkelstier i skibakkene.

For atter andre er toppen av heisen et godt utgangspunkt for sykkelturer i høyden.

Skistedene har også utleie av egnede sykler

Oppdal

I Oppdal er det utallige muligheter til stisykling i variert terreng, og i år har det utgitt en egen stisykkel-bibel for Oppdal. Initiativtaker til den 300 siders boka er Vertical Playground (VPG)-gründer Trygve Sande.

Tidligere var det også en sykkelpark i Oppdal. Den er nedlagt. Men mange tar med sykkel i gondolheisen, og sykler ned alpinanlegget. Her var det også Norgescup i utforsykling helgen 15-16 august.

Gondolen kjøres hver dag om sommeren, og nå etter skolestart helg frem til midten av oktober.

Geilo

Fra toppen av stolheisen kan du sykle innover fjellviddene, eller du kan sette utfor en av de 10 løypene i Geilo Downhillpark. Både bratte og barnevennlige løyper, totalt 7,9 kilometer. Høydeforskjell 385 meter i parken.

Åpen i helgene frem til skolens høstferie, og hver dag i ukene 40 og 41. Siste dag 11. oktober.

Trysil

De nye sykkelstiene er tilgjengelige uten bruk av skiheis. Men for den som vil raskt opp i høyden med sykkelen om sommeren, frakter stolheisen Fjellekspressen sykler og folk opp til toppen hver lørdag og søndag frem til 11. oktober.

Kan sykle på stier der oppe, eller ned bakkene i heistraseen eller der det er skiløyper om vinteren.

Hafjell

Mens Trysil fokuserer sterkt på stisykling, er Hafjell desidert størst på utforsykling.

- Vi startet med èn løype og stolheis sommeren 2002. Nå har vi 14 downhilløyper, 130 utleiesykler, tre restauranter, stolheis og gondolheis åpent om sommeren, forteller sjefen for Hafjell Bike Park, Knut Løkås.

I tillegg til utforløypene i selve alpinanlegget er Hafjell utgangspunkt for uendelige kilometer med grusveier og stier for tursykling i flatere terreng. Mange starter stisykkelturen i Hafjell med å ta gondolen opp til Mosetertoppen. Derfra er det flerespennende sykkelstier innover fjellet.

Hafjell Bike Park og heisene er åpne torsdag til søndag hver uke i august, og videre hver helg frem til 4. oktober.

Beitostølen

Det beste utgangspunktet for stisykling på Beitostølen får du fra toppen av alpinanlegget. Der kan du sykle innover fjellet, eller velge downhill-løypa ned bakken.

To av heisene går hele sommeren både for å frakte turgåere og syklister til toppen, men også som en del av SommerParken med bilbane og bobbane i bakken.

Heisene er åpne hver dag om sommeren. Nå er den åpen hver helg frem til høstferien, og deretter hver dag i høstferien uke 40.

Voss

Gondolbanen gir tilgang til en rekke fine sykkelstier innover fjellet. På den andre siden av Hangurtoppen ligger urforløypen som brukes under Norgescup i downhill.

Åpen hver dag om sommeren, og nå hver helg frem til den 30. august.

Hovden

Fra toppen av stolheisen er det laget en lett og en mer krevende sykkelløype ned alpinanlegget. Begge løypene er i overkant av tre kilometer lange, og 360 høydemeter.

Stolheisen går hver dag om sommeren, men nå er den åpen onsdag lørdag og søndag ut denne måneden. Videre holder den åpent i helgene frem til høstferien. Åpen hver dag i skolens høstferie, uke 40 og 41.

Drammen

Expressheisen i Drammen skisenter tar syklister og turgåere opp til «taket» av byen. Dette er et godt utgangspunkt for sykkelturer for eksempel inn til Tverken og ned til Landfalltjern.

Dette er også starten på downhilløypene. Drammen kaller seg Norges nest største anlegg for Downhill, med sine ni traseer av ulik vanskelighetsgrad fra grønn til sort.

Heisen går på onsdager frem til slutten av august, og på lørdager og søndager til det blir barfrost, som regel i midten av oktober.

Hemsedal

Her er det i alt 225 kilometer med sykkelstier merket med ulike vanskelighetsgrader.

I tillegg finnes det tre utforløyper fra blå til svart i Hemsedal Bikepark, samt en sykkelteknikkbane i bunnen av skisenteret.

Stolheisen Hollvin Express går til toppen av Hemsedal Bikepark daglig om sommeren, og nå går den i helgene til og med 13. september.

Narvik

Sykkelløypen i Narvikfjellet er en av Norgest råeste downhilløyper, 2400 meter lang, med en høydeforskjell på 500 meter. Vanskelighetsgraden er rød og sort.

Gondolbanen går hver dag fram til 23. august.

Skeikampen

Her kan du ta med sykkelen i stolheisen og starte turen på toppen av skianlegget. Du kan også sykle ned skibakkene selv om det ikke er opparbeidet downhilløyper her.

Det er også fine familievennlige løyper langs Peer Gyntveien.

Heisen går hver lørdag frem til 3. oktober. I høstferien, uke 40, går den også torsdag og fredag.

Sjusjøen

Sjusjøen Mountain Bike Park har merkede sykkelstier i alle vanskelighetsgrader og ulike lengder. Det er også en egen ferdighetsløype med hindre og utfordringer.

I høstferien, uke 40 og 41, blir det mulig åta med sykkel i stolheisen.

Ål

En rekke forslag til sykkelturer på stier og grusveier finner du på Mtbhallingdal.com.

Slåtta Bikepark med ulike utforløyper i skianlegget, har åpent enkelte helger om sommeren, og ellers på forespørsel for grupper på minst fire personer.

Vrådal

Fra toppstasjonen er det gode muligheter for å sykle innover fjellet på oppmerkede stier med ulike vanskelighetsgrader, eller prøve den nye utforløypa som åpnet sist sommer. Det er både grønn, blå rød og sort sykkelløype ned skianlegget. Den lengste utforløypen er fire kilometer lang.

Gondolbanen er åpen de tre første lørdagene i oktober.

Kjerringåsen

Ved Kjerringåsen skisenter i Sarpsborg åpnet en sykkelpark med mange tøffe løyper i fjor sommer. Nylig har de også laget en slakere nybegynnerløype.

Skitrekket – som er sykkeltrekk om sommeren - er åpent på kveldstid torsdager og på dagtid lørdager og søndager.

Sirdal

På Tjhørhomfjellet er det en utforløype for nybegynnere og en for viderekommende. I nybegynnerløypa kan du bruke vanlig offroadsykkel, i den tøffere løypa bør du ha downhillsykkel. Stolheisen er åpen hver lørdag og søndag til og med første helg i september.

Oslo sommerpark/Tryvann

Leier ut sykler for stisykling i marka. Har ikke lenger åpne stolheiser om sommeren, men enkelte av løypene vedlikeholdes av enduroklubber.

I Oslo-området bruker mange løypene fra Frognerseteren til utforsykling. Da tar de T-banen opp.

Sykkellykke flere steder

I tillegg til områdene rundt alpinanleggene er det selvsagt mulig å sykle på stier mange andre steder i Norge.

Nettsidene Trailguide.no og Terrengsykkel.no er gode utgangspunkt. Her kan du legge inn søkekriterier for geografisk område, lengde og vanskelighetsgrad for å finne pasende turer.