FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Storbytur til Gdansk: Shopping, spa, strand og Solidaritet

Av Mona Langset14.05.15 07:26 | Oppdatert: 15.04.19 15:00

Del saken på:

GDANSK (VG) Det er skandinaver overalt i Gdansk. De fleste kommer hit for noe som begynner på S.

S-ordene spretter frem når reportasjen fra Gdansk skal ned på tastaturet: Shopping, spa, champagne, strand, sol, sightseeing, skandinaver og Solidaritet.

Les også: Direktefly til 11 polske byer

Vi som var unge tidlig på 80-tallet forbinder nok Gdansk først og fremst med Solidaritet. Men da jeg den gangen leste i avisen om Lech Walesa, streikene på Lenin-verftet og dannelsen av fagforeningen, så jeg for meg Gdansk som en mørk og dyster by.

Så feil kan man ta.

Byen ligner en fargeglad variant av Amsterdam med Hansa-bebyggelse langs trivelige gater og elver.

Saker på S

– Shopping og spa, smiler Stine Schei fra Trondheim og Ingelin Ø. Bø fra Bergen når vi treffer dem på en solfylt hotell-terrasse og spør hvorfor de reiste akkurat hit.

– Shopping og spa, svarer også Sarah og David Ward fra Stockholm når vi stiller det samme spørsmålet i velværeavdelingen på det samme hotellet.

– Og fordi alt er så utrolig billig her. Hvor har man ellers råd til å bo på Hilton, på rom med oppgradert standard og utsikt? Vi betalte 2500 kroner. For to netter!

Spabehandlingene koster halvparten av i Stockholm. For svensker er dette billig. For dere nordmenn må det jo være superbillig, sier Sara på vei opp av velværebassenget og snart klar for shopping.

Shopping og champagne

Shopping topper også gjøre-listen til venninnegjengen fra Mandal som har mellomlandet på Hiltons takterrasse på veien fra shoppingsenteret Galeria Baltycka til outleten Fashion House.

Småbarnsmødrene har innvilget seg noe så sjeldent som en langhelg hvor de bare skal tenke på seg selv.

De startet dagen med sjampagnefrokost.

– Vi satt ved bordet i halvannen time. Først varmretter, så frukt, så kaffe, og champagne til alt. Den var inkludert, forteller de sprudlende.

Vi blir sittende i solen og diskutere S- ord i Gdansk ut ifra venninnegjengens egne erfaringer og tips VG har fått i løpet av to turer rundt i byen med lokalkjente:

En shoppingtur med Agnieszka Kajka og Marta Filaber (begge 25) som har mastergrad i norsk fra universitetet i Gdansk, og som driver bloggen Besøk Polen for norske turister til Polen. Og en tur rundt i historiske Gdansk med den norskkyndige guiden Maciej Snarski.

Shopping

Utvalget er enormt, både når det gjelder polske og internasjonalt kjente merkevarer. De beste kjøpene gjør du blant de polske. Bloggerne anbefaler blant andre klesmerkene Reserved, Wojas, Ziaja og Cropp, samt kosmetikk fra Inglot.

På kjøpesentrene finner du også kjente kjedebutikker som Zara, Mango og H & M, men disse har omtrent samme priser som i Norge.

Agnieszka og Marta forteller at det for nordmenn spesielt lønner seg å kjøpe kosmetikk, barneklær og sportsutstyr i Polen.

I mai 2018 åpnet et nytt kjøpesenter like ved gamlebyen. Det heter Forum, og inneholder rundt 170 butikker, 31 spisesteder, kino og to lekeplasser.

Inntil da var Madison med rundt 100 butikker det som lå nærmest gamlebyen, og Galeria Baltycka, 15 minutter med taxi eller trikk utenfor sentrum det største og mest kjente.

Men der det virkelig begynner å klø i kredittkortene, er på outleten Fashion House, en 15 minutters taxitur fra sentrum. Der får du fjorårets modeller av Nike, Adidas, Timberland, Max Mara, Esprit, Mango og Zara og hva du ellers kan tenke deg av internasjonale kjente merkeklær til en brøkdel av prisen.

Kjøpesentrene er vanligvis åpne syv dager i uken.

I gamlebyen er det få klesbutikker. Der er det til gjengjeld mange håndverkere som selger smykker av sølv og rav. Men tre uker i juli hvert år blir hele gamlebyen omgjort til et gedigent utendørsmarked. Der kan du kjøpe lokalprodusert mat, kunst, smykker, antikviteter, stoffer og klær, mens du underholdes av lokale artister.

Spa

Spa koster en god del mindre enn i Norge. Særlig voksbehandlinger er lavt priset, til dels også massasje.

Det ultimate spa-stedet i området er badebyen Sopot med hotellene Grand og Sheraton på stranden. Om du skal velge å bo i Sopot eller i selve Gdansk, kommer an på hva slags ferie du ellers vil ha.

Spise

Som i de fleste byer hvor det er turister, er maten dyrest langs turistløypene. Men også der får du hovedretter til langt under 100-lappen på de mest populære stedene.

Prøv kortreist mat, for eksempel fisk eller and på Mestwin, kjøkkensjefens egne vri på lokale råvarer på Zappio eller i restauranten på Hilton hotell.

Prøv polsk tradisjonsmat på Gdanski Bowke, eller piroger hos Pierogarnia u Dzika. Alt i sentrum av Gdansk.

Strand

De fineste strendene er i Sopot, 14 kilometer nord for Gdansk. Sopot er egentlig en egen by, men både denne og Gdynia noen kilometer lenger nord har vokst sammen med Gdansk til det de i dag kaller Trippelbyen.

Sopot ble utbygget som et bade- og spasted allerede på begynnelsen av 1800-tallet, og er i dag en av Polens mest kjente badesteder.

Les også: Den polske riviera

Sol

Vær og klima er ganske likt i Gdansk som i Oslo, bortsett fra om høsten. Da er det litt høyere gjennomsnittstemperatur og noe mindre nedbør i Gdansk.

Språk

Alle unge voksne snakker godt engelsk. De som er over 40 år gamle lærte bare russisk og tysk som fremmedspråk på skolen, men mange har lært engelsk i voksen alder. I sentrum av Gdansk kan mange også noe norsk. På enkelte restauranter får du meny på norsk.

Skandinaver

Det kryr av dem i Gdansk. Anna Huk i resepsjonen på Hilton forteller at i helgene er omtrent 90 prosent av gjestene deres fra Skandinavia, de aller fleste fra Norge.

Sightseeing

For historieinteresserte er Gdansk en levende bok der du kan bla deg gjennom kapitlene fra eldre til nyere historie.

Byen ble grunnlagt for mer enn 1000 år siden, i 997.

I middelalderen var Gdansk en av de viktigste havnebyene i Europa. Korn og treverk fra hele Polen ble fraktet hit på elvene, og skipet ut til andre land.

Under andre verdenskrig ble nesten 90 prosent av byen brent ned, men i årene fra 1950 til 1965 ble den bygget opp igjen i gammel stil.

De beste dypdykkene i historien får du med en kunnskapsrik guide. Noen av dem snakker norsk, blant andre Maciej Snarski.

Solidaritet

Verftsarbeideren, fagforeningslederen og senere fredsprisvinneren og presidenten Lech Walesa vil for alltid stå som et symbol på det fredelige opprøret som endte med at murene rundt Øst-Europa begynte å slå sprekker.

Det tidligere Leninverftet er fortsatt i drift, men «Lenin» ble strøket fra navnet i 1989, etter Sovjetunionens fall. Nå heter det bare Verft Gdansk.

Ved porten har det kommet en helt ny bygning, et Solidaritetssenter som viser hele Øst-Europas historie i tiden før og etter murenes fall. Stedet er også en møteplass og konferansesenter for fred, og inneholder kontoret til den stadig like aktive Lech Walesa (71).