FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her har brudesuiten håndjern på sengegavlen

Av Mona Langset01.12.14 22:43

Del saken på:

DILLINGØY (VG) Etter krigen sonet landssvikere dømt til straffarbeid, sin dom på Dillingøy. Senere ble stedet til en tvangsarbeidsleir for militærnektere. I dag er det resirkulert til hotell med brudesuite i den gamle arresten.

Landssviker-leir skal lokke tyske turister

Østfoldingen Kjell Aanerød kjøpte (43) leiren for to år siden, og har i løpet av denne tiden bygget den om til Viken Hotell.

I januar skal han presentere hotellet på messen Grüne Woche i Berlin, fordi fiskeinteresserte tyskere er blant de viktigste målgruppene.

Neste sommer blir Viken Hotell i Østfold også et reisemål for den tyske fiskeferie-spesialisten Angelreisen.- Da representanten for Angelreisen var her i sommer fikk han 52 gjedder i løpet av tre dager, forteller Kjell Aanerød.

Hotellet er også med i et samarbeid i regi av Innovasjon Norge, som skal selge fisketurisme til tyske, nederlandske og russiske turister neste år.

Nabogutten

Kjell Aanerød er oppvokst i Våler, like ved den smale brua som binder Dillingøy til fastlandet.

Som guttunge gikk han ofte over brua sammen med kameratene for å handle i kiosken, eller for å spille bordtennis med militærnekterne.

Om sommeren badet han i Vansjø, og svømte over til øya. Han har alltid hatt et forhold til brakkene og menneskene der.

- Da hele anlegget var til salgs i slutten av 2012 så jeg muligheten til å resirkulere det og skape noe verdifullt, sier mannen som har bakgrunn fra avfallshåndteringsbransjen.

Han betalte 11 millioner kroner for bygningene og pusset opp for ytterligere ni.

- Vi har klart det uten å flytte en eneste vegg, og ved å gjenbruke mesteparten av møblene, forteller Aanerød.Han har også tatt vare på riksvåpenet som henger på veggen. Og kunsten som noen av militærnekterne laget mens de var der. Noen av militærnekterne var mer eller mindre kjente kunstnere.

- Men oppholdet på Dillingøy holdt de inne med. Før i tiden var det nesten sett på som landssvik ikke å gjennomføre militærtjenesten. På CVen kunne det for eksempel stå «studier i Danmark» når de i virkeligheten har tilbrakt et år her, forteller han.Landssvikere

I tiden han har jobbet med å resirkulere brakker og kontorbygg, har han også forsøkt å grave i stedets historie. Han har funnet to bilder fra landssviker-tiden. Begge er fra 1946. Det ene viser straffearbeideresom bygger en ferge, og det andre viser fergen i bruk.

Den gangen det var straffarbeidsleir på Dillingøy var det ingen bro over til fastlandet.- Det kunne være opp til 70 fanger her samtidig i perioden 1945 til 1949. Det var en form for åpen soning hvor de jobbet på gården leiren ligger på. Det var jo ikke langt over til fastlandet og noen klarte å svømme over. Ikke nødvendigvis for å rømme, men for å treffe lokale damer. Det oppsto jo romanser, og jeg kjenner barnebarn av tidligere straffanger, humrer Kjell Aanerød.

Av brakkene fra straffarbeidstiden er det bare tuftene igjen. Men vakthuset er bevart. Det brukes som snekkerbu og lager i dag.Siviltjeneste

Da landssvikerne hadde sonet ferdig, ble stedet ble omgjort til «Dillingøy Tvangsarbeidsleir for tjenestepliktige.»

Senere myknet betegnelsen opp, og ble til «Dillingøy leir for tvangsmessig avtjening av sivil tjenesteplikt,» før det til slutt ble hetende «Hovedadministrasjon for Siviltjenesten i Norge.»

På 1950-tallet ble det bygget nye kaserner og kontorbygg. Det er disse som nå er omgjort til hotellrom og selskapslokaler.

I det lille, røde huset hvor Siviltjenesten hadde arrest med gitter foran vinduene, er det nå en brudesuite med håndjern på sengegavlen.- Før var det slik at militærnektere måtte avtjene siviltjeneste i leiren her. Enten jobbet de på selve gården, eller så tjente de i barnehager eller sykehjem i nærheten. Men da Siviltjenesten la ned driften i 2012 hadde det nesten ikke vært aktivitet her de siste årene, forteller Kjell Aanerød.

Mot slutten brukte Siviltjenesten Dillingøy som konferansesenter. Konferansefasilitetene var også det første de nye eierne tok i bruk.

- Vi hadde konferanse her allerede to måneder etter at jeg tok over. Men da bodde deltakerne på seksmannsrom i kasernene. Nå har vi bygget om slik at vi har 22 enkle hotellrom, ni familierom, festsal og peisestue med bar, forteller han.

Fisketurister

Mange av turistene som har vært innom Viken hotell i sommer, har kommet for å fiske. Hotellet har kanoer og småbåter med påhengsmotor til disposisjon.

- Blant gjestene er det mange sportsfiskere som fisker kun for fiskingens skyld. Det de får på kroken slipper de uti igjen. «Catch and release.» Men de kan også levere fangsten på kjøkkenet og få den servert til middag. Eller de kan tilberede den selv på en av grillene våre. Hvis noen vil ha med fangsten hjem, ordner vi med nedfrysing og pakking, forteller han.

Det er også fullt mulig å få servert gjedde fra Vansjø for den som ikke fisker selv. Selveste Vansjøfiskeren, som Geir Arne Hansen kaller seg, jobber på kjøkkenet.

Han har vært profesjonell fisker i Vansjø i over 20 år, og levert ferskvannsfisk til Fiskehallen og restauranter i Oslo.

Nå leverer han til kjøkkenet på Viken hotell, der han i samarbeid med kokk Stein Paulsen tryller fram smakfulle fiskekaker og supper av gjedde, abbor og gjørs.

Gjestene inntar ofte lunchen i lavvoen. Og på en våt og kald novemberdag, når VG er på besøk, brenner det liflig i bålpanna mens kokken og fiskeren serverer sin egen suppe.

Lavvoen er kjøpt brukt, i likhet med de fleste store tingene de har trengt i ombyggingsfasen.

- Det er fint med gjenbruk. Og utrolig gøy å kunne resirkulere den gamle siviltjenesteleiren til et moderne hotell og konferansesenter, sier Kjell Aanerød.Dillingøy

■ Dillingøy er den største av øyene i Vansjø, og Vansjø er den største innsjøen i Østfold. Den grenser mot de fire kommunene Råde, Rygge, Moss og Våler, og har til sammen 250 kilometer strandlinje.

■ Viken Hotell på Dillingøy satser på kurs og konferanser om vinteren, og fiske- og opplevelsesferier om sommeren.

■ Hotellet har fokus på grønn turisme og kortreist mat: Fisk fra innsjøen, hjort fra farmen på den andre siden av vannet, og elg fra skogene rundt.Flere steder å dra på fiskeferie

I motsetning til Viken Hotell på Dillingøy i Vansjø, holder de fleste bedrifter som tilbyr fiskeferie til ved kysten. Her er noen av dem som tilbyr fiskeferie i saltvann:

■ Helnessund brygger, i fiskeværet Helnessund på sørsiden av Steigen kommune. Bo i leiligheter med selvhushold. Lei båt og dra ut på fiske på egen hånd, eller bli med en av de lokale sjarkfiskerne på tur til deres favorittgrunner.

■ Saltstraumen brygge. Bo i rom eller leilighet med plass til opptil åtte personer. Lei din egen båt og fisk selv, eller bli med en guide.

■ Herje Caravan og hyttesenter, mellom Molde og Åndalsnes. 20 båter med påhengsmotor liggende klare i båthavnen.

■ Angelamfi Grefsnesvågen, Hitra. Femstjerners ferie- og konferansesenter som foruten havfiske, tilbyr blant annet sykkelutleie, dykking, fotturer og ferskvannsfiske i innsjøer.

■ Kvalheim Fritid, på Radøy, ut mot Hjeltefjorden. Bo i rorbuer, feriehus eller leiligheter. Bli med på guidet havfisketur, eller lei en liten båt med påhengsmotor og fiskeutstyr.

■ Rørvik Rorbuer. Femstjerners leiligheter hvor du også kan leie egen båt, eller bestille guidet tur på storbåt til de beste fiskeplassene i distriktet.

Flere bedrifter på Fisketurisme.no