FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Lær fridykking på Skilpaddeøya

10.11.07 11:05

Del saken på:

KOH TAO (VG) I dykkeparadiset Koh Tao kan du lære å fridykke ned til hele 40 meter. Hvorfor ikke gi deg selv en utfordring i ferien?

Av INGER-LISE GARLI

På den idylliske thailandske øya ligger dykkeskolene tett, men én skiller seg ut: Apnea Total lar oksygentankene stå. Her lærer elevene å dykke ved hjelp av egen pust.

Spanske Monica og Eusebio har drevet skolen i femår. De er begge aktive fridykkere og holder personlige rekorder på hele 68 og 89 meter. Kursene deres dreier seg riktignok ikke om å slå rekorder, men å føle seg komfortabel under vann.

LES OGSÅ:
Flere reisereportasjer fra Thailand

Rundt Koh Tao svømmer fisk i alle farger og fasonger. Svartfinnet revhai er også relativt lett å få øye på. Hvalhaier streifer forbi øya i ny og ne. Tao betyr egentlig skilpadde og skilpaddene er også representert her - om enn ikke så mange.

Fridykking

Øya ligger nord for Koh Phangan i Thailand-gulfen og var uberørt av tsunamiens herjinger i 2004. Jungelen brer seg over øyas fjelltopper i nord og ned mot vannet i sør, mens hele den grønne «Skilpadden» omsluttes av korallrev. Tao betyr skilpadde på thai og Koh betyr øy - «Skilpaddeøya» på norsk.

Fargerike fisk svømmer helt opp til land. Selv de som ikke kan svømme, kan sitte i vannkanten med dykkemaske på og se på livet under vann. Tar du steget videre kan du velge og vrake blant de mange dykkeskolene på øya.

Lag LISTE over dine favorittøyer i Thailand

På begynnerkurset i fridykking er målet å nå ned til omtrent 15 meters dyp. Dette holder for de fleste. Selv hopper jeg i det og blir med på et todagers begynnerkurs. Mitt personlige mål er å komme meg 8 meter ned. Jeg føler meg ikke så tøff, men vil gjerne prøve.

Ikke ufarlig

Instruktør Monica forteller at det er forskjellige former for fridykking. Stort sett har du et tau å forholde deg til.

Enten går du ned med hodet først og svømmeføtter på bena, eller du går ned med bena først og drar deg nedover tauet ved hjelp av hendene. En annen variant er å ta en heis ned, men det brukes av profesjonelle fridykkere.

- Fridykking må alltid gjøres sammen med andre, sier Monica.
Den største faren med fridykking er at du kan miste bevisstheten like før du når vannoverflaten.

Er du alene da, drukner du. Venter noen på deg ved overflaten, kan de løfte hodet ditt over vannet slik at du får puste og gjenvinner bevisstheten. Å miste bevisstheten er ikke farlig, ifølge Monica.

Hun har fått et såkalt «shallow water blackout» mange ganger, men hun ser særdeles frisk og rask ut der hun sitter og snakker foran oss.

Har du reisetips? KLIKK HER

Monica og Eusebio har fridykket så lenge og mye at begge har utvidet lungekapasiteten sin med hele to liter. Eusebio deltar i konkurranser og trener pusteøvelser hver dag. Monica prøver å gjøre dem annenhver dag.

Verdensrekorden i fridykking er 111 meter. I en konkurranse med omtrent 30 deltagere vil kanskje to eller tre besvime.
Det er alltid en som følger dykkerne de siste meterne før overflaten og som tar hånd om dem hvis noe skulle skje.

Tar du undervannsfoto, er det en fordel å fridykke fremfor å bruke oksygentanker. En del fisk og hai blir skremt av boblene fra vanlige dykkere. Du kan komme nærmere fisken hvis du fridykker.

Annen dimensjon

Etter to dagers kurs med teori og praksis kommer alle kursdeltagerne ned til hele 18 meter. En kommer ned til 22 meter. Utrolig!

Det beste er egentlig følelsen du får dypt nede under vannet.
Det er nesten som å være i en annen dimensjon.

Uansett: Ingen besvimer på kurset og ingen er i nærheten av det heller. Snarere tvert imot. Alle har følelsen av å ha mer luft i lungene når vi kommer opp.

Kanskje kunne vi vært enda dypere?