FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit reiser du i mars

Av Malene Emilie Rustad26.02.18 09:06 | Oppdatert: 23.04.18 14:28

Del saken på:

Planlegger du å reise på storbytur i mars? Her er reiseredaktørenes anbefalinger.

Mars er den første offisielle vår-måneden og den perfekte tiden å reise på for å oppleve en ny storby. Enten du foretrekker sol, shopping eller kulturopplevelser.

Vi tok en prat med reiseredaktørene i reisemagasinene Vagabond og Magasinet Reiselyst. Her er reiseredaktørenes tips til hvor du kan dra i mars.

Gdansk

Julie Luneborg, redaktør for reisemagasinet Vagabond, trekker frem Gdansk som et ypperlig reisemål i mars. Her får du en gjenoppbygd storby som ligner på et lite Amsterdam, fylt med historie og kulturopplevelser.

– Mars byr ikke på de varmeste temperaturene, men før turistsesongen setter i gang for fullt er dette en flott by å besøke for en helg. Prisnivået på både fly og hotell er rimelig, mat og drikke like så.

Luneborg anbefaler å rusle gjennom den flotte gamlebyen som er restaurert tilbake til sin storhet etter å ha blitt bombet i stykker under 2. verdenskrig. Hele byen er en heldig blanding av sovjetstatblokker, hansastad arkitektur og moderne tolkninger av falne landemerker.

– Shakespeare teateret er en hyllest til det første åpne teateret fra 1610, originalt en fekteskole hvor også tilreisende skuespillere fra Europa fremførte teaterforestillinger – i dag en arkitektonisk perle og et av Polens viktigste teater med forestillinger fra og om hele verden. European Solidarity Center gir deg historisk påfyll om den polske motstandsbevegelsen som til slutt tok knekken på kommunismen, som også huser et flott bibliotek.

Nabobyen Sopot byr på både fest og stille dager på spa. Luneborg anbefaler å bestille en time for å skrubbe vekk vinterhuden og varme opp kroppen med en god massasje på Balola spa.

New York

Aldri har flybillettene til New York vært rimeligere, og med de riktige avgangstidene kan du reise fra torsdag kveld til mandags morgen, noe som ville vært utenkelig for kun et par år siden.

Luneborg anbefaler å bo på et godt hotell, hun mener at dette er halve opplevelsen av å innta New York.

– Hotellene er ikke lenger bare et sted å sove, nå er alt fokus lagt på hotellenes egen barer, takterrasser, restauranter samt et godt sted å runde av med en drink etter lange dager til fots. For på en langhelg trenger en ikke å gjøre alt, plukk ut et par bydeler og konsentrer deg om de.

Luneborg trekker frem tre høydepunkter:

1. Lei en bysykkel for å sykle over Brooklyn Bridge og innta lunsj på mathallen DeKalb i Brooklyn, et virrvarr av mat og drikke fra hele verden.

2. Gospelkonsert i Harlem, høy underholdningsfaktor og et helt annet New York – etter på kan du tusle bort til restauranten Red Rooster av svenske Marcus Samuelsson som tiltrekker seg både Harlems kirkegjengere og turister.

3. Finn New Yorks skjulte barer. Byen kryr av Speak Easy barer – der noen skjuler seg bak en telefonkiosk, bak anonyme dører i travle restauranter eller inne i en pølsebod. Skattejakt med skikkelige drinker som premie.

Athen

Lune borg mener mars også er den perfekte måneden for å oppleve en ellers turisttravel by, og Athen er mye mer enn Akropolis.

– Gatene er fylt med bruktmarkeder og musikk. Kerameikos kryr av hipstere og gjennomførte konseptbarer og restauranter, noe helt annet enn turistenes Plaka, sier Luneborg.

Redaktøren råder å sjekke ut matmarkedet i storgaten Athinas, rett nord for Monastiraki, hvor du kan studere anatomien til de fleste dyrene som er til salgs, noe som er ukjent for norske matbutikker.

– Har du et par dager til overs og vil unna storbyen, er det kun en kort fergetur fra Pireas til den rolige øya Hydra, som hjertelig tar i mot turister før den hektiske sommersesongen starter allerede ved påsketider.

Marrakech

Redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland, anbefaler å ta turen til Marokko.

– Marrakech er et arabisk eventyr. Og den nærmeste storbyen med virkelig varme temperaturer du kan besøke i mars – her er det nemlig allerede full sommer mens vi fortsatt måker snø av taket.

Norwegian flyr direkte i både mars og april, og turen tar under fem timer. Her kan du bo i tradisjonelle marokkanske hus kalt riads, som ofte er rimeligere enn hotellene.

– Marrakech står øverst på min egen ønskeliste, for utrolig nok har jeg ennå ikke vært der. Men ser for meg et virvar av eksotiske inntrykk med slangetemmere, spåkoner og kremmere på historiske Djemaa el Fnaa, og en labyrint av gater der du får kjøpt all slags krimskrams. Roen ville jeg funnet på en av byens historiske riader med interiør fra «Tusen og en natt», frokost på taket og utsikt over hustakene, sier Moland.

Krakow

Moland kaller Krakow for Europas billigste matby og kan finne på å reise hit bare for å spise. Restaurantene spenner fra «haute cuisine» til kommunistkafeer, middelalderske kjellere og hippe matvogner.

– På min favorittrestaurant Introgliatornia Smaku får du en fireretters gourmetmeny for bare 200 kroner. Og så kan du ikke ha vært i Krakow uten å stikke innom en tradisjonell Melkebar – en polsk form for kafeteria, og en overlevning fra kommunisttiden da de var en måte å tilby folk som jobbet på steder uten kantine, et billig måltid.

Selv om en tradisjonell bar mleczny hadde meny basert på melkeprodukter, derav navnet, så serverer stedene i dag også andre polske retter.

– I tillegg har Krakow så mye mer, spennende historie, kule distrikter og bra museer som det moderne museet ved siden av Schindlers fabrikk, og Rynek underjordiske museum fire meter under bakken, rett under markedsplassen i Gamlebyen.

Valletta

Sist men ikke minst trekker Moland frem vakre Valletta på øya Malta. Den sydlige øya i Europa begynner å få trivelige temperaturer allerede i mars med et snitt på 17 varmegrader.

– Før var Valletta helt dødt i helgene og om kvelden, men nå har det skjedd en helt fantastisk utvikling i byen, med barer, restauranter og et bredt kulturtilbud – inkludert åpningen av MUZA, Maltas nye kunstmuseum.

Det er børstet støv av innendørsmarkedet Is-Suq tal-Belt, som ble bygd på 1860-tallet. Til og med lokale drar inn til byen i helgene nå, det var aldri et alternativ før, mener Moland.

– Valletta har våknet fra dvalen. En ekstra bonus i mars er operaen Don Giovanni på Teatru Manoel, og det er ellers et tett kulturprogram resten av året også, avslutter hun.