FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Svalbard: Ville vintereventyr på 78 grader nord

Av Hanne Marit Tobiassen08.03.18 09:09 | Oppdatert: 09.04.18 12:02

Del saken på:

Det lille avsidesliggende øyriket langt ute i arktis er et vinterparadis uten sidestykke. Bli med til Norges kaldeste og vakreste vinterlandskap!

SVALBARD (VG reise) Mellom fastlandsnorge og Nordpolen finnes det et sted som tar pusten fra deg. Et lite øysamfunn hvor det er flere isbjørner enn mennesker, hvor du går på restaurant i sokkelesten og hvor de fastboende har minst ett gevær og en snøscooter. Svalbard er et sted med et helt eget særpreg og du drar ikke uberørt derfra.

Men, pass på– det er fort gjort å bli hekta!

Annonse
Reise til Longyearbyen

Høy fart over vidda

– Se så utrolig vakkert!

Reisekompanjongen og jeg står beundringsfulle foran et turkist isfjell i all sin prakt. Det massive iskunstverket glitrer mot oss i vintersola, gradestokken ligger på hyggelige åtte minusgrader. Svalbard viser seg fra sin beste side denne solfylte dagen.

Sammen med et scooter-følge fra Arctic Adventure har vi kjørt i fire timer over vidder, daler, morener, tundra og islagte fjorder, og har kommet til den beryktede østkysten av øya. Vi står der og ser utover det isblå havet og får en følelse av å være ved verdens ende.

Respekter naturen

Her ute er isbjørnen herskeren. Med 3000 isbjørner luskende rundt må man alltid være på vakt, og det er geværet på ryggen til guiden et synlig bevis på. Den mektige naturen som omkranser oss er usannsynlig vakker, men samtidig skremmende. Naturen på Svalbard er noe man bør ha respekt og ærefrykt for, og jeg føler meg liten, men samtidig takknemlig for at jeg får oppleve et slikt sted.

– Stopp!, signaliserer den rutinerte turguiden, før han stopper scooteren og drar fram kikkerten fra varmedressen. Han har fått øye på noen bjørnespor i snøen og speider rundt seg. Det konstateres at det er en binne med to unger i nærheten, men det ser ut til at de er over alle isfjell og vidder, for det blir med sporene.

De massive potesporene med klørmerker etter seg levner ingen tvil om at det hvitkledde rovdyret har vært på besøk, og jeg vet ikke om jeg er mest lettet eller skuffet over akkurat det.

Vi ser også et par spor etter en ung hannbjørn før vi på nytt setter fart i retning Longyearbyen. Turen til Østkysten tok oss ti intense timer. Avgjørelsen om å dele sjåførrollen på to var et godt valg, for både gripetak og setemuskler verker da vi ankommer sivilisasjonen igjen.

Hundre ulende Alaska huskyer

– De elsker dette, det er dette de er bygd for, forteller turguiden Rakel Haukalid om Alaska huskyene som står og venter på å bli med ut på tur.

Det er ikke vanskelig å se at hundene er i sitt rette element, for det ules av begeistring og halene logrer i høyt tempo når sleden blir dratt fram. Vi befinner oss i hundegården til Basecamp Explorer, som er bygd opp som en gammel fangststasjon i Bolterdalen, 1,5 mil utenfor Longyearbyen. Her holder hundre hårete og trekkvillige Alaska huskyer til. Når alle hundene er godt festet i selene setter vi innover dalen i et behagelig tempo. Hundepotene jobber iherdig over snøen og jeg konsentrerer meg med all min kraft om å verken velte eller kjøre inn i følget foran oss.

Det slår meg hvor stille og fredelig en slik aktivitet er. Ingen durende motorlyd, kun lyden av sleden som glir gjennom snøen og raske steg fra hundene. En får virkelig tid til å nyte naturen og omgivelsene til det fulle. Vi er et bra team, de firbeinte og jeg. Aldri tidligere har jeg opplevd et slikt samspill mellom mennesker og dyr i en så storslagen og nådeløs natur. Tilbake i Longyearbyen er både reisekompanjongen og jeg enige om at dette var noe livet ikke burde være foruten. Det er ikke vanskelig å forstå at folk blir hekta på hundekjøring, for det er enestående måte å oppleve Svalbards unike natur på.

Reinsdyr, øl og hval

Det er få ting som smaker så godt som en kald øl etter en lang dag ute i vær og vind. Tross sin moderate størrelse tilbyr Longyearbyen en rekke alternativer på den kulinariske fronten. Her finner du restauranter av høy kvalitet og med råvarer fra nordkalotten som reinsdyr, hval og sel på menyen.

På SvalBAR blir vi servert en forfriskende pils av en blid partysvenske, og jeg tar meg selv i å tenke at det finnes visse likheter mellom Oslo og Longyearbyen. Utover kvelden oppstår det afterski-stemning i lokalet, med superundertøy-bekledde turfolk med bustete hår og roser i kinnene. Klientellet er en miks av folk fra ulike nasjoner, og det er tydelig at turismen er blitt en viktig næring på øya. Etter at gruvedriften gradvis ble nedtrappet har turismen tatt over som hovednæring. Det arbeider folk fra 46 ulike nasjoner på Svalbard, hvorav 40 prosent av dem er sysselsatt i turist- og kulturbransjen.

En arktisk drøm

Etter å ha tilbrakt et par dager på Svalbard så begynner du automatisk å tenke – «Skulle ikke bare flyttet hit da». Men, så kommer du på at det er bekmørkt tre måneder i året og gjennomsnittlig fem grader om sommeren. Tanken er likevel fristende og miljøet i Longyearbyen virker forlokkende. Stedet tiltrekker seg eventyrlystne og naturglade mennesker som ikke er redde for utfordringer.

Når du forlater den snødekte drømmeplassen er bildene av hvite vidder, mektige fjell og det arktiske lyset som en film i hodet på en lenge etterpå. Svalbard gir deg en følelse av å være alene i verden, og du blir umiddelbart bitt av polarbasillen etter et besøk.

Dette bør du få med deg

I tillegg til nevnte hundesledetur og snøscootersafari – til for eksempel Østkysten, Barentsburg, Pyramiden, Svea eller Tempelfjord, bør du også få med deg dette:
Isgrottevandring, ski- og trugetur, fossiljakt, kajakkpadling, gruvebesøk og museumsbesøk.

Pakk med deg

Det er et par ting du bør pakke med deg når du reiser til Svalbard: Ullundertøy – slik at du kan holde varmen og matche de andre på puben. Varme sko, vindtette klær, balaklava, refleks og brodder. Varme sokker eller tøfler til innendørs bruk. Kikkert og kamera – så du kan se ville dyr på lang avstand og fotografere.

Området ligger utenfor Schengen og du trenger derfor pass eller bilde-ID for å komme inn.

Husk også: På grunn av isbjørnene er det nødvendig å bære rifle og signalpistol når man beveger seg utenfor Longyearbyen. Du har også meldeplikt til sysselmann når du ferdes utenfor Forvaltningsområde 10.

Her spiser du

Huset – Svalbards berømte restaurant har en av Skandinavias største vinkjellere og mat med arktisk preg.

Adresse: 9170, Longyearbyen

Polfareren Restaurant tilbyr delikate retter med en rik smakspalett.

Adresse: 9170, Longyearbyen

Coal Miners serverer kjøtt stekt på kullgrill og saftig burgere. Hipt og uformelt.

Adresse: 9170, Longyearbyen

Svalbar pub – her får du øl og pizza i skjønn harmoni.

Adresse: 9170, Longyearbyen

Her bor du

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen: hotellet har badstue og boblebad med utsikt og delikate rom.

Adresse: 9171, Longyearbyen

Funken Lodge: moderne komfort og stilfullt design i nyoppussede lokaler som åpner i 2018.

Adresse: P.O.Box 548, 9171, Longyearbyen

Svalbard Hotell: moderne og fresht midt i sentrum av Longyearbyen.

Adresse: Postboks 538, 9171 Longyearbyen

Basecamp Hotel er innredet i tradisjonell fangstmannstil med drivtømmer, selskinn og skifer, rustikt og sjarmerende.

Adresse: 9171, Longyearbyen