FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Córdoba - byen med flest verdensarv-steder

Av Kari Tone Flågen02.01.19 14:33 | Oppdatert: 04.01.19 09:20

Del saken på:

Dra hit dersom du ønsker en annerledes ferieopplevelse.

Spania har vært et yndet feriemål for nordmenn lenge, og har i mange år tronet øverst på lista over de mest populære feriemålene våre. Córdoba er derimot ikke den mest velkjente byen for de fleste av oss – men for den arkitektur- og historieinteresserte er det flere grunner til å velge å legge turen hit neste gang.

Córdoba er nemlig den byen i Spania hvor du finner flest steder på UNESCOS verdensarvliste, og en av Spanias best bevarte historiske byer. Byen kan blant annet skilte med en av Europas aller største gamlebyer, og i hjertet av byen har du gangavstand til en rekke historiske severdigheter. På UNESCOS verdensarvliste finner du ikke mindre enn fire steder fra denne byen, blant annet moskeen Mezquita, som blir regnet som en av de flotteste islamske bygningene i verden. Både selve moskeen og området rundt er en del av UNESCOS verdensarvliste. Det nyeste tilskuddet på listen er palassbyen Medina Al zahra, en by som har eksistert siden et sted mellom 936 og 957 og som i sin tid ble plyndret, ødelagt og glemt i nesten 1000 år.

Under storhetstiden hadde byen mer enn 100.000 innbyggere – noe som gjorde den til Europas største by. I dag bor det rundt 326.000 mennesker i byen.

Ifølge CNN, som omtalte saken først, besøkte rundt en million mennesker Córdoba i 2017, mens Barcelona og Sevilla tok imot henholdsvis 89 og 2,9 millioner turister i 2017. Er du først i Sevilla så er det ikke lange turen du må ta for å komme til Spanias store UNESCO-by: Córdoba befinner seg nemlig bare en knappe to timers togtur fra Madrid og 45 minutter med tog fra Sevilla.

Verdensarvlisten, som har som mål å verne om og vedlikeholde verdensarv, ble etablert i 1972. Norge har åtte steder på denne listen.