FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

E134 over Haukeli: 5 tips til fine stopp langs veien

Av Mette Solberg Fjeldheim23.05.18 14:10 | Oppdatert: 25.05.18 14:34

Del saken på:

Blir det biltur fra øst til vest eller omvendt i sommer? Det er mange som legger bilturen langs E134 over Haukeli. Pass på å legge inn noen hyggelige stopp langs veien, så går kjøreturen som en lek.

Å kjøre over fjellet fra øst til vest kan være en tålmodighetsprøve, særlig om alle i bilen bare ønsker å komme frem til målet. Men både store og små har godt av å bevege seg litt under en lang biltur, og Norge har mye fint å by på langs veien.

For den som pakker med egen niste finnes det mange fine rasteplasser langs veien. Men det kan også smake godt med litt fersk bakst underveis eller kanskje en kaffekopp for kosens del. Og til tross for at veikromat har et noe dårlig rykte, finnes det nå noen riktig gode steder å stoppe langs E134. Mens flotte naturopplevelser blir servert langs store dele av turen, finnes det også noen interessante steder å stoppe for kulturhistorisk interesserte.

Her er noen tips til hyggelige stopp langs E134. Stoppestedene er jevnt spredd utover kjørestrekningen og omtales fra øst mot vest.

Heddal Stavkirke

Rundt fem kilometer etter Notodden ser du Heddal stavkirke på høyre side. Kirken er rundt 800 år gammel og er den største stavkirken av i alt 28 gjenværende stavkirker i Norge. Heddal stavkirke ble bygget en gang tidlig på 1200-tallet, men det antas at det fantes en kirke på samme sted enda tidligere.

Flere stavkirker nær veien: Langs E134 finner du også flere stavkirker om du er villig til å kjøre en liten omvei. Eidsborg stavkirke ligger rundt et kvarters kjøring fra E134 ved Høydalsmo, mens Røldal stavkirke ligger knappe to minutter fra E134 ved Røldal.

Nutheim Gjestgiveri

I høyden over Flatdal, langsmed den svingete, særdeles vakre veien ned mot bygda under, ligger Nutheim Gjestgiveri. Dette kunstnerhotellet er ypperlig å stoppe ved for de som ønsker å strekke litt på beina, ta seg en kopp kaffe eller kanskje sjekke inn for en historisk overnatting.

Tips: Lunsj serveres hver dag mellom klokken 12 og 18, mens kveldens fire-retters blir servert fra klokken 19. Gjestgiveriet tilbyr lademulighet for el-biler.

Mjonøy Bakeri

I Vinje – like etter Åmot, kommer du kjørende forbi et hyttetun ved navn Mjonøy, men det er slett ikke bare et sted for overnatting. Her finner du nemlig et bakeri med særdeles velsmakende bakst. I en av hyttene finner du ferske bakverk hver dag sommeren gjennom. I tillegg til bakeriet finnes det en kafé med middagsservering, kunstutstilling og håndverksutsalg.

Alternativt stopp: Har du barn med i bilen kan de løpe litt fra seg rundt på hyttetunet. Et alternativt stopp for de minste er lekeplassen ved Åmot, der det også er lekestativ. Her er også Tesla-lader, samt kjøpesenter, vinmonopol og flere serveringssteder.

Haukeliseter fjellstue

Denne fjellstuen tilhører Turistforeningen og ligger på din venstre side om du kommer østfra. Her kan du både overnatte og spise godt. Haukeliseter fjellstue har bakeri og restaurant med fokus på lokale matvarer.

Tips: Dette er også et naturlig utgangspunkt for turer i fjellet om du vil legge inn et lengre opphold på Haukeliseter fjellstue.

Langfossen

Forbi Røldal og like før Åkrafjortunet kommer vi til det imponerende fossefallet Langfossen. Det 612 meter langt vannfall farer ned i Åkerfjorden under, mens bilene kjører forbi. Det er nærmest som å kjøre gjennom fossefallet. Men glem ikke å stoppe her. Synet er imponerende og vannet som spruter er forfriskende. Her er det også bygget en trapp som fører ned til bunnen av fjorden og med utsikt mot hele fossen – nedenfra og opp.

Tips: Det finnes toalett og kiosk ved rasteplassen. Dette er også en av de ikoniske fotturene i vest, Langfossen opp. Kjører du litt til kommer du til Åkrafjordtunet som har kafé, en dagligvare, toaletter og overnatting.