FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Arendalitter: De som drar til Syden er gale i hodet

Av Mona Langset23.06.18 08:14 | Oppdatert: 26.06.18 14:40

Del saken på:

ARENDAL (VG reise) Arendalitten Petter Furseth kan ikke tenke seg noe bedre sted i verden enn Sørlandet.

Han har fortøyd båten ved Langbrygga i Pollen, fender mot fender med båten til et vennepar, også de fra Arendal.

Dagen før avreise med VG-snekka vandrer jeg bryggelangs i sørlandsbyen sammen med turistsjef Monica Lunøe Rand. Det er da vi kommer i snakk med Furseth og hans venner.

– Jeg er født og oppvokst i Arendal, og bor i byen ennå. Det finnes ikke noe bedre sted. De som drar til Syden nå er gale i hodet, sier Petter Furseth. Sidsel og Tore Larsen på besøk fra nabobåten er enige. De forteller at sommerferien alltid må tilbringes i båten på Sørlandet.

Metereologisk institutt melder nå at en høytrykksrygg bygger seg opp over Sør-Norge, og kan gi temperaturer mot mot 25 til 30 grader.

I Arendal lokker den varme sommerettermiddagen både infødte og tilreisende til Langbrygga i Pollen. Solen kjærtegner gjestene helt til den forsvinner bak takene på Nedre Tyholmen.

Restaurantene langs Langbrygga tilbyr et mangfold av mat og drikke: «Fusion of Asia» har supergod Sushi, «Blom» har fransk cuisine, «Hill» var opprinnelig en vinbar, men har utvidet til også å servere retter som pannestekt kveite, salater og pasta. «Big Horn Steak House» har biff og burgere. På «Mc Donald’s» kan du også kjøpe is.

Søstrene Birgitta (snart 12) og Salka (9) Sigurdardotter sitter med hver sin Mc Flurry på brygga sammen med mamma Harpa Ruth Hardardotter.

Familien fra Island har bodd syv år i Arendal og sier at de elsker denne byen.

– Pappaen er halvt norsk, så vi tenkte vi skulle prøve å bo litt i Norge. Men her er det så bra, så vi blir her resten av livet, sier mamma Harpa.

Der de sitter på langbrygga har de utsikt mot Nedre Tyholmen på den andre siden av Pollen. De ser rett på Fiskebrygga, der du kan kjøpe fersk sjømat fra loale fiskere, eller sette deg på uteserveringen og få fisken ferdig tilberedet.

På baksiden av huset sitter Roald Opland (82) og bøter garn.

– I løpet av høsten vil jeg passere 39 mil med ferdig bøtt garn her i Arendal. Jeg har bodd her i 31 år. Vet ikke hvor mye garn jeg bøtte før jeg kom hit, sier han han med en dialekt som røper at han har røtter i Lofoten.

Munker

Bortenfor Fiskebrygga ligger Strand Cafe. Der har Oda Finchenhagen sommerjobb, og selger Arendals-spesailiteten munker.

De er litt større enn golfballer, gyllenbrune og smaker en deilig mellomting mellom vaffel og sukkerbrød.

– De er søte inni og litt salte utenpå fordi de er stekt i smør. Dette er en veldig gammel lokal tradisjon, forteller Oda.

Vi rusler videre langs bryggene, og passerer Teaterplassen der turistsjefen lekte da hun var liten.

– Dette var en lekeplass inntil for to år siden. Da gjorde vi den om til en park med benker, hengekøyer og utescene, sier hun.

I dag har et lokalt kor konsert på scenen mellom trærne, og parken er full av glade gjester.

Når vi går videre mot gjestehavna kommer bybåten fra Tromøya inn.

– Båtene til Tromøya og Hisøy er nærmest et symbol på byen vår, sier Monica Lunøe Rand.

Ved gjestehavnen ligger det store flytende bassenget ute i sjøen. Vanligvis har det vann med en temperatur som passer ypperlig for en badepyse som meg, men akkurat denne dagen er det tømt for reparasjon.

– Det skal være i orden igjen om få dager. Det er veldig populkært, og noe av det byen er mest kjent for, forteller turistsjef Monica Lunøe Rand, før hun ønsker oss god reise sørover.

Sørlandstur

Nå ligger en uke på Sørlandet foran oss, og i kveld skal vi være i Grimstad. Når båten beveger seg kan du se hvor den befinner seg på dette kartet.

Les reportasjene på nett og papir, og følg @vgreise på Instagram. Tagg gjerne dine egne sørlandsbilder med #vgreise og #vgsnekka. Tips oss om steder og mennesker vi bør møte: vgreise@vg.no