FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her vil nordmenn kjøpe fritidsbolig i utlandet

Av Stella Bugge30.08.18 08:23 | Oppdatert: 17.01.19 13:42

Del saken på:

Hele 68.000 husstander har konkrete planer om å kjøpe seg en fritidsbolig i utlandet nå. I mars var begeistringen enda større.

Årsaken til at interessen har kjølnet noe kan være den utrolig flotte sommeren vi har bak oss, tror Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret, som har fått utført den ferske undersøkelsen.

– I mars, sist vi målte dette, var det 85.000 husstander som hadde konkrete planer om å kjøpe feriehus i utlandet, og det er det høyeste vi har målt noen gang. Da var det faktisk flere som ville kjøpe bolig i utlandet enn hytte i Norge, sier Øye til VG.

– Syden i Norge

– At det synker litt, kan skyldes vær og vind og at det har vært Syden i Norge. Samtidig er 68.000 fremdeles et høyt nivå, det sier noe om kjøpekraften her til lands. Men det er litt mer normalt enn sist, sier Øye, og peker på at de fleste som har planer om å kjøpe feriebolig er over 45 år.

Spania er mest populært blant dem som vurderer kjøp i utlandet. 23 prosent av de spurte kan tenke seg en fritidsbolig her, etterfulgt av Sverige (19 prosent), Danmark (12 prosent), Hellas (10 prosent), Italia (8 prosent), Frankrike (6 prosent) Thailand (6 prosent) Tyrkia (4 prosent) og andre land i resten av verden 12 prosent.

– Det er første gang vi har med Danmark på listen. Det kommer av at det er blitt litt enklere for nordmenn å kjøpe her, men det er fortsatt vanskelig, sier Øye, og påpeker at man må søke det danske Justisdepartementet om godkjennelse.

Tyrkia

– Tyrkia har dukket opp på listen igjen. Landet har vært helt borte på grunn av politisk uro og terror, men er tydelig på vei tilbake igjen, sier Øye, og peker på at det kan være et godt kjøpstidspunkt siden valutaen har falt kraftig.

– Man har ingen garanti for at det ikke faller videre, men man får fryktelig mye mer for pengene nå enn for to år siden. Men det er risikosport å kjøpe i utlandet, særlig hvis man forsøker seg som valutaspekulant og tar opp lån i en annen valuta enn den du har inntekten din i, mener Øye.

I mars sa 83.000 husstander at de hadde konkrete planer om å kjøpe seg fritidsbolig i Norge. Nå kan 94.000 tenke seg det samme.

1,8 millioner

Når de blir spurt hvor mye de har tenkt på bruke på en fritidsbolig i inn- eller utland, er svaret henholdsvis 1,7 og 1,8 millioner kroner.

– Mange har råd til det. Men det er likevel færre enn hver 10. som sier de har konkrete planer om å kjøpe i utlandet som kommer til å gjøre det. Så det er mer snakk om drømmer enn virkelighet. Det er rundt 4000 i året som kjøper i utlandet, sier Øye og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå.

I dag er det rundt 90.000 husholdninger som sier de eier en bolig i utlandet, ifølge Prognosesenteret.

– Hvor mange kjøper i Norge?

– Rundt 14.000 i året. Det er tre til fire ganger så mange som kjøper seg fritidsbolig i Norge i såkalt fritt salg, det vil si ikke kjøp innen familie, sammenlignet med dem som kjøper i utlandet, sier Øye, som mener det tyder er færre drømmere blant dem som planlegger å kjøpe seg hytte her til lands.

Om undersøkelsen

  • Webbasert landsdekkende spørreundersøkelse med 1400 respondenter tatt opp i forrige uke av Norstat på vegne av Prognosesenteret.
  • Undersøkelsen gjøres to ganger årlig.
  • Kilde: Prognosesenteret