NORSK NATUR: – Flere mennesker i Norge vokser opp i byer, og da vil en gjerne ut i naturen for å oppleve noe annet i ferien, mener professor Peter Fredman Foto: Fredrik Solstad / VG

Nordmenn vil oppleve Norge

Flere nordmenn ønsker å feriere i eget land. Det er det mange grunner til.

I en fersk undersøkelse fra SSB kommer det frem at antall norske hotellgjester i år har steget med åtte prosent sammenlignet med i fjor.

Den Norske Turistforening har også hatt en betydelig økning i sommer med en vekst på seks prosent i juli. Professor Peter Fredman mener det er flere faktorer som har bidratt til at nordmenn er opptatt av å oppleve Norge.

Nordland er fylket flest nordmenn vil besøke

FLERE FAKTORER: Professor Peter Fredman mener tilretteleggingen av norsk natur har ført til flere kommer seg ut. Foto: Christian Fougner / VG

Unge har ikke opplevd Norge

– Flere mennesker i Norge vokser opp i byer, og da vil en gjerne ut i naturen for å oppleve noe annet i ferien. En annen faktor er at vi i dag får tilrettelagt mer i naturen. Det er flere oppmerkede stier og vi har telefoner som viser vei, sier Peter Fredman som er professor ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, NMBU, og har forsket på naturbasert reiseliv.

Han jobber blant annet med verdiskaping basert på naturopplevelser og mener det er mye ugjort innen reiselivsopplevelser i Norge.

– At flere vil feriere i eget land kan være en motreaksjon til alle utenlandsreisene. Jeg tror mange unge i dag har vokst opp med å reise ut av landet gjennom oppveksten, og har mistet det å oppleve eget land. Da kan en bli nysgjerrig på å oppleve Norge, sier Fredman og fortsetter:

– En annen faktor kan være alle diskusjonene rundt klimaendringene, noe som fører til at turister velger å reise kortere eller feriere hjemme, sier han.

Fikk du med deg? De som drar til Syden er gale i hodet.

TUR TIL LOFOTEN: Hauklandstranda var en av de vakre stedene Eva Viken Christensen og venninnene besøkte. Foto: Eva Viken Christensen

Høstaktivitetene for en slunken lommebok

Større interesse for norsk natur

Nyutdannede Eva Viken Christensen (24) var en av de som valgte å ta ferien i Norge i år. Sammen med tre venninner tilbrakte de en uke i Lofoten, som er Norges mest ettertraktede turistdestinasjon.

– Jeg har ikke reist så mye på ferie rundt om i Norge før, men har fått mer interesse av det de senere årene. Jeg tror det er mest fordi man har vokst og skjønt hvor mye fin natur vi har, sier Christensen og legger til:

– Også er det litt flaut når man har utenlandske venner som spør om tips eller skal bli med til Norge, og så har man ikke noe erfaring i sitt eget land.

TURISTER I EGET LAND: Venninnene Margrete Rønning, Thea Christensen, Frida Kristine Torgersen og Eva Viken Christensen tilbrakte en ukes ferie i telt på Lofoten. Foto: Privat

Jentegjengen dro til Lofoten på budsjett. De tok fly til Bodø og derfra ferge over til Moskenes. Videre tok de buss rundt og gikk forskjellige toppturer. De sov i telt hele uken og lagde mat på primus seks av syv dager.

– Det var en fysisk slitsom tur med mye aktivitet, men til gjengjeld fikk vi sett utrolig mye! Det er en av de beste feriene jeg har hatt, sier Christensen.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan bildet ditt bli repostet av oss.

Rekord i antall juniovernattinger i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder