FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kanariøyene mindre populære blant nordmenn

Av Mona Langset26.02.16 07:46 | Oppdatert: 26.02.16 16:08

Del saken på:

«Sol og varme hele året» lokker ikke like mange nordmenn til Kanariøyene som før. Antallet ferierende nordmenn til solskinnsøyene falt med 12,8 prosent fra 2014 til 2015.

Den spanske øygruppen utenfor nordvestkysten av Afrika har opplevd en nærmest konstant vekst i turismen fra Norge siden årtusenskiftet. Men nå er pendelen snudd, skriver Aftenposten.

Mens 507.000 solkåte turister kom med direktefly fra Norge til ferieøyene i 2014, falt tallet til 442.000 i fjor, viser tall fra det spanske luftfartsverket Aena.

Turistattaché Miguel Nombela ved Spanias Turistkontor i Norge bekrefter tilbakegangen og sier at man nå setter i gang målrettede markedskampanjer for å snu utviklingen.

Samtidig understreker han at Kanariøyene uansett er nordmenns favorittreisemål, og at besøkstallet allerede er på vei oppover igjen .

– Hittil i 2016 ligger det tre prosent høyere enn på samme tidspunkt i fjor, sier han til VG.

Stor guide: Finn ditt paradis på Kanariøyene

Fortsatt vekst

Norske turoperatører kjenner seg ikke igjen i at det skal være mindre interesse for Kanariøyene nå.

– Tvert i mot! Hos oss øker Kanariøyene med seks prosent i 2016 sammenlignet med 2015. Ser vi på vinteren 2015/2016 så øker vi fire prosent sammenlignet med i fjor, sier PR-ansvarlig Elisabeth Larsen Vonstett i Ving .

– Dette stemmer også dårlig med vår erfaring, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera hos Apollo.

– Kanariøyene forblir det mest populære reisemålet på vinteren hos oss, og nettopp grunnet populariteten fortsetter vi å satse på reiser dit. Neste vinter åpner vi vårt første konsepthotell på Gran Canaria. Også de resterende øyene øker i etterspørsel hos våre kunder, så hos oss er dette i hvert fall ikke tilfellet, sier hun.

Gå i fjellene: Kanariferie med opptur

Sommerreisemål

Ving opplever spesielt økt interesse for Kanariøyene om sommeren

– Kommende sommer setter vi blant annet opp en ny rute fra Trondheim og et ekstrafly fra Oslo til Gran Canaria for å møte etterspørselen og øker kapasiteten med hele 15 prosent fra i fjor sommer, sier Elisabeth Larsen Vonstett .

Når statistikken likevel viser at antall besøkende til Kanariøyene går tilbake, antar hun at tilbakegangen først og fremst ligger hos ruteflyselskapene.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen hos Norwegian medgir at de har redusert kapasiteten noe fra Torp, men sier at de likevel opplever en stabil interesse for Kanariøyene.

– Dette er en klassiker som aldri ser ut til å gå av moten. Øyene kan friste med sol og varme hele året, storbyopplevelser med kultur og god mat i Las Palmas og fjell og naturopplevelser for de som ønsker en aktiv ferie. For å møte denne etterspørselen har vi mange direkteruter mellom Norge og Gran Canaria: Oslo, Rygge, Torp, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø, Evenes og Bodø. I tillegg flyr vi direkte fra Oslo til Tenerife, Lanzarote og Fuerteventura, sier han.

Husker du? Sarromaa må ha bodd på et charterhotell og ikke gått lenger enn til baren

Færre fly

Like fullt viser tall fra det spanske luftfartsverket at det var en tilbakegang fra 2014 til 2015. Selv den absolutte feriefavoritten Gran Canaria var mindre populær i fjor, med en nedgang på 25.000 besøkende – eller 7,4 prosent – fra 2014.

I hele fjor besøkte 11,7 millioner turister fra hele verden solskinnsøyene. Alle land hadde enten vekst eller bare en marginal nedgang i antall reisende. Alle bortsett fra Norge.

Aktiv ferie: Opplev Gran Canaria på to hjul

Fortsatt populært blant nordmenn

– Vi må ikke glemme at antall nordmenn til Kanariøyene økte med nesten 50 prosent mellom 2010 og 2013. Det er ikke mulig å opprettholde slike høye vekstrater i lengre perioder, og det er normalt at markedet opplever en nedjustering etter en slik vekst, sier Luis Alvarez ved Spanias Turistkontor til VG.

Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren hos Star Tour, sier også at dette er en naturlig utvikling for et sted som har hatt en eventyrlig vekst over lang tid.

– Vi må huske at disse tallene fortsatt er veldig høye. Interessen svinger alltid, men interessen i år er veldig høy. Vi har solgt seks prosent flere reiser i år sammenlignet med samme tid i fjor, sier hun.

– Kanariøyene er først og fremst en vinterdestinasjon og slik interessen er allerede nå, så har vi økt kapasiteten for neste år med 20 prosent. Så jeg vil påstå at Kanariøyene på ingen måte er mindre populært blant nordmenn. Nordmenn elsker Kanariøyene, og det med god grunn, sier Nora Aspengren i Star Tour.

Sett denne? Nå snør det på Kanariøyene