FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Restferie? Reis hit!

Av Dag Fonbæk 19.09.15 10:46

  Del saken på:

  MAKARSKA RIVIERA (VG) Har du restferie til gode, så byr Kroatia-kysten på sol og varme i en måned til.

  Fortsatt sol og sommer - tre flytimer unna

  Nå i helgen er det 30 grader her. Normalt varer sommervarmen på kroatiske Makarska Riviera til i hvert fall midt i oktober.

  Venninnegjengen fra Drammen kan da heller ikke tenke seg noe bedre sted å tilbringe sensommer-soldagene enn i baugen på turistbåten «David», der den tøffer ut fra Makarska med kurs for øya Brac og dens berømte «gylne horn»-strand Zlatni Rat.

  – Kroatia-kysten er superbra, istemmer Liv og Ellen Solberg, og fremhever særlig det krystallklare badevannet som gjør at vi ser bunnen langt fra land.

  VGs store badeguide til Kroatia!

  Reisevenninnene har base på Apollo-gjestenes hotell City Beach inne i turistbyen Makarska. Når de skal på tur, velger de stort sett alltid reisemål ved sjøen.

  Kysten sør for Split innbyr til mange fine utflukter – som båtturen til Brac, naboøya Hvar, historiske Mostar inne i landet og vakre, men akk så turist-infiserte Dubrovnik.

  Makrell-lunsj

  Før ankomst til havnen i Bol er det lunsjtid, og grillkokken Nikole om bord på «David» byr på stekt makrell.

  Kollega Katarina bærer fisketallerkenene rundt til båtgjestene, som tar for seg av både makrellen, sauerkrauten og den medbrakte lokale rødvinen.

  Kroatia-kysten har både sol og varme til langt ut i oktober, og takket være bl.a. økende turisttrafikk fra Skandinavia forlenges sesongen her nede hvert år, forteller Makarskas turistsjef Tonci Lalic til VG.

  – Mange skandinaver finner veien hit ned på våren og høsten. Det gjør dem til viktige turister for oss, sier Lalic.

  Økning fra Norge

  Apollos destinasjonssjef i Kroatia, Fabian Gustavsson, bekrefter at landet blir stadig mer populært – særlig fra Norge. Neste år har charteroperatøren kontrahert enda flere fly og hotellrom, forteller han.

  At Norwegian flyr til ikke mindre enn fem kroatiske byer, har selvsagt også bidratt til åpne nordmenns øyne for feriebyene ved Adriaterhavet.

  Kroatia-kysten ligger tre flytimer unna oss, med solvarme, deilig badevann og hyggelige priser på mat og drikke.

  Lei bil

  Mange leier seg bil i Split og tusler på egen hånd nedover langs den vakre kystveien (riksvei 8) i retning mot Dubrovnik.

  Andre leier seg sommerhus i solsikre Kroatia.

  Utfordringen er hotellprisene. Rom-kapasiteten er for liten i mange av de populære kystbyene, noe som presser charterprisene i været.

  Mens Apollo har gjester i Makarska, Tucepi og Podgora, tilbyr Ving også Brela, Baska Voda og vesle, særs idylliske Gradac.

  Star Tour tilbyr Tematurer på Kroatia-kysten – både fjellvandringer og øyturer med landsbybesøk.

  Rent og ryddig

  Når vi rusler på den kilometerlange strandpromenaden i Makarska slår det oss hvor rent og ryddig det er her. Det finnes ikke søppel eller skitt i gatene. Et studietur-mål for Oslo kommune!

  Bildespesial: Se feriebilder fra Kroatia!

  Brosteinen er så blankskurt at du kan speile deg i den. All vegg-marmoren fra Brac, som også pryder Sydneys operahus, USAs hvite hus og Stockholms slott, bidrar til å gi kysten her nede et lyst og rent preg.

  De 20-talls småbyene som utgjør Makarska-kysten har alle en smal stripe strand og skyggefulle strandpromenader med pinjetrær.

  Ingen innkastere å se eller høre, her råder snarere ro og fred rundt strandbarene og restaurantene langs «stripen».

  Turkisblått hav og så klart badevann at du kan se bunnen, høres ut som en turist-floskel – men her nede er det faktisk sant!

  Mange reiser tilbake

  Begeistringen slutter ikke der. Vi har sjelden truffet så mange tilfredse norske gjester. Mange forteller at de har vært her flere ganger. Andre sier de garantert kommer tilbake.

  Les også: Finn din Middelhavsdrøm!

  – Gjenkjøpsprosenten her ligger på 30 prosent, forteller Apollo-sjef Gustafsson. Det er høyt.

  Turistagent Ivan Gujinovic i Atlas forteller oss at turistbesøket i 2015 har vært det høyeste siden Kroatia fikk sin uavhengighet.

  Lite all inclusive

  Makarska-kysten har få «all inclusive»-hoteller. I stedet bruker turistene lokale barer og restauranter flittig – noe også turistmyndighetene oppmuntrer til.

  90 prosent av hotellene er renovert, de siste står for tur. Prissammenligningen med Hellas og Tyrkia er han litt lei av.

  Les også: Dra på seilferie til Kroatia!

  – Vår arbeidskraft er dyrere enn deres. Dessuten er standarden her er jevnt over høyere, sier Norgesvennen, glad for at restferie-skandinavene kommer til langt ut i oktober og bidrar til å strekke «skuldersesongene».

  Kveldshygge

  Ute på sjøen trekker turistene om bord på «David» inn under tak. September-solen har gjort sitt. Vinden fra Biokovo-fjellene – som har bøyd trærne i vannkanten utover mot havet – har ikke vært særlig merkbare i dag.

  Vi setter kursen tilbake mot Makarska og Podgora, som er utfluktsbåtens hjemmehavn.

  Les også: Safari i Kroatias øyparadis!

  De av butikkeierne som har unt seg en liten «siesta» nå som den travleste høysesongen er over og det stunder mot vinterhvile, har gjenåpnet for kvelden. Lysene tennes rundt kirkeplassen i Makarskas gamle havn, der det akkurat i kveld er a cappella livekonsert på torget.

  Litt forsynt på kafélivet langs promenaden, benker vi oss på en av gammelhavnens mange fiskerestauranter – uten trykte menyer, der kokken i stedet disker opp med dagens fangst fiskerne har kommet inn med.

  Langs kaien ligger skutene med lysene tent.

  Vår nye favoritt

  Kroatias riviera sydover fra Split har mye av det vi nordmenn vil ha på Syden-ferien: Strendene ligger tett i tett. De små, vakre kystbyene har flust av hoteller med særpreg. Passe store. Maten er italiensk-inspirert og velkjent, ølprisene er hyggelige og kysten byr på massevis av utfluktsmuligheter.

  Kroatia-kysten er også blitt seilernes favoritt – lett tilgjengelig med både rute- og charterfly fra en rekke norske byer.

  – Selv om det er høst, er det temmelig fult fremover, men fortsatt noe ledig, sier Beatriz Rivera i Apollo.

  Les også: Kroatia venter på deg!

  Liker du å dykke har Adriaterhavet noen av Europas beste dykkeplasser med mer enn 300 arkeologiske funn.

  Ser til Italia!

  Makarska-kystens «bakteppe» er de veldige Biokovo-fjellene med topper på opptil 1762 meter. Fra turistbyene Makarska og Podgora kan du kjøre, sykle eller gå (…) oppover i fjellene og få en fantastisik utsikt over Kroatia-kystens øyverden. I klarvær skal dert være mulig å se helt til fjellet Monte Gargano i Italia, 25 mil unna.

  Mye av fjellet er nasjonalpark, og kommer du deg «over kanten» vil du finne grønne skoger og dyrket bondeland rundt små landsbyer mellom kystfjellet og motorveien A1, som løper helt fra Slovenia-grensen nesten ned til Dubrovnik