FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

De beste tipsene for å reise med små barn

Av Gjermund Glesnes28.02.10 11:30 | Oppdatert: 11.02.16 12:51

Del saken på:

(VG Nett) Mange bruker pappapermen til å reise til varmen. Noen enkle triks kan gjøre reisen bedre.

Norske småbarnsforeldre blir stadig mer glade i å reise, spesielt i fødselspermisjonen. Når har en vanlig dødelig nordmann ellers fri i så lang tid sammenhengende.

Samtidig er det utfordringer med å ta med en smårolling på langtur. På VG Netts forum har erfarne «reiseforeldre» gitt en rekke råd om å reise med små barn.

Slik blir flyturen bra

Forumbrukeren Larsabal mener at flyturen ikke er noe problem hvis du forbereder deg godt. Her er hans råd om å fly med små barn:

* Sørg for å få krybbe (basinette) hvis det er tilgjengelig.

* Hvis du betaler for et ekstra sete til spedbarnet, slipper du å ha det på fanget i timevis. Og sjansen for at barnet er rolig, er langt større.

* Sørg for å ha drikke tilgjengelig ved takeoff og landing. Litt eldre barn bør ha tyggegummi. Begge deler utligner trykkforskjellen slik at barna ikke får vondt i ørene.

* Til eldre barn kan du lære svelge- og gjespeteknikker for å utligne trykket. Men dette må gjøres i god tid før flyturen.

* Ha med nok bleier og minst tre skift til de minste på lange flyturer med mellomlanding.

* Hvis barnet spiser annet enn brystmelk, må du ha med nok babymat. Ta også med noe å tygge på og drikke til større barn. Det er ikke alltid matserveringen om bord passer med når barnet er sultent.

* Pakk en egen bag eller sekk til barna med leker som aktiviserer dem, ikke bare underholder. Puslespill, tegnesaker eller lignende er gull. Kjøp gjerne noen nye leker som du gir under reisen, for nye leker er alltid stas. Ta også med en bærbar DVD-spiller og/eller mp3-spiller.

* Vær oppmerksom på barnet hele tiden. Du kan bare glemme å få sett langfilmer selv.

Han har også et siste råd til foreldrene om hvordan de selv skal oppføre seg:

- Noe av det viktigste er å hele tiden å holde roen. Barn leser foreldre som en åpen bok. En stresset, sur eller nervøs mamma eller pappa vil lett smitte dette over på barnet, skriver han.

Les også:Lær deg reisevett-reglene

Pass på for kokosnøtter!

Vel fremme må du beskytte barnet mot sterk sol. Det betyr at de bør være i skyggen. Men du må huske på én ting:

- Dere må ikke sette vogna rett under kokospalmene. En kokosnøtt kan ta livet av en liten unge, advarer forumbrukeren Olbj.

Les også:Hellas for småbarnsfamilier

Andre ting du bør ta med deg:

- UV-drakter til ungene følte vi var uunnværlig, spesielt til eldstemann på to år. Minstejenta holdt seg mest i skyggen. Men vi hadde UV-drakt på henne når vi tok henne med for å bade, skriver forumbrukeren Ceci.

UV-drakter fås kjøpt på apotek.

* Solhatter og solbriller.

* Tynne, heldekkende klær, slik at barnet kan sove ute i vognen og samtidig være beskyttet mot mygg.

* Myggnetting til barnevogna.

* Noe grøt eller annen barnemat, slik at overgangen til lokal barnemat ikke blir så brå.

- Husk jevnlig tilførsel av væske til barnet. De mister mye i varmen de også. Og vær forsiktig med airconditionen. Vi opplevde at vår ble forkjølet noen dager, skriver Larsabal.

Les også:- Her bør du ta med barna på fjelltur

Advarer foreldrene

Medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Sverre Kjølstad, mener generelt at småbarnsforeldre bør droppe å ta med barna på eksotiske langturer.

- Immunforsvaret er ikke fullt utviklet før barnet er fire år. Risikoen for at et barn på under fem år blir sykt på reisen, er ni ganger så stor som for et barn i alderen 5-15, sier han til VG Nett.

Han sier at språkproblemer, kulturforskjeller og usikkerhet rundt behandlingen kan gi en traumatisk opplevelse for foreldrene hvis barnet blir sykt. Og det kan lett skje.

- Barn er gjennomsnittlig syke syv ganger i løpet av det første leveåret. På en to-tre måneders tur nærmer det seg 100 prosents sjanse, sier han.

- Jo yngre barnet er, jo større er sjansen for at det blir sykt. Det vanligste er diaré og luftveissykdommer. Stort sett er det ufarlig, men det kan være farlig fordi de er så små. Det er ikke uvanlig å havne på sykehus i tropiske strøk, sier Kjølstad.

Les også:- Bilder av barna kan redde lommeboken

- Dropp det eksotiske

Hvis du likevel vil reise, er Sverre Kjølstads råd at du drar til et sted med godt utbygd helsevesen.

- Spania, Frankrike, de store greske øyene, Kypros og Nord-Europa er bra. I Italia er selve helsevesenet bra, men det er ikke tilrettelagt for turister med hensyn til språket, sier han.

- Hvis du vil reise langt, er de store kjente stedene i Thailand ganske bra. Det samme er Australia, New Zealand, Singapore og Hong Kong. Afrika er mer tvilsomt, også i Seychellene og Mauritius, sier han.

BLI TILHENGER AV VG REISE PÅ FACEBOOK!