KOSER SEG: Ikke akkurat overbefolket på Kata Noi-stranden syd på Phuket, konstaterer Solveig og Oddbjørn Asbjørnslett fra Feiring, som ferierer der for tredje gang. Foto: Robert Eik

Finn stranden som passer for deg

Phuket er nordmenns favorittøy

PHUKET (VG) Strendene og feriebyene på Thailands største turistøy er forskjellige. Her er VGs strandguide, som kan gjøre valget lettere.

- Kata Noi er vår favoritt. Her er det mindre trengsel enn i Karon og Patong, sier Solveig (58) og Oddbjørn Asbjørnslett (54) fra Feiring, som har feriert tre ganger på populære Phuket.

Paret fra mjøstraktene har kommet til at Thailand og Phuket holder hva de lover midtvinters. Fremfor alt setter de pris på stabilt, solsikkert vær.

At det er billig i Thailand skader heller ikke.

Vi treffer Apollo-gjestene henslengt i solsenger på langgrunne og finkornede Kata Noi. Temperaturmåleren viser pluss 37 i skyggen.

- Veldig avslappende. Ikke for mye folk. Akkurat slik en hvileferie skal være, istemmer blide Solveig og Asbjørn.

Direktefly

Til Phuket går det vinterstid direkte-charterfly fra Oslo, med flere avganger i uken. Priser fra 4298 for kun fly. Skal du ha hotell i tillegg er prisen fra 5998 (uspesifisert) for 14 dager.

Thai Airways flyr til Bangkok fra Oslo året rundt. Viderefly til Phuket tar ca. en time (totalpris fra ca. 6500 t/r)

MAI KHAO BEACH Foto: Tourism Thailand

MAI KHAO BEACH: Flyplass-stranden. 12 kilometer(!) rettlinjet strand, et stykke fra de største turistbyene. Passer for dem som vil sole seg og bade i fred - eller som vil hilse på havskilpaddene som avlegger Mai Khao og nabostranden Nai Yang hyppige besøk. Sistnevnte er bred og fin og har klart vann.

Her oppe råder nasjonalparkbestemmelser, og rett ut i havet finner du øyas største korallrev.

BANG THAO BEACH: Også kalt Laguna Beach. Ligger i en vid bukt omgitt av luksuriøse hotellkjeder som Banyan Tree, Sheraton, Regent's m.fl. Lang, vidstrakt strand med flott sand, der hotellene har sine egne parasollområder.

Stille og rolig, selv om myndighetene prøver å bli kvitt selgerne i blikkskurene, så langt uten hell. Lengst nord ender stranden øde ved en reggaebar bortenfor Toni's restaurant (god mat!). Helt uten natteliv.

KAMALA BEACH Foto: Robert Eik

KAMALA BEACH: Ca 30 min med buss fra flyplassen. Langgrunn, barnevennlig sandstrand, men ganske trang ettersom turismen her oppe har eksplodert de siste 6-7 årene.

Flere gode strandrestauranter. Selv ble vi mette på rødkarri-kylling og stekt ris for 30 kroner. Ving åpnet nylig sitt nye «voksensted» Sunprime i Kamala. Bebyggelsen ovenfor stranden har nærmest landsbypreg. Men bor du her, har du alt du trenger. Futt og fart i Patong 10 minutter unna.

SURIN BEACH Foto: AFP

SURIN BEACH: Henger nærmest sammen med Kamala-stranden, men virker mye mer befolket. I høysesongen november-mars er det riktig trangt mellom radene av solsenger på Surin.

Fordelen her er at det er godt med palmetrær langs stranden som gir skygge til badegjestene. Godt med restauranter og hoteller tett på stranden.

PATONG BEACH Foto: Robert Eik

PATONG BEACH: Her er det liv og røre nærmest døgnet rundt. Lite er igjen av stranden som en gang ble kåret til en av verdens flotteste. Vi talte fem rader med solsenger.

Så er da også Patong selve turistmetropolen på Phuket. Sjelden har vi sett så mange strandselgere. Ute i vannet drives motoriserte vannsportsysler. Langs hele strandpromenaden ligger hoteller, restauranter og barer tett. Styr unna Patong om du vil ha fred og ro.

KARON BEACH Foto: Jan Petter Lynau

KARON BEACH: Lang, gyllen sandstrand, på størrelse med Patongs. Tynnest befolket i nordenden, der du finner noen riktig gode lunsjrestauranter i brune brakkebygg.

Karon-stranden er kjent for sine nifse understrømmer som drar deg utover hvis du ikke passer på. Du må også være forberedt på kraftige dønninger (surfebølger) helt inne ved land.

Mange foretrekker vesle Karon Noi, men der har hotell Le Meridien lagt beslag på mesteparten av plassen.

KATA BEACH Foto: Robert Eik

KATA BEACH: Storhotellenes breiale tilstedeværelse preger også Kata-stranden, der Club Med ødelegger tilgangen på mye av herlighetene. Men stranden er deilig nok med lys, finkornet sand og gode badeforhold - også for de minste.

Mange nordmenn lunsjer på den Stavanger-baserte restauranten Phileas Fogg, rett bak stranden ved Kata Beach Resort.

KATA NOI Foto: Robert Eik

KATA NOI: Mindre og ikke så folksom er Kata Noi-stranden, bare en bakketopp unna «storebror». Mange barnefamilier sverger til Kata Noi fordi det er roligere her.

Langgrunn og fin strandlinje, solsenger og parasoller til alle. På den søndre delen finner du mange barer og restauranter.

NAI HARN BEACH Foto: Robert Eik

NAI HARN BEACH: Barnefamilienes favoritt, helt sør på øya. Stranden tilhørte opprinnelig tempelet på stedet. Her finner du lune laguner med sandstrender, helt beskyttet for bølger og strømninger fra havet.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Her kan du finne din egen lille badevik bak knausen. Fint, lunt og trygt for de minste. Små kiosker og enkle serveringssteder ved pinjeskogen. 10 minutter fra Kata.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder