FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sjekk inn med spøkelsene

Av Anne Bergseng22.10.13 18:08 | Oppdatert: 22.10.13 18:45

Del saken på:

Akkurat som på andre gamle, norske trehoteller, spøker det livlig på Hotel Union Øye i Norangsfjorden. Det kan den nye hotellsjefen, Karoline Granerud (24) bekrefte.

Hun tok over som hotellsjef for et år siden, og har fått et ærverdig og historisk hotell i fanget. Pluss noen spøkelser. Det er en kjent sak at mange hevder å ha opplevd uforklarlige episoder på hotellet.

Hotellet satser først og fremst på å være et hyggelig sted for familier, bryllup og konferanser. Men i tillegg til å være et av de mest særegne hotellene i landet, er det nok mest kjent for å huse ulykkelige Linda, som går igjen her.

- Vi markedsfører oss ikke som et spøkelseshotell. Men hver kveld får gjestene våre høre historien til hotellet, og da får de også høre om Linda, sier Karoline Granerud.

Den vakre tjenestejenta skal ha druknet seg etter en ulykkelig kjærlighetshistorie med en av keiser Wilhelms offiserer i 1890-årene.

I mange år skal folk ha både sett og hørt Linda gå hvileløst omkring i det blå rommet.

Den unge hotellsjefen forteller at både hun og kollegaene stadig hører skritt fra etasjene over dem, selv om det ikke er noen gjester på hotellet.

- Det er litt «creepy», sier hun.

Hun innrømmer at det kan føles litt skummelt å ha nattevakt og gå rundt på hotellet for å sjekke at alt er i orden.

Uforklarlige hendelser

De får også høre uforklarlige opplevelser fra gjestene. I fjor sommer hadde de for eksempel besøk av en norsk barnefamilie, som spurte om det er slik at ansatte på hotellet kommer inn på rommene om natten.

Familien hadde våknet av at døren til rommet deres sto på vidt gap, og at en plante hadde blitt plassert inn på rommet deres i løpet av natten.

- De ble nok litt skremt, sier hotellsjefen.

Hotellet er 122 år gammelt, så det er utvilsomt mye historikk i veggene.

- Vi ser ikke bort fra at det er flere enn Linda som går igjen, og som passer på hotellet, sier Karoline Granerud.

Selv prøver hun å stenge av de uforklarlige opplevelsene.

- Jeg har ikke lyst til å være redd, for da får jeg ikke gjort jobben min, sier hun.

Hotellet er et av 47 overnattingssteder som er med i sammenslutningen De Historiske hotell & spisesteder. En del av disse hotellene er kjent for sine spøkelser.

Dette bekreftes av direktør Nils Henrik Geitle:

- Vi har mange medlemmer som representerer historier basert på kulturarv, matopplevelser og vertskap gjennom generasjoner. Noen hoteller har også gode spøkelseshistorier som er spennende krydder for mange av våre gjester, sier Geitle.

Fem andre norske spøkelseshotell

Dr. Holms Hotel, Geilo: Den grå dame på Geilo-hotellet sies å være en forsmådd nygift kvinne, som var her på bryllupsreise i 1926. Hun skal ha hengt seg etter å ha funnet mannen i seng med en annen kvinne. Nå går hun igjen på rom 320.

Dalen Hotel, Telemark: Gjestene hører barnegråt fra tomme rom, kanskje fra barnet som «The English lady» etterlot alene for mer enn 100 år siden.

Fleischers Hotel, Voss: Her bor spøkelset på rom 407. Det er muligens Magdalena, kona til hotellets første eier. Hun skal være et snilt gjenferd som tar vare på gjestene.

Sauda Fjord Hotel: De fleste hotellspøkelser er kvinner, men i Rogaland går en mann igjen. Syk av kjærlighetssorg hengte en 28-årig oberst seg på rom 315. Han skulle gifte seg, men kjæresten avlyste bryllupet.

Røisheim Hotel, Bøverdalen: TV-programmet «Åndenes hus» har vært på besøk her, i forbindelse med at en del gjester og ansatte har opplevd urolige netter og merkelige lyder.