FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her får du San Sebastiáns beste luksustapas

Av Gjermund Glesnes22.09.12 16:31 | Oppdatert: 22.09.12 17:12

Del saken på:

SAN SEBASTIÁN (VG) Pintxos er den eksklusive og kunstneriske varianten av tapas. I San Sebastián kan du gå fra bar til bar og spise småretter en Michelin-stjerne verdig.

San Sebastián er den byen i verden med flest Michelin-stjerner per innbygger: 185.000 mennesker kan velge blant hele fem restauranter med til sammen ni stjerner.

Jon Warren har valgt en annen matkultur til sine feinschmecker-turer: Den nordspanske strandbyens pintxos.

Overalt ellers i Spania ville de kalt det tapas. Men ikke her.

I San Sebastián, Bilbao og de baskiske provinsene kalles det pintxos.

Briten Jon - som har vært pintxosguide i to år - forklarer at ordet tapas stammer fra å dekke til glasset, mens pintxo er avledet fra pinne (som i cocktailpinne).

- Det er mer kreativitet, kunst og omsorg i en pintxo. Det er mer kjærlighet, bedyrer han.

Skyhøy kvalitet

Ifølge Jon Warren er det ingen som vet hvor mange pintxosbarer det er i byen. Bare at det er flere hundre. Og at byen har innført etableringsstopp. Eneste måte å åpne en ny pintxosbar er å overta en eksisterende.

Kvaliteten er til gjengjeld skyhøy. Og Jon har brukt over seks måneder på å lokalisere de beste barene og hvilken rett de gjør aller, aller best.

Tre til fem dager i uken tar han med turister på to timers rundtur til noen av høydepunktene, med opptil seks stoppesteder. Prisen, 85 euro (627 kroner) inkluderer en eller flere pintxos pluss øl eller vin i hver bar - nok drikke til at stemningen i gruppen blir høy mot slutten av runden.

- Vi starter enkelt. Med pintxos bestående av én ingrediens, uten saus eller urter. Deretter jobber vi oss oppover. De mest avanserte er et Michelin-stjerne-måltid på en liten asjett, forklarer Jon før han leder an gjennom gågatene.

Barutvalget avhenger litt av hva turdeltakerne liker og ikke liker. Dette er pintxosbarene han tok VG Reise med på (pluss ytterligere en vi besøkte etter Warrens anbefaling).

Paco Bueno:

Første stopp på turen er i Calle Mayor. En rekke pintxos står på disken, men Jon Warren har forhåndsbestilt: Snart kommer et bredd med ryktende varme, friterte reker ut fra kjøkkenet. De skylles ned met et par flasker syrlig txakoli-vin.
- Hvis dere bestiller gambas (reker) i en annen bar etter dette, vil dere bli skuffet, lover Jon.

La Mejillo Nena:

Det ser ut som en gjennomsnittlig kebabsjappe, med baklyste fotoer av menyen glorer bak baren. Men La Mejillo Nena i Calle Puerto er San Sebastiáns kanskje aller beste sted å spise blåskjell - i alle varianter, med fingrene, stående langs aluminiumsbenken som følger hele lokalet langs den ene veggen.

Gandarias:

Denne baren i Calle 31 Agosto er større, og har bord med hvite duker lengst inne. Skinker henger fra taket over bartenderne. Stedet er mest kjent for kjøttet, og det er akkurat det vi får: Franskbrødskiver med to saftige biffbiter på, i tillegg til stekte, grønne pepper.

La Cuchara de San Telmo:

Jon leder oss gjennom det trange lokalet ved Plaza Valle Lersundi og ut til trebenkene på baksiden. Med sengetøy og T-skjorter på tørkesnorer over hodene våre, er stemningen satt da neste rett ankommer: Kalvekinn som har godgjort seg i gryten i fem timer. Harley Ireland beskriver den kanskje best: - Ah!

Zerouko:

- Vi har ingen tradisjonelle pintxos, sier bartender Ander Morea før han serverer Jon Warrens valg i denne baren i Calle Pescaderia: Rå klippfisk og en minigrill til å tilberede den på. Stekeosen forteller tydelig at vi langt fra er først eller alene til å velge denne spesialiteten. Jon har også bestilt gåselever til oss.

La Viña:

Her avsluttes vår offisielle pintxistur. Baren i Calle 31 Agosto har et par bord, men de aller fleste står ved baren. Vi spiser det som etter Jons mening er byens beste ostekake.

Txepetxa:
Etter Jon Warrens anbefaling tok vi også turen innom denne baren i Calle Pescaderia. Den er liten som en stue, og spesialist på ansjos. Her kan du få ansjos med alt fra gåselever og mangochutney til blåbær.

LES MER OM REISEMÅL I BASKERLAND:
Bilbao - byen som har skutt blink || San Sebastian - Europas beste bystrand? || Nytt St. Olavs-kapell i Spania

Jon Warrens råd til skikk og bruk på pintxosbar:

* Prøv retter fra krittavla, ikke bare de ferdiglagede pintxosene på bardisken.

* Brøyt deg frem til baren, ellers får du ikke servert.

* Husk hva du bestilte, du betaler først når du er ferdig og bartenderen husker det kanskje ikke.

* Kast all søppel på gulvet.

* Prøv å snakke spansk.

* Smil og vær vennlig.

* Ikke drikk for mye, ta én pintxo og ett glass hvert sted.

* Ikke gå ut for sent. Mellom halv syv og halv ni er ideelt. Mange av barene stenger 22.30.