FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Turistene inntar rommet

Av Dag Fonbæk 12.10.07 12:11

Del saken på:

Romturismen vil bokstavelig talt skyte fart i årene fra 2010 til 2015. Det tror i alle fall romfartsbransjen selv.

Tror på 15 000 romturister årlig fra 2020

Rike investorer, romfartsorganisasjoner og lekne ingeniører nærmest kappes om å utvikle farkoster som kan ta de mest velholdne av oss ut på en vektløs luftetur.

- At så mange som 15 000 romturister årlig vil ta turen ut i verdensrommet rundt 2020, er ikke noe dårlig tips, tror luftfartsanalytiker Jeff Foust i Fultron Corporation.

Han har i hvert fall rett i at romturismen bare er i sin spede begynnelse.

Nytt romkappløp

John Spencer, president i Space Tourism Society, omtaler utviklingen innen romfart som et nytt «romkappløp», der kommersielle krefter kommer stadig sterkere på banen og knives om å utvikle nye farkoster i skjæringspunktet mellom jetfly og måneraketter - for å gi de rikeste av oss et reisekick for livet.

Før lo vi av folk som sa de ville sende turister ut i rommet.

Nå er vi faktisk der.

I sommer viste European Aerosnautic Defence and Space Company (EADS) fram sitt nye «rakettfly», The Astrium, forut for Le Bourget-flyshowet i Paris.

Rakettflyet, nærmest en kopi av den ombygde business-jeten Rocketplane XP som ble vist fram året før, skal etter planen kunne ta turister 100 kilometer ut i rommet og gi dem tre sekunders vektløshet til en pris av 75 000 euro (600 000 kr.) sekundet.

Bygger romhotell

Virgin-gründer Richard Branson er fullstendig hektet på romturisme. Han tilbyr fire sekunders vektløshet - og luftig utsikt over kloden - på billigsalg for 1,2 millioner kroner.

Hittil har 200 personer bestilt tur med Virgin Galactic, melder LA Times.

Romskipet hans, SpaceShipTwo, ble lansert i 2004, og skal ha plass til seks turister og to piloter. Etter planen skal de 200 første fraktes ut i rommet i 2009.

Men Branson er altså i godt selskap:

Robert Bigelow, gründer av Budget Suites of America, drømmer om å åpne et rom-motell.

Amazon.com com-gründer Jeff Bezos bygger en romstasjon i Texas og et romfartøy som både skal lette og lande vertikalt.

Xcor Aerospace utvikler raketter for romsportprosjektet Rocket Racing League.

Og den spanske arkitekten Xavier Claramunt har, i samarbeid med Galactic Suite Project, tegnet verdens første hotell for opphold i verdensrommet. Romhotellet skal etter planen ta imot sine første gjester i 2012.

Prisen for tre dagers opphold i verdensrommet? Tre milioner engelske pund.

Til gjengjeld byr romhotellet på spa og muligheten til å oppleve 15 daglige soloppganger.

Vektproblemer

Men først må vektproblemene løses.

Ikke det at velstående turister jevnt over er for feite, men hvis romfarkosten skal kunne lande på vanlige flyplasser verden over - og det er litt av poenget - kan det lett bli for tungt med både rakettmotor i halen og drivstoff nok for turen ut i verdensrommet.

EADS-ledelsen prøver seg fram ved bruk av både aluminium og karbonfibre i flykroppen.

Kostnadene er et annet problem. EADS stolthet, The Astrium, vil måtte fly 1250 ganger ut i rommet for å tjene inn de bokstavelig talt skyhøye utviklingskostnadene.

Men alle tror turistromskipene kommer:

- Det finnes ingen «showstoppers», sier Dan Erwin, professor ved University of Southers California.

Han tror EADS` mål om å starte opp konstruksjonsarbeidene for Astrium - turistfergen til rommet - neste år vil holde, og at de vil gjøre sine første passasjerer vektløse i 2012.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)