FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nordeuropeere stjeler brostein i Roma

Av Gjermund GlesnesAv Lucas H. Weldeghebriel25.06.12 13:09

Del saken på:

(VG Nett) Vanlige suvenirer er tydeligvis ikke nok for en del av turistene til «Den evige stad».

Både deler av mosaikker og opptil 2000 år gamle brosteiner havner i bagasjen til enkelte av byens mange besøkende.

Og fenomenet er økende, ifølge politiet i Roma. Det baserer seg på rapporterte - og anmeldte - funn av slike artefakter i sikkerhetskontrollene ved byens to flyplasser, der røntgenmaskinene avslører ulovlighetene.

Bare de siste månedene har ti saker blitt anmeldt, opplyser politiet i Roma, som søndag avholdt pressekonferanse om utviklingen.

- Det er en svært uvanlig form for tyveri. Samtidig er det en form som vi ser at skjer oftere og oftere, sier politisjef for grensepolitiet ved Fiumicino, Antonio Del Greco, til Telegraph.

Nordeuropeere

- De ansvarlige er som oftest nordeuropeere som simpelthen har plukket opp en løs brostein eller en bit av en mosaikk som de har funnet mens de gikk rundt i Roma. Så legger de den i bagasjen som en suvenir fra ferien, sier han videre.

- Vi har ikke tatt noen nordmenn for dette, men to dansker har blitt stoppet på grensen med ulovlige «suvenirer» i håndbagasjen. Turistene blir veldig flaue når de blir tatt, sier Antonio Del Greco på telefon til VG Nett.

Suvenirtyvene kan også prøve å stikke av med større saker.

- Vi har også funnet store milesteiner av marmor som er tatt fra Via Appia og lagt i kofferten, sier Del Greco.

Tyveri

Til tross for at gjenstandene har liten verdi i penger, understreker politisjefen at det fortsatt er tyveri, og at de «tar en del av Romas kultur og arv».

Gjenstandene som blir funnet på flyplassene, blir returnert til den ansvarlige for det arkeologiske stedet eller, når det er snakk om brostein, til kommunen.