FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Gangster-guidene viser deg Napoli

Av Lars Håkon Grønning31.10.09 17:10

Del saken på:

NAPOLI (VG) I årevis har denne gjengen overfalt og ranet turister i Napoli. Nå er de klare til å vise deg mafiabyens mørke sider.

De trange og skitne gatene i sentrum av den søritalienske byen, er som skapt for å ran og overfall. Under skyggen fra den stadig aktive vulkanen Vesuv er det trange smug i alle retninger, noe som gjør det enkelt å flykte etter å ha rappet en lommebok.

I årevis benyttet Pasquale Bullolo seg av denne muligheten, først og fremst for å skaffe penger til narkotika.

REISE DIT?SJEKK FAKTA OM NAPOLI

- Det er virkelig lett å være overfallsmann i Napoli. Politiet har nesten ikke mulighet til å finne deg, forteller han til VG.

Beskytter turistene

Men nå har han og 69 andre kriminelle i Napoli byttet side. I stedet for å rane turister, eskorterer de besøkende rundt i byen - beskytter dem og forteller hvor de får den beste pizzaen.

VG Nett-leser:Smaker pizza virkelig annereledes godt i Italia?DISKUTER HER!

Artikkelen fortsetter under bildet

- Vi vil vise frem alle sider av Napoli, uten at folk risikerer noe farlig. Det kan skje mye skremmende her, men ingen våger å yppe seg når de ser at vi er der og passer på, ler Bullolo.

For å avlaste overfylte italienske fengsler, sikret de lokale myndighetene i Napoli seg nylig EU-midler til det unike «Gangster Guide-prosjektet».

70 fanger ble sluppet ut før de skulle, mot at de stilte opp som turistguider 20 timer i uken.

- Vi løser to problemer på denne måten: For det første får vi bedre plass i fengslene, og for det andre er det et godt prosjekt for å få de kriminelle tilbake til samfunnet. Så langt har tilbakemeldingene vært veldig gode. Vi har stor pågang fra turister, og vi har ikke hatt noen uheldige episoder, sier fylkesordfører Corrado Gabriele til VG.

Han opplyser at så godt som alle straffedømte, fra ranere til drapsmenn, i prinsippet kan få delta i prosjektet.

Ikke mafiafolk

- De eneste som ikke får være med i programmet, er de som er dømt etter mafiaparagrafen, altså som ledere av kriminelle nettverk, ler fylkesordføreren.

Spaserende gjennom Spanccanapoli, det historiske sentrum av byen, forteller Pasquale Bullolo VG om alle mafiadrapene han har vært vitne til.

Spørsmål om reise? Spør reisepanelet!

Under andre verdenskrig ble de fleste historiske bygningene i Napoli bombet sønder og sammen, men de siste tiårene har det vært den blodige mafiakrigen som har satt sitt preg på byen.

Hvert år har godt over hundre personer mistet livet i kamper mellom ulike klaner i den fryktede Camorra-mafiaen.

- Det gjelder å passe seg på her, men om noen prøver seg på turister, så får de med oss å gjøre, ler Bullolo.

Mange kulturer

Han og kollegaene har derimot fått streng beskjed om ikke å gripe inn selv, men ringe politiet dersom det skulle oppstå situasjoner. De får heller ikke gå alene - på hver guidet tur følger det med en fangevokter fra fengselet.

Gjennom historien har både spanjoler, tyrkere, franskmenn og østerrikere styrt Napoli, og alle har lagt igjen noe av sin kultur.

Det var også her Henrik Ibsen skrev ferdig «Ett Dukkehjem» og «Peer Gynt», noe som fikk ham til å uttrykke sin kjærlighet til byen på følgende måte:
«Når jeg dør, vil jeg gå igjen i Napoli».

Les også:Napoli-bukta - Italia på sitt vakreste

- Dette er absolutt en av tingene man bare må se, sier Pasquale Bullolo og stopper utenfor kirken Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco.

Artikkelen fortsetter under bildet

I middelalderkirken, som er blant de vakreste byggene i Napoli, ligger levningene etter rundt 1600 personer.

- Det er virkelig spennende å se, sier Buccolo, og poserer foran et kranium før han guider VG videre.

Noen meter senere stopper han igjen.

- Dette er noe å kjøpe med hjem. Se på dem! ler han og viser frem en pose med pasta formet som peniser.

Er dette en slitsom jobb?

- Det tøffeste med denne jobben er at det er så mange vakre kvinner å se i denne byen. Det er vanskelig å konsentrere seg om arbeidet, ler Pasquale Buccolo, som mener han har tilbrakt rundt ti år bak murene.

For jobben han og kollegaene gjør, får de hver måned rundt 4 500 kroner av kommunen. Turistene slipper å betale for turen, og det presiseres at det ikke oppmuntres til tipsing.

- Men vi sier selvsagt ikke nei, om noen stikker til oss noen euro, ler Bullolo.

PS! Gangsterguiden kan bestilles på turistkontoret i Napoli.
Adresse: PIAZZA DEI MARTIRI, 58