Amadores-stranden kan være fristende for nordmenn som er lei av norsk vintervær. Foto: Jan Ovind

Hit reiser nordmenn helst i julen

Mange nordmenn valfarter til sydligere strøk i julen. Og du kan kanskje gjette hvilket sted som topper listen.

 • Mats Arntzen

Ja, du gjettet selvsagt riktig: Svaret på det er Gran Canaria. Over halvparten av reisende nordmenn retter kursen til det populære reisemålet, ifølge flere reisebyråer. Og Gran Canaria er mye mer enn det man kanskje forbinder med en charterferie: Her kan du oppleve både vanvittige solnedganger fra nær 2000 meter over havet, oppsøke historiske steder og nyte solen på en strand uten charterturister og solsenger.

– Selv om Gran Canaria fortsatt holder på førsteplassen og er desidert størst på vinteren, er det de mer eksotiske reisemålene som øker mest, sier presseansvarlig i Apollo, Beatriz Jaquotot Rivera, til VG.

KANARIØY: Tenerife er også populær i julen. Foto: Göran Bohlin / VG

Deretter følger de andre Kanariøyene – Tenerife, Lanzarote og Fuerteventura – på de neste plassene.

– Vi har mange gjester i julen, og det er spesielt Kanariøyene og Thailand som er populært. Mange benytter sjansen til å reise bort til litt sol og varme når man først har noen fridager, sier informasjonssjef i Ving Siri Røhr-Staff.

Hos TUI går nesten 80 prosent av reisene til Kanariøyene.

– Mange velger å tilbringe julen i varmere strøk i år, man trenger jo ikke ta så mange dager fri for å få hele to uker borte fra snø og sludd, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren.

Også Virkes reiselivs årlige befolkningsundersøkelse viser at Kanariøyene og Thailand er de klare feriefavorittene for nordmenn som ønsker en varmere jul. Ifølge denne undersøkelsen planlegger 33 prosent av oss å ta juleferie og 16 prosent har tenkt seg til utlandet.

Her er Las Canteras-stranden på Gran Canaria. Foto: Jan Ovind

Thailand populært

Ingen reisemål kan måle seg med Kanariøyene hva popularitet angår, men noen destinasjoner stikker seg frem i tillegg til den spanske øygruppen.

Norges største ferie-reisebyrå, Ticket, opplyser at Bangkok er på annenplass. Mens reiseturene til Gran Canaria og Manchester øker, er det en nedgang til Bangkok. Men det er ikke nødvendigvis slik over hele linjen.

– Hos oss er Thailand for eksempel opp 48 prosent sammenlignet med fjoråret, mens Krabi isolert sett har en økning på hele 65 prosent, sier Rivera, som mener direkteruten som de opprettet med Norwegian i fjor skal ha mye av æren.

Også hos Finn, som er store på rutefly, er den thailandske hovedstaden nummer én.

– Bangkok har vært i topp 3 så lenge Finn Reise har eksistert, og ikke bare i julen. Nordmenn skal til Bangkok og ofte videre derfra til Thailand, Vietnam og andre varme land i Asia, sier kommersiell direktør Terje Berge.

Også Thailand er et populært reisemål for nordmenn. Foto: Dag Fonbæk

Fotballtur til England også populært

Det er ikke bare varmere strøk som Kanariøyene og Asia som er populært.

På tredjeplass hos Ticket kommer nemlig Manchester, mens London er på tredjeplass hos Finn Reise.

– London er også storfavoritt i julen, og her er det ofte en skjønn forening av shopping, opplevelser og det London kan by på, sier Berge.

Les også: Finn din favorittbydel i London

Mange nordmenn reiser også til de engelske byene for å se fotball. Fra Manchester er det ikke lange turen til Liverpool eller andre byer med hvor populære fotballag holder til.

I desember er terminlisten fullpakket med kamper i Englands øverste divisjon, Premier League, med tradisjonsrike «Boxing Day» 2. juledag som det store høydepunktet.

les også

Manchester: Her kan du møte på spillerne

Tradisjon eller avveksling

Beatriz Jaquotot Rivera mener at nordmenn har blitt mer eventyrlystne når det gjelder reisemål, og på mer jakt etter autentiske og unike opplevelser og aktiviteter.

– Dette gjenspeiles uten tvil i reisemålene med høyest økning. Foruten om Thailand er Emiratene opp 57 prosent i år, og det er først og fremst friluftsmekkaet Ras al Khaimah og kulturhovedstaden Abu Dhabi som øker mest. Denne trenden ser vi også blant våre dynamiske pakkereiser, sier hun, og nevner Maldivene, Mexico og Bali som de mest populære i denne kategorien.

Kanskje ligger forholdene litt ekstra til rette for en lengre tur i år.

– I år er det jo spesielt mange fridager i tilknytning til julen, så det er spesielt gunstig om man ønsker å være borte 14 dager. For mange er det en tradisjon å reise bort i julen, for andre er det noe man kanskje gjør en gang imellom for litt avveksling, sier Røhr-Staff i Ving.

VG Reise og Finn.no er begge eid av Schibsted.

Mer om

 1. Gran Canaria
 2. Thailand
 3. Jul
 4. Kanariøyene
 5. Premier League

Flere artikler

 1. Book påskeferien før det er for sent

 2. Billigere å fly til Florida enn Kanariøyene i vinterferien

 3. Coronafast på Gran Canaria: - Vi vil hjem

 4. Øyhopping på Kanariøyene

 5. Reisetrender for 2020-tallet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder