FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Reisebyrå: Grønland-interessen tar av

Av Knut Arne Hansen23.08.19 02:48

Del saken på:

Etter at USAs president Donald Trump offentliggjorde sitt ønske om å kjøpe Grønland har interessen for øya tatt av, forteller flere reisebyråer.

For én uke siden skrev Wall Street Journal om Trumps interesse for Grønland. «Fullstendig vanvittig» og «en absurd diskusjon» var blant reaksjonene i Danmark.

Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Det fikk Trump til å droppe sitt planlagte Danmark-besøk i starten av september.

Les også: Trump bekrefter Grønland-interesse: – Det er en stor investering

Men interessen for øya «over dammen» ser ikke ut til å ha kjølnet. Selv om Trump trolig har forstått at det kan bli vanskelig, hindrer ikke det amerikanske turister å få øynene opp for verdens største øy.

Flest amerikanere

– Trafikken på vår side om Grønland har økt med mer enn 2800 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, forteller reisebyrået Nordic Visitor til CNN.

Selskapet har spesialisert seg på å skreddersy turpakker til blant annet Skandinavia, Island og Skottland de siste 17 årene.

Selskapet forteller at omtrent syv av ti av alle som har besøkt Grønland-siden skal være amerikanere, normalt sett det tallet i underkant 40 prosent.

– Trafikken på hele siden vår har økt med 600 prosent siden fredag. Vi håper interessen fører til at flere amerikanere reiser for å oppleve Grønland, fortsetter reisebyrået.

Også selskapet Intrepid Travel forteller til CNN at interessen for Grønland er økende hos dem, og den siste tiden vært 237 prosent høyere enn normalt.

Turisme er ikke spesielt stort på Grønland, ifølge tall fra stat.gl hadde øya drøyt 45.000 besøkende i løpet av årets seks første måneder.

Klima-krisen bidrar

Ifølge CNN skyldes ikke interessen kun Trumps ønske om å kjøpe øya, men at klimaendringene gjør Grønland enklere å reise til.

Sommerens hetebølge førte til smelterekord på øya, på det meste smeltet rundt 12,5 milliarder tonn is på ett døgn. Den siste uken i juli og den første i august smeltet rundt 45 milliarder tonn is.

– Det er ikke bra, for dette er ikke noe man hadde sett for seg at skulle skje før om 50 år, uttalte professor Kerim Hestenes Nisancioglu ved Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen (UiB) tidligere i sommer.

Grønlandsisen dekker omtrent 85 prosent av Grønlands landoverflate. På enkelte steder er den over 3000 meter tykk, og smelter hele vil det globale havnivået stige med syv meter. Foreløpig er det heldigvis ingen klimamodeller som spår at det vil skje med det første.