FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Lange køer ved landemerke før forbud

Av Knut Arne Hansen25.10.19 03:11 | Oppdatert: 25.10.19 12:46

Del saken på:

Fredag 25. oktober er siste dagen det er lov til å klatre på Uluru i Australia. Det førte til lange køer fra soloppgang fredag.

VG Reise har tidligere skrevet om at turistene strømmet til landemerket midt i Australia, ettersom det snart ville bli forbudt å klatre der. Forbudet ble vedtatt i 2017, men trer først i kraft lørdag 26. oktober 2019. Det førte til lange køer inn mot den massive røde monolitten fredag morgen.

Loven kom etter ønske fra den australske urbefolkningen som eier landområdet, og ser på det som hellig.

– Det er veldig hellig for oss. Det er som vår kirke, sier Rameth Thomas fra den lokale aboriginstammen Anangu, som holder til i området, til BBC.

Uluru, også kjent som Ayers Rock, står på UNESCOs verdensarvliste og har sammen med nasjonalparken rundt vært eid av aboriginbefolkningen siden området ble tilbakeført dem i 1985.

Den siste tiden har både hoteller og campingplasser i området vært fullbooket.

– Det er et ekstremt viktig område. Det er ingen lekeplass eller fornøyelsespark som Disneyland, sier Sammy Wilson på vegne av lokalbefolkningen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den 347 meter høye spektakulære steinformasjonen er om lag 600 millioner år gammel, og er et særegent geologisk fenomen. Den er dannet av et konglomerat av mineraler som skifter farge etter solens stilling, og er blant Australias mest populære turistattraksjoner.

– Vi ønsker turister velkomne. At det nå blir forbud å klatre er ikke noe å være lei seg for, det er en grunn til å feire, fortsetter Wilson.

Ifølge australske myndigheter besøkte nærmere 400.000 turister Uluru i løpet av de første seks månedene i 2019, skriver Reuters.