FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

På loffen i Maya-riket

Av Kristian Holli28.12.09 16:00

Del saken på:

CAYE CAULKER/CHICHEN ITZA/TIKAL (VG) Vi starter vår reise i utkanten av området Mayaene en gang hersket over. Fra turistmaskinen Cancun tar det bare en times busstur, men i tid reiser man en evighet.

Mayakulturen hadde sin storhetsperiode fra ca. 250 til 900 e. Kr. Riket strakte seg over store deler av dagens Mellom-Amerika, fra Yucatán-halvøya i Mexico, ned gjennom Guatemala og Belize og endte i dagens Honduras og El Salvador.

Ruinbyen Chichen Itza, rett ved turiststedene Cancun og Playa del Carmen, er kanskje det meste kjente landemerket Mayaene bygde. Den ble nylig stemt frem som et av verdens syv nye underverker. Chichen Itza er fantastisk. Men vil du virkelig utforske Mayaenes rike, må du ikke slå deg til ro der. Den er nemlig for turistifisert.

Les også:Magiske Mexico

Det kan kanskje også sies om stranden Tulum, noen mil sørover kysten av Yucatán. Men hit er det likevel langt færre som drar, og synet som møter deg, er vakkert. Ruinene ligger helt nede på en fantastisk sandstrand, og man føler seg nesten kulturell der man ligger og hører på det karibiske bølgeskvulpet og myser opp på ruinene.

Men nøy deg ikke med dette. De vakreste stedene må du nemlig jobbe litt hardere for. En litt drøy busstur senere er du nemlig i Guatemala, på Mayaenes Manhattan - Tikal. De høyeste av de mektige byggverkene rager 70 meter til værs der de står som skyskrapere i jungelen.

Mens du i Chichen Itza må nøye deg med å se på ruinene, kan du klatre opp her. En soloppgang på det 70 meter høye tempel 4 glemmer du aldri.

Leser spør:Skal til Mellom-Amerika - trenger tips

Etter kulturopplevelser i jungelen kan du gi Maya-reisen en verdig avslutning ved å besøke de flotte øyene utenfor Belize City. Hit dro Mayaene for å handle med andre mesoamerikanske befolkninger. I dag handler livet her ute stort sett om turisme. Enten det er å selge hummer, dykkerturer eller ta deg med til en helt egen øde øy ute ved verdens nest største korallrev.