FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Flyselskap: - Du er for fet til å fly

Av Jan Ovind10.09.09 12:07

Del saken på:

Amerikaneren Emery Orto er fly forbannet på Southwest Airlines - fordi han ikke fikk fly.

- Jeg føler meg ydmyket og flau, uttaler Orto,som ifølge TV-kanalen CBS 2 i Chicago er 1,82 meter høy og veier 160 kilo.

- Jeg ble utpekt som for stor og for fet til å fly, hevder han.

LES OGSÅ:Dette er verdens morsomste flyplassnavn

Sammen med kona Clara tok Orto turen fra Chicago til Las Vegas for noen dagers atspredelse. Det var på veien hjem at det skar seg.

Chicago-mannen forteller at han var cirka seks meter fra flydøren da han hørte en ansatt i Southwest rope etter ham:

- Klarer du å sitte i et flysete med armene ned?

- Jeg fortalte henne at det ikke var noe problem og at jeg hadde fløyet mange ganger tidligere. «Vel, du skal ikke fly i dag», svarte hun.

- Munnhuggeri

Samtalen utartet til regelrett munnhuggeri, og Southwest hevder nå at det var Ortos utagerende oppførsel som til slutt førte til flynekt.

GRATIS:Last ned VGs reiseguider til 80 ulike reisemål her!

Det som skulle ha vært en fire timers tur hjem, utviklet seg til en 19 timer lang odyssé - med ekstra kostnader på 800 dollar, skriver nettstedet til CBS 2.

Det nevnes ikke spesifikt hvordan Orto kom seg hjem, men det må antas at han etter hvert ble gitt adgang til et annet fly.

SE DEN UTROLIGE VIDEOEN:Her rapper flyverten sikkerhetsdemoen

Det er ikke første gang flyselskaper overvektige og flyselskap havner på kollisjonskurs.

Brukte målebånd og vekt

Med målebånd og vekt ville Air France angivelig bevise at Jean-Jacques Jauffret (41) var så tykk at han trengte to flyseter. 41-åringen krevde senere over 60.000 kroner i erstatning for ydmykelsen han mente flyselskapet påførte ham foran medpassasjerene.

LES OGSÅ:Slik blir du kastet av flyet

Studier viser også at den gjennomsnittlige flypassasjeren i Skandinavia har blitt tre kilo tyngre enn standardvekten luftfartsmyndighetene opererer med. Flyselskapene beregner passasjervekten på bakgrunn av foreldede data, og flyene er i realiteten betydelig tyngre lastet når de tar av enn det datasystemene viser.

Flyvertinner til sak

Ved flere tilfeller har også kabinansatte i ulike flyselskap blitt satt på bakken fordi flyselskapene mente at de var overvektige. Air India advarte 1.600 av sine ansatte om at de burde vurdere slankekur, og 11 flyvertinner i Indian gikk i 2006 til sak mot selskapet etter at de ble satt på slankekur.

LES OGSÅ:Ryanair-passasjerer vil ha fedme-avgift

Enkelte amerikanske flyselskaper har allerede innført en fedmeavgift. Mens i nabolandet Canada har høyesterett slått fast at overvektige passasjerer har rett på ekstra sete, uten tillegg i prisen.