Bare å glede seg til priskrig og billige restplasser

SJØVANNSBASSENG: Madeira har ikke mange gode strender, men desto flere saltvannsbassenger - som dette i Porto Moniz. De aller fleste turisthotellene på klippeøya har bassenger for både barn og voksne. Foto: Gregorio Cunha

Nå vil alle charterselskapene sende deg hit

Denne grønne øya langt ute i Atlanterhavet er vinterens felles-nyhet fra alle de tre store charterselskapene Ving, Apollo og Star Tour. Tilfeldig? Neppe.

 • Dag Fonbæk

Sånn er det i charterbransjen. Når en turarrangør lanserer en «nyhet», for eksempel et reisemål de ikke har hatt på noen år, kaster konkurrentene seg på og lanserer den samme «nyheten».

Kommende vinter er det den frodige atlanterhavsøya Madeira som er fellesnyheten.

Felles-påfunnet skyldes ikke minst at feriemålet Egypt ligger nede med brukket rygg, slik at turoperatørene må finne andre steder å sende flyene sine.

Fra to til fem fly

Fra to ukentlige flyavganger i dag blir det til vinteren fem ukentlige fra Norge til Madeira - trolig langt flere flyseter enn markedet vil etterspørre.

LES OGSÅ: De glemte feriemålene

Dermed er det bare å glede seg til priskrig og sterkt rabatterte restplasser til den «slående vakre øya med flytende hager, flotte golfbaner, spektakulære turstier, fantastisk natur og en hovedstad med en helt unik atmosfære», slik Ving beskriver den på sine nettsider.

FOR AKTIV FERIE: Langs de gamle vanningskanalene på Madeira ble det anlagt stier slik at kanalene kunne vedlikeholdes. I dag er disse såkalte levadaene populære turstier. Foto: Gregorio Cunha

- Vi lanserte Madeira allerede i mars, først og fremst fordi øya er et godt alternativ til Kanariøyene for de som ikke vil fly langt, sier Vings markedsdirektør Tonje Fossum til VG Nett.

- Undersøkelser viser at stadig flere nordmenn ønsker seg en aktiv ferie. Madeira er perfekt for en aktiv ferie og annerledes opplevelser, sier Fossum, som bekrefter at Ving har hatt Madeira på programmet før.

Lang historie

- Vi har lang historie på øya med Saga Solreiser som i sin tid var «verdens største turoperatør» der, sier hun.

LES OGSÅ: Gå Madeiras magiske stier

Denne gangen har Ving bedre fly-løsninger enn sist, så troen på Madeira er stor.

- I tillegg tror vi at et bedre og mer moderne produkt vil tiltrekke nye kundegrupper, sier Fossum.

Apollo har også et Egypt-fly ledig, og satser på Madeira til vinteren fordi flyturen ut dit ikke er altfor lang.

- ER I FARTA!: Sledeturer i kurvstoler ned fra Madeiras bakketopper er ferieøyas store turist-forlystelse. Her er det VGs reisereporter Mona Langset som får seg en tur i sleden. Foto: Gregorio Cunha

- Dessuten har vi hatt Madeira i programmet fra Sverige og Danmark, med stor suksess, sier Apollos informasjonssjef Helen Begby.

At det blir mange tilbydere av Madeira-reiser tror hun vil gagne kundene:

- Egypt situasjonen har jo skapt overkapasitet i markedet, ikke bare til Madeira, men også til Kanariøyene. Dette er godt nytt for kundene. Det kommer nok mange gode tilbud i løpet av vinteren, sier Begby til VG Nett.

Bråbestemte seg

Star Tour bråbestemte seg for å legge inn Madeira i vinterprogrammet etter at Egypt-flyene sluttet å gå.

- Vi tror det begynner å bli veldig fullt på Kanariøyene, spesielt på Gran Canaria. Vi har vurdert Madeira i flere år, men har ikke funnet de riktige hotellene, sier Star Tours Elisabeth Vonstett-Larsen til VG Nett.

KJØP SKO: Skal du kjøpe med deg noe hjem fra Madira, må det bli sko. Både hovedgaten i øyhovedstaden Funchal og de renoverte smågatene i gamlebyen er fulle av skobutikker. Foto: Gregorio Cunha

- Da vi rettet blikket mot Madeira nå i høst, fant vi omsider en løsning for å kunne etablere et Blue Star familiehotell på øya. Vi er alene om å ha et rent familiehotell med skandinaviske guider, familieaktiviteter etc. denne vinteren, hevder Larsen-Vonstett. Det tror hun blir viktig i konkurransen med alle de andre Madeira-aktørene.

- Blir spennende

Solia har hatt Madeira på programmet i mange år, og Solia-sjef Jon Engenes synes bare det blir spennende med økt oppmerksomhet rundt ett av hans favorittreisemål.

Med gode hotellprodukter og mange partnere på øya, tror han Solia vil klare seg godt i den skjerpede konkurransen.

MYE NATUR: Madeira er stedet for feriegjester som er glad i naturen. Øya har flott turterreng, og innbyr til aktiv ferie, istemmer Constace og Joerg Sauermann fra Køln. Foto: Gregorio Cunha

Langt mer skeptisk er eks-Solia-sjef Gunder Moe, som nå driver AmiSol med reiser til Tyrkia, Hellas og snart igjen Egypt.
Moe kjenner Madeira-produktet godt og viser til at flere av «de store» charterselskapene har feilet der før, til dels fordi markedet er for smått.

- Madeira er kjempeflott, men også litt «sært» til å engasjere de store horder av turister. Det er overhodet ingenting i markedet som skulle tilsi en etterspørsel i nærheten av den kapasitet som det nå legges opp til, sier den erfarne reiselivsmannen til VG Nett.

- Her blir det garantert priskrig det meste av vinteren, og vinneren blir forbrukerne, sier Moe.

Les også

 1. 10 topper for høstferien

  En tur til topps er høydepunktet for mange i høstferien. Denne uken starter skolens høstferieuker, og fjellet lokker med…
 2. Norwegian-Dreamliner fra Bangkok til Stockholm innstilt

  Etter ti timer på flyplassen er nå personell i ferd med å booke hotellrom til passasjerene.
 3. Verdens største folkefest er i gang

  MÜNCHEN (VG) I helgen startet årets Oktoberfest, men du bør allerede nå starte planleggingen dersom du har tenkt deg dit…
 4. Nyt drømme-Thailand utenfor turiststrømmen

  MU KO CHANG NATIONAL PARK (VG) Det går fortsatt an å få stranden helt for seg selv i Thailands skjærgård.
 5. Fjellet på billigsalg

  Høstferien er lavsesong for hytteleie i fjellet. Du kan leie hytte for en hundrelapp i døgnet, og få et lite stykke…

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Her får du billigferie akkurat nå

 2. Nakenparadis og bilturer blant neste sommers charternyheter

 3. Pluss content

  Stor oversikt: Rekordbillige Syden-reiser i skoleferien

 4. Reiseråd til Egypt endret:
  Greit å reise til turistområdene igjen

 5. Færre skal på charterferie i sommer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder