FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Medisiner på ferie? Her er ti tips!

Av Monica Bring Estensen 29.06.13 19:33 | Oppdatert: 15.07.13 12:53

Del saken på:

(VG Nett) Å ha orden på medisinskrinet før avreise, kan redde liv. Her har du Legemiddelverkets viktigste tips før ferien.

Må du ta ny vaksine før reisen? ** Må du ha med en medisinliste?** Kan du ta med medisiner inn til Norge?

Sommeren er den tiden på året hvor flest nordmenn legger ut på reise. Mange benytter muligheten til å dra til utlandet, men hva gjør du om du for eksempel må ta ha med deg reseptbelagte medisiner? Eller blir frastjålet medisinene?

- Vi tror man kan spare liv og helse, og ikke minst mange helsekroner, om folk blir bevisste på det, sier Morten Finckenhagen, overlege i Legemiddelverket. Bak seg har han 30 års fartstid som fastlege.

Her er Legemiddelverkets viktigste medisintips til ferien:

1) Medisinliste

For det første er det viktig å ta med seg en medisinliste når du skal ut å reise.

- Det er nesten like viktig som pass, alt du bruker av legemidler skal på denne listen, sier Finckenha

gen.

For medisinlisten kan være redningen om du blir syk, går tom for, mister eller blir frastjålet medisiner på reisen.

- Den kan rett og slett redde liv, det har jeg flere eksempler på, sier overlegen.

Det er også viktig å kunne vise listen fram til legen om du skulle bli syk på reisen, dette for å unngå feil og misforståelser. Fastlegen kan skrive ut listen for deg.

Sjekk legemiddelverkets oversikt over hva medisinlisten skal inneholde!

2) Schengen-attest

Har du medisiner som kan være vanedannende i bagasjen på Europa-ferien er det lurt å ta med en Schengen-attest.

- Dette gjelder sterke smertestillende, sovemedisiner og medisiner mot angst slik som Valium og lignende, sier Finckenhagen.

På apoteket kan du enkelt få en Schengen-attest, som dokumenterer at du eier medisinen. Uten en slik attest kan man risikere å bli fratatt medisinene, eller i verste fall, bli beskyldt for å smugle narkotika i noen land, ifølge Finckenhagen.

- Det skal noe til å bli buret inne, men man kan få ubehagelige opplevelser, og det forebygger man om man har med seg en schengenattest, sier han.

Les mer om Schengen-attest på legemiddelverkets hjemmeside .

3) Husk dokumentasjon på utenlandsreise

Om man har med seg reseptbelagte legemidler må en kunne dokumentere at medisinene er dine.

Legemiddelverket råder derfor folk om å ha med både medisinliste fra legen (punkt 1) og originalemballasjen, da etiketten bekrefter at medisinene er skrevet ut til deg.

Les mer om retningslinjer og lovverk her .

4) Hvor mye kan jeg ta med?

Hvor mye medisiner du kan ta med varierer fra land til land. Til EU/EØS-land er det for eksempel lov til å ta med legemidler (uten narkotiske stoffer og dopingmidle) som er beregnet for ett års forbruk.

Er du i tvil om hvor mye du kan ta med av din medisin kan du spørre på apoteket.

Sjekk også legemiddelverkets oversikt her .

5) Vaksiner

Skal du reise til eksotiske reisemål er det lurt å sjekke med fastlegen eller et reisemedisinsk senter for å undersøke om du må ta vaksiner og eventuelt hva du må ta.

Det er også lurt å sjekke om du burde fornye vaksinene du har tatt tidligere. Ofte får man beskjed fra turoperatørene om hva slags vaksiner en trenger.

- Grunnvaksinene er viktig å huske på og bør fornyes på hvert tiende år, og vaksiner man eventuelt skulle trenge ved til eksotiske reisemål.

- Reiser du mye, er det fornuftig å vaksinere seg mot hepatitt A. Hepatitt B er aktuelt til visse reisemål. I noen land, blant annet i Afrika, er det obligatorisk med vaksinekort som viser at du har vaksine mot gulfeber, sier Finckenhagen.

6) Europeisk helsetrygdkort

Ta med deg europeisk helsetrygdekort, E-111! Er du på ferie i et annet EØS-land eller Sveits, og er medlem av folketrygden i Norge, gir kortet deg nemlig rett til helsehjelp på samme vilkår som landets egne borgere.

- Jeg tror det er mange som ikke vet om det europeiske helsetrygdekortet. Det er fornuftig ut fra økonomisk betraktning, og du har de samme rettighetene som innbyggeren. Det kan man bestille på Helfo sine hjemmesider, sier han.

7) Medisiner i håndbagasjen

Ta alltid med deg medisiner som er livsviktige om bord i flyet, I tilfelle du skulle få behov for å ta de under reisen eller om bagasjen skulle bli forsinket eller borte.

- Det er kjempedumt å risikere anfall eller blir akuttsyk om koffertene blir forsinket.

Flytende medisin som er nødvendig for flyreisen er unntatt fra sikkerhetsreglene om at du maks kan ha 100 ml væske i en beholder. Du kan bli bedt om å smake eller smøre medisinen på huden.

8) Oppbevaring av medisiner

Pass på hvor du oppbevarer medisinene dine under ferien. Medisinene kan bli skadet eller miste noe av virkningen om de blir utsatt for høye temperaturer, fuktighet eller sollys.

- Det er lurt å tenke litt over hvor man oppbevarer medisinene. Legge dem på svale steder som i skyggen eller på hotellrommet. Sol er generelt ikke bra for medisinene, det samme gjelder kulde i polar strøk, sier Finckenhagen.

Er du i tvil om hvordan din medisin skal oppbevares? Sjekk pakningsvedlegget.

9) Sol og medisiner kan gi hudreaksjoner

Vær oppmerksom på at enkelte medisiner kan gjøre huden mer ømfintlig for sol som et resultat av virkestoffet som er i legemiddelet.

- Noen er kjent for at man kan bli lettere solbrent ved bruk av enkelte medikamenter. Om man følger fornuftige solråd, bruker parasoll og solfaktor, så går det bra med de fleste, sier Finckenhagen.

- Det er alltid lurt å være langsom og forsiktig med solingen. Les pakningsvedlegget for å sjekke om dette gjelder medisinen du bruker, og tenk forebygging av hudreaksjoner, sier han.

10) Behov for å ta med medisiner inn i Norge?

Ved reiser innenfor EØS-området kan du medbringe til personlig bruk et rimelig mengde legemidler som tilsvarer høyst et års forbruk, men bare for tre måneders forbruk fra land utenom EØS.

Du må kunne dokumentere overfor Tollen at medisinen er forskrevet til ditt personlige bruk, og innkjøpt på lovlig måte. Dette må fremgå av medisinpakningens etikett, resept eller legeerklæring.

- Er du i tvil om medisinen er tillatt å ta med inn i Norge? Gå på rødt i tollen. Følger du disse rådene, går det bra, sier Finckenhagen.

Les om gjeldene regler på legemiddelverkets hjemmeside .