FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nettkaos da Norwegian slapp New York-billetter

Av Dag Fonbæk Av Jostein Matre 08.11.12 11:21 | Oppdatert: 08.11.12 16:07

Del saken på:

AKER BRYGGE (VG Nett) Norwegians billigbilletter til New York skal koste fra 1829 kroner tur-retur, lover Bjørn Kjos.

Men foreløpig er det vanskelig å få bestilt billetter ettersom nettsidene til Norwegian har slitt med å håndtere den store trafikken som oppstod da billettene ble lagt ut for salg i dag.

Mens Bjørn Kjos ble intervjuet av mediene etter den felles pressekonferansen der de slapp nyheten, oppdaget Norwegian selv, som mange andre kunder, at nettsidene var nede for telling.

- Dette var ikke helt etter boken. Dette må vi fikse, sa Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian til VG Nett da hun oppdaget problemet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Da VG Nett ringer Skånviks kollega, Lasse Sandaker-Nielsen halvannen time senere, klokken 13.00, forteller han at de har opplevd langt større pågang på nettsidene enn de var forberedt på.

- Vi visste at mange har ventet på disse rutene, men at det skulle bli så populært at siden vår kneblet hadde vi ikke trodd.

Nå jobber selskapets IT-folk på spreng for å bedre oppetiden,

- I mellomtiden får folk bare være tålmodige og trykke «refresh», sier informasjonssjefen, som mener dette må være et tegn på at nordmenn har vært sulteforet på billigbilletter til New York og Bangkok.

Litt over klokken 15.00 melder selskapet at New York-ruten er den beste mottakelsen en Norwegian-rute har fått noensinne.

- Jeg kan ikke gi deg noen konkrete salgstall, men jeg kan si at responsen på Oslo-New York har vært over all forventning. New York-billettene har gått unna som varmt hvetebrød i hele dag, så dette lover bra.

I 16-tiden var nettbookingen til Norwegian stengt.

Ris og ros

Ikke alle er så tålmodige som Sandaker-Nielsen håper på. På selskapets facebooksider har reaksjonene strømmet på:

«Får jo ikke bestilt når ting går i stå hos dere. Så da får jeg ikke t/r NY til et par lapper da. Dere vet jo at dette skjer hver eneste gang. Hva med å sørge for å ha servere som faktisk tåler dette? Markedsføringen slår tilbake på dere når det så vidt går an å komme inn på nettsidene deres. Nå har jeg heller lyst til å reise med SAS eller IcelandAir til NY. De blir billigere enn dere hvis man regner inn bagasje og mat. Sorry...»

En annen skriver:

«Hva hjelper det å booke når man ikke får betalt og får bekreftet billettene? Det er for dårlig!»

Andre igjen er mer positive:

«Virker som folk ikke er klar over at mange har ventet på dette. Selfølgelig blir det mye trafikk og de billigste bilettene forsvinner raskt, er jo mange om beinet. Slutt og klag, vær glad for at de endelig er igang.»

Antall billigbilletter varierer

Og selv om det nå - i hvert fall i teorien - skal være mulig å bestille disse billettene går første fly fra Oslo til New York først 30. mai.

To dager etter, 1. juni, tar første fly til Bangkok av.

Til Bangkok vil de billigste billettene koste 3027 kroner tur-retur. Men både denne billetten og billettene til New York, der de billigste altså blir 1829 kroner tur-retur, vil bli noen hundrelapper dyrere hver vei når du plusser på utgifter for bagasje, setereservering og mat.

Akkurat hvor mange som blir lagt ut til minstepris kan ikke Norwegian si med sikkerhet. Det som er sikkert er at et visst antall billitter må legges ut til prisen man reklamerer med.

- Det er lovpålagt, men jeg husker ikke i farten hvor mange det er på denne ruten. Noen ganger vil vi likevel legge ut flere. Akkurat hvor mange vil som sagt variere med sesongen, men også ut ifra hvilke avganger som er mest populære, sier Bjørn Kjos, som forventer at de billigste billettene vil forsvinne raskt nå når ruten akkurat er lagt ut for salg.

Dermed vil mange oppleve at de ikke finner de billigste billettene.

Kveldsfly

New York-flyet skal lande på JFK-flyplassen, og får avgang fra Oslo klokka 17.30 på kvelden. Da lander det i New York klokka 19.30. Returen går klokka 21, og lander i Oslo klokka 10.20 neste dag.

Hvilke andre langruter Norwegian skal åpne, ville ikke Bjørn Kjos si noe om i dag.

Fra Stockholm starter de opp flyvninger til New York 31. mai og til Bangkok 20 juni.

- Egentlig har jeg mest tro på Bangkok-ruten, sa Kjos på dagens pressekonferanse. De ansetter nå folk på Bangkok-basen.

Ialt vil langrutene legge beslag på 70 kabin-crew og 23 piloter når alle rutene er etablert.

Tettpakket

«Vi skal fly langt fryktelig billig!», utbasunerte Norwegian i våres. Men for å klare det, blir Dreamlinerne til Norwegian blant bransjens mest tettpakkede.

Selskapets flygesjef Tomas Hesthammer har selv beskrevet seatingen i de nye flyene som «ganske høy utnyttelsesgrad».

LES OGSÅ: Norwegian mangler fly

De nye langdistanseflyene til Norwegian får 291 seter, og vil med det bli blant industriens mest tettpakkede B787-8. De 32 setene lengst fram blir mest komfortable.

Opprinnelig planla Norwegian å legge ut de første New York-billettene til salgs allerede tidlig i år - men leveranseproblemene med Dreamlineren gjorde at lanseringen måtte utsettes.

Leveres til påske

De siste løftene fra Boeing-fabrikken tilsier at Norwegian mottar sin første Boeing 787 Dreamliner rundt påsketider neste år. Datoen er nå satt til 22. april. En måneds tid senere settes flyet inn i langrute-trafikken.

Ytterligere to fly leveres på høsten neste år, fire fly kommer i 2014 og ett i 2015, sa Kjos på dagens pressekonferanse.

Tilsammen har Norwegian bestilt åtte Dreamlinere, som etterhvert skal fly til New York og Bangkok fra de tre skandinaviske hovedstdene Oslo, Stockholm og København.

Konkurrenten sliter

Mens Norwegian pynter førjulskake og vil drysse nye tusener av billigbilletter over kongeriket, sliter konkurrenten SAS med store finansielle problemer.

I morges ble det klart at selskapet trenger mer tid for å utmeisle sparekutt for opptil seks milliarder kroner. Først over helgen vil kuttlisten være klar, og dermed fortsetter spekulasjonene om SAS vil kvitte seg med bakkeselskapet sitt SAS Ground Services, datterselskapet Widerøe eller lojalitetsprogrammet EuroBonus.

Flere passasjerer

Norwegian kan også glede seg over gode passasjertall:

I oktober i år fløy 1.646.938 passasjerer med Norwegian, som er 9 prosent flere enn i samme måned i fjor.

78 prosent av setene ble solgt.

- Jeg er godt fornøyd med oktobers trafikktall, ikke minst at enhetsinntektene fortsetter å øke. Passasjerveksten betyr at vårt tilbud om flere ruter til enda flere destinasjoner har blitt meget godt mottatt av kundene, sier administrerende direktør Bjørn Kjos.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!