FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Star Tour lanserer pakketurer til Burma

Av Dag Fonbæk 23.02.11 15:05 | Oppdatert: 03.03.11 12:44

Del saken på:

(VG Nett) Etter løslatelsen av Aung San Suu Kyi lanserer Star Tour Burma som nytt reisemål til vinteren.

«Som Thailand for 50 år siden»

- Vi anser Burma for å være Asias best bevarte hemmelighet, et reisemål vi lenge har hatt lyst til å få inn i porteføljen, sier Star Tours Lena Petersson til VG Nett.

I anledning Star Tour TEMAs 40 års-jubileum i år lanserers Burma som en av i alt 24 nyheter - sammen med blant annet Bali, Shanghai og fotosafari i Kenya.

Gruppeturer

I første omgang blir det fire gruppeturer til det lukkede land med juntastyre og massive brudd på menneskerettighetene, der Star Tour-istene blant annet skal besøke hovedstaden Rangoon, landets kultursentrum Mandalay, små håndverksbyer på landsbygda, Bagan med sine 2200 templer og pagoder samt innsjøen Inle 900 meter over havet, før 14-dagersturen rundes av med et opphold i en strandby i Bengalbukta.

LES OGSÅ: VG-guide til Sørøst-Asia

Burma (tidligere Myanmar) omtales som det gylne landet. Fantastisk vakker natur og masser av imponerende, skinnende templer framheves når det avstengte landet skal beskrives.

- Vi har som mål å bruke utelukkende små, lokale og private leverandører, for å sikre at pengene som legges igjen ikke havner i militærjuntanes hender, forsikrer Lena Petersson - vel vitende om skepsisen som råder rundt den gryende turisttrafikken til det vakre, men avsperrede juntalandet.

Ny optimisme

Løslatelsen av Aung San Suu Kyi har skapt ny optimisme blant menneskerettsforkjemperne - men generalene holder fremdeles nasjonen i jerngrep. Den Norske Burmakomiteen trekker i tvil påstander som er kommet fram i Vesten om at Suu Kyi oppfordrer turister fra hele verden om å besøke til Burma.

VGs LESERE FRA BURMA: - Spor etter britisk kolonisering

- Utsagnet er blitt kraftig moderert, og vi mener fortsatt at de som reiser til Burma bør vise stor aktsomhet i forhold til hvor de legger igjen pengene sine, sier Inger Lise Husøy i Burmakomiteen til VG Nett.

- Turisme i det små kan lettere kanalisere pengestrømmene til lokale aktører, reiseguider og transportører. Det synes vi er bra. Turisme i større målestokk er vi fortsatt skeptisk til, da juntaen lettere kan tjene på det, sier Husøy.

- Lokale kontakter

Norske OrkideEkspressen har i flere år arrangert reiser til Burma (Myanmar), og hele tiden sørget for at pengene de legger igjen havner hos lokale leverandører.

LES OGSÅ: Trosset UD og åpnet Burma

- Gjennom gode kontakter fikk vi avtaler direkte med lokale agenter og leverandører. Det var helt avgjørende for oss da vi startet opp, forteller grunder Edgar Skjønhals til VG Nett, som akkurat nå er på vei til Burma med en ny gruppe forventningsfulle reisende.

CNN:- Hot reisemål

Bør man dra til Burma? Ifølge CNN er Burma blitt «ett av klodens hotteste reisemål». 350 000 turister ventes i år.

Journalist Arild Molstad er blant dem som har truffet Aung San Suu Kyi. Overfor Dagsavisens lesere ga han nylig
dette synet på saken:

- Aung San Suu Kyi har tidligere stilt seg avvisende til turisme, av samme grunner som hun har bifalt de internasjonale handelssanksjonene mot landet. Under vår samtale la hun ikke skjul på at hun var på glid. «Jeg trenger råd og informasjon», innrømmet hun, og spisset ørene da jeg beskrev for henne nye former for turisme, der reisende etterspør turoperatører og overnattingssteder som bedriver humanitær og miljøvennlig virksomhet i lokalsamfunnet.

Les hele innlegget her . (EKSTERN LINK)

- Store muligheter

- Mulighetene for å utvikle denne «payback»-turismen er stor i Burma, tror Molstad.

BURMA PÅ LISTEN: Verdens 100 beste attraksjoner

Han følte seg mindre overvåket under siste besøk i landet enn ved det forrige i 2002.

Et knippe supermarkeder, nattklubber og trendy restauranter har dukket opp i sentrum av den burmesiske hovedstaden, men guiden hans omtalte fremdeles Burma «som Thailand for 50 år siden».

Privatisert

Molstad, som er ekspert på økoturisme og har skrevet mye om masseturismens bakside, poengterer at mye av Burmas turisme i dag er privatisert og ikke lenger i regimets hender:

- Før løp man en stor risiko for at reisekassen endte opp i lommene på militærregimet. I dag kan besøkende langt lettere styre reisevalutaen vekk fra juntaens fingre, og i hendene på dem som trenger den, ifølge Molstad.

LES OGSÅ: Asias urørte bakhage

For den jevne burmeser er turisme fremdeles et viktig tema. Selv om turismen knapt står for mer enn et par prosent av BNP, gir den landet et ekstra bein å stå på, og arbeidsplasser både i byene og i distriktene, mener den erfarne journalisten.

- Twitter og Facebook

Han tror Aung San Suu Kyi har mye å vinne på å revurdere sin holdning til turisme. Under deres samtale nylig understreket hun betydningen av at utlendinger ved selvsyn - og utstyrt med e-mail, Twitter, Facebook og mobilkameraer - kan være viktige vitner til den udåd som begås mot hennes landsmenn og -kvinner.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Samtidig siterer Molstad studenten Ma utenfor Rangoons fabelaktige Shwedagon-pagode: «Hvert besøk utenfra er som et vindpust i et stengt og lummert rom...».