FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ta turen til trivelige Torino

25.09.11 18:34

Del saken på:

TORINO (VG) I Torino unngår du masseturismen. Til gjengjeld finner du Italias beste sjokolade, verdens beste utsikt og Europas største utendørsmarked.

Av SIGRID MØYNER HOHLE

- Der er Monviso, hvor Po-elven starter, sier Luca Zangrandi (31) og peker mot et pyramideformet fjell som ruver over de andre i Alperekka.

Vi er på Superga-åsen like utenfor Torino, Italias første hovedstad, da landet ble samlet for 150 år siden. Det er som å være på øverste rad i et amfiteater, hvor byen og dens tre elver er scenen og Alpene amfiet på den andre siden. Rett bak oss ligger den storslagne barokk-basilikaen Superga som om kvelden lyser opp som et eventyrslott fra Torino sentrum, der den kneiser 672 meter over havet.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra Torino

Rousseaus favoritt

131 vinkeltrappetrinn tar deg til kuppelen av Superga-basilikaen, opp til utsikten den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau skal ha kalt «det vakreste synet det menneskelige øyet kan se». I dag er det for disig til å se fjellene klart, utsikten er best etter at en regnskur eller vind har renset luften.

- Der er Monferatto, åsen hvor Alba-, Barolo-, og Barbaresco-vin produseres, peker Luca.

- Det er et utrolig vakkert, Toscana-lignende område, forteller guiden vår.

Flere turister har blitt tiltrukket alpebyen etter helrenoveringen den gjennomgikk i forkant av OL i 2006.

Veien er imidlertid lang til en turiststatus på høyde med andre italienske byer. Det gjør at alle områder i byen kjennes genuint italienske, og man føler seg aldri som en turist i saueflokk.

Det merkes at Østerrike og Sveits er nærmere naboer enn Sør-Italia.

LES MER OM NORD-ITALIA:
Her finner du kremen av iskrem || Shoppingekspertens Milano || Dra på hekseferie i Triora || Bli i Bergamo

Åpner seg

Du finner ikke flammende temperament og terrakottafarger i Torino. Piemontes hovedstad er fremfor alt elegant. Når du spankulerer over en av de brosteinsbelagte piazzaene blant retrosykler med kurv og menn med hatt får du følelsen av å spille i en svarthvittfilm fra mellomkrigstiden. Brede bulevarder, fornemme bygg og svære plasser med nesten tysk ordning minner om Torinos korte fortid (1861-65) som hovedstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Innbyggerne karakteriseres som reserverte og litt kalde i begynnelsen, men sosiale, varme og livsnytende når du først får en plass i gruppen. Bli ikke skuffet om ingen plystrer og roper «Ciao bella!», du vil få høflige smil og all verdens velvilje om du stiller et spørsmål. Kanskje også en god historie og en kaffeinvitasjon.

LES OGSÅ: Ta toget fra Milano til Roma på tre timer

Sagnomsuste kafeer

Blir du lei romslig ekstravaganse, kan du legge morgenturen innom Porta Palazzo. Her er Europas største utendørsmarked med alt fra frukt og grønnsaker, ost, kjøtt og fisk til dusjhoder og sengetøy. Robuste signoraer med strømper og nylagte krøller triller sine rutete handlebager mens grønnsakshandlerne overdøver hverandre:

- Appelsiner fra Sicilia! Bare én euro kiloen! Signora! Søte tomater!

Husk å holde godt på lommeboken.

Og herfra er veien kort til Caffè Al Bicerin (Piazza della Consolata) fra 1763, Torinos legendariske café med stor C. Her oppsto den typiske Torino-drikken bicerin, lagd av kaffe, sjokolade og pisket krem.

Historien forteller at Camillo Benso di Cavour, den første statsministeren i det nye kongedømmet Italia, kom hit én gang i uken for sin bicerin, mens hans gode venn kongen var i gudstjeneste i kirken ovenfor.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!