FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

SAS nektet Dunya (5) drømmeferien på grunn av nødpass

Av Bjørn-Martin Nordby20.04.12 11:53 | Oppdatert: 20.04.12 12:50

Del saken på:

(VG Nett) Da Mehmet Aiaz skulle ta med datteren Dunya og seks andre familiemedlemmer på ferie til Tyrkia, ble det bråstopp på Gardermoen på grunn av datterens nødpass.

Faren: Hun hadde gledet seg sånn, og begynte å gråte

SAS: Hvis vi har gjort en feil, så er vi ydmyke

Se oversikt over landene som avviser nødpass

Søndag 15. april skulle være årets høydepunkt for familien Aiaz. De åtte norske statsborgerne hadde lenge sett frem til den ukelange ferien til sitt opprinnelsesland Tyrkia.

- Særlig de fire barna i reisefølget gledet seg fælt. Noen av dem hadde ikke engang vært i Tyrkia før, og har lenge spurt om vi kunne reise dit, forteller Mehmet Aiaz (36), som hadde med seg kona og sin fem år gamle datter Dunya, i tillegg til konas familie på fem.

SAS sa stopp

Før reisen hadde Mehmet vært på politistasjonen på Kongsvinger og fått utstedt nødpass til Dunya. Her skal han ha fått bekreftet at å reise til Tyrkia med nødpass ikke skulle være noe problem. Men ved innsjekking på Gardermoen endte reisen, allerede før den hadde begynt.

- Ved innsjekking i SAS-skranken fikk vi beskjed om at datteren min ikke kunne reise fordi hun hadde nødpass. Hun hadde gledet seg sånn, og begynte å gråte, sier Mehmet, svært opprørt.

Deretter oppsøkte han politistasjonen på Gardermoen. Ifølge Mehmet var det ingen der som kjente til at nødpass ikke var gyldig ved innreise til Tyrkia. Til tross for dette, fikk Dunya fortsatt ikke reise, og hele reisefølget valgte derfor å sette seg i bilene og kjøre tilbake til Skarnes og Kongsvinger.

- Ikke pengene som er problemet

- Vi hadde booket både hotell og bil i Tyrkia. Selv om reisen kostet oss opp mot 50.000 kroner, er det ikke det som er problemet. Men vi fikk drømmeferien ødelagt, sier Mehmet.

Han forteller at familien hadde møtt opp på Gardermoen tre timer før avreise, slik at de skulle ha ekstra god tid. Ifølge Mehmet rakk han derfor også å ringe en bekjent ved den tyrkiske ambassaden i Oslo og en han kjenner som jobber på flyplassen de skulle lande på i Tyrkia.

- Begge to sa at man kunne reise til Tyrkia med nødpass. Men datteren min fikk fortsatt ikke reise. Nå har jeg sendt klage til SAS, for de må ha gjort en feil, sier Mehmet.

- Har ikke fått beskjed om Tyrkia

Seksjonssjef Tom Fjæstad ved Gardermoen politistasjon opplyser at han kjenner til at USA, De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain og Qatar ikke aksepterer nødpass.

- Hva med Tyrkia?

- Vi har ikke fått beskjed om at det skal være noe problem. Men det er vanskelig å si dette hundre prosent sikkert, fordi ulike land kan endre reglene sine, sier Fjæstad.

Den tyrkiske ambassaden i Oslo svarer imidlertid «Ja» på VG Netts spørsmål om det er tillatt å reise til Tyrkia med nødpass.

Hos Utenriksdepartementet (UD) får VG Nett opplyst at også Indonesia, Malaysia og enkelte land i Midtøsten ikke aksepterer nødpass. Tyrkia kjenner de ikke til som problematisk.

Rom for tolkning

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS forteller at flyselskapet forholder seg til systemet «Timatic» når det gjelder pass og visumregler. Dermed hjalp det ikke at politiet hadde sagt at nødpass var godkjent som reisedokument til Tyrkia for lille Dunya. Han vedgår imidlertid at dokumentet SAS forholdt seg til da familien Aiaz skulle sjekke inn, har rom for tolkning.

- Personen i skranken rådførte seg med kolleger og landet på konklusjonen at jenta ikke kunne reise. Hvis vi har gjort en feil, så er vi ydmyke, sier Johansen til VG Nett.

Ifølge informasjonssjefen var det en ordlyd i systemet som tydet på at normalt pass ikke innebar nødpass, og at sistnevnte dermed ikke var gyldig sammen med Dunyas visum. Han forteller at skrankepersonalet også forsøkte å få kontakt med den tyrkiske ambassaden denne søndagen, men da det viste seg at denne var stengt, måtte de avvise Dunya.

- Onsdag svarte den tyrkiske ambassaden at de anså nødpass som normalt pass, men reagerte også på teksten i Timatic-systemet, som ikke er tydelig på dette punktet og var egnet til misforståelse, opplyser Johansen.

- Reiser mange spørsmål

Han sier at flyselskapene får kraftige bøter dersom de sender passasjer til et land de ikke kommer inn i ved ankomst.

Johansen understreker at det er den reisende selv sitt ansvar å finne ut hvilke land det er tillatt å reise til med nødpass.

- Men hvordan skal en passasjer tilegne seg denne oversikten dersom politiet og flyselskapet forholder seg til ulike regler?

- Timatic-systemet er det eneste vi har å forholde oss til. Dette er en type grensekontroll som flyselskapene tar for myndighetene som i seg selv reiser mange spørsmål, sier Johansen.

- Mehmet Aiaz har varslet at han vil sende dere en klage. Hva kan han forvente som utfall?

- Jeg vil ikke forskuttere hva som skjer med den. Men dersom vi har gjort en feil, skal vi nok kunne gjøre billetten anvendelig på en senere avgang, sier Johansen.