FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit bør du reise i 2012

Av Anne BergsengAv Mona LangsetAv Hege Lyngved OdinsenAv Dag FonbækAv Jostein Matre Av Gjermund Glesnes01.01.12 15:01 | Oppdatert: 02.01.12 12:01

Del saken på:

366 flunkende nye dager fulle av muligheter. Men hva skal vi fylle dem med?

VGs reiseredaksjon gir sine personlige reisetips for det nye året.

De aller fleste av oss vil i hvert fall bruke noen av dem til å reise. Og hvorfor dra til de samme stedene i år som i fjor når en hel verden ligger der ute og venter?

Her følger stedene journalistene i VGs reiseredaksjon mener du bør vurdere å reise til i 2012:

Norske trehoteller


De historiske hotellene rundt omkring i landet er som skapt for en romantisk weekend eller ferie. De har alle sin unike historie og atmosfære, og ligger på vakre steder ved fjorder, fjell og daler.

Hotel Union Øye i Norangsfjorden er på flere lister over verdens mest genuine opplevelser. Her kan du ligge i badekaret til keiser Wilhelm II og kikke ut på fjellene. Videre kan du fortsette reisen til Gloppen Hotell, som skapt for engelske lorder, eller kanskje sjekke inn på romantiske Walaker Hotel i Solvorn.

Få også med deg en natt på Norges eldste hotell, Utne i Hardanger. Listen over hotellene er lang og variert, og de tilbyr alle et pusterom fra vårt moderne liv.
God mat og vin er viktige ingredienser. Intime rom, himmelsenger, levende lys og kanskje et spøkelse står også på menyen!
Anne Bergseng

Cinque Terre


Fem små landsbyer på rad nord i Italia lokker oss til en langhelg med valgfritt innhold.
De gamle fiskerlandsbyene klamrer seg til klippene og ser ut som de når som helst vil stupe ut i Liguriahavet. Det holdt de også på å gjøre.

For i slutten av oktober ble dessverre hele området, og spesielt Monterosso og Vernazza, rammet av flom og jordskred. Men lokale krefter jobber på spreng for å sette byene og stiene i stand til våren og sommeren.

Du kan reise hit for å gå på fottur, og gå fra by til by på en og samme dag, eller dele turen opp i et par dager. Turene på de gamle ferdselsårene er luftige og vakre, men ikke spesielt krevende.Vår og høst hender det at noen av stiene er stengt, men det finnes alternative ruter å gå.

Det går også fint an å bare være her, uten å gå i det hele tatt. Hyppige båt- og togforbindelser mellom byene gjør det mulig å utforske hver og en av dem i eget tempo.

Lange lunsjer med italiensk pasta og vin, deilig sjømatrestauranter på kveldstid og hele tiden med en duft av sitroner liggende over det særegne landskapet. Hele Cinque Terre-området har status som nasjonalpark, og står på UNESCOs verdensarvliste.

Det er enkelt å komme seg hit. Ta for eksempel fly direkte til Pisa og tog frem til en av byene, eller lei en bil på flyplassen.
Anne Bergseng

Festival-Irland


Kombiner en tur til «halvt norske» Dublin med et festivalbesøk i en av byene på den irske vestkysten. Fra Dublin (SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo) tar du deg enkelt vestover med tog eller buss - og kommer garantert hjem med smil om munnen!
Irske musikkfestivaler er uformelle møteplasser for alle som er glade i musikk - og Guinness. Byer som Ennis, Milton Malbay, Dingle, Kilarney, Tralee og Clarecastle har supre festivaler, også for tilhørere.

Her møtes spilleglade fra hele Irland - med banjoen eller fela på ryggen, fløyte på innerlomma og håndtromme i veska.
Stemningen er smittende uformell og lystig. Spontaniteten råder, og musikk oppstår på annethvert hjørne. I parkene arrangeres «classes» i spill og dans, der du også kan være med.
Dag Fonbæk

Istanbul


Byen ved Bosporos appellerer til de fleste sanser. Et besøk her gir deg innsyn i hvordan den siviliserte verden har utviklet seg gjennom tusener av år.

Bo nede i Sultanhamet. Der ligger det drøssevis av turisthoteller til greie priser (også en del gode restauranter som Omar og Albura). Du bor 300 meter unna Hagia Sofia, Istanbuls (og Tyrkias) viktigste religiøse bygning. Også tett på Hippodromen, sultanpalasset og Den blå moské, byens landemerke. Grand Bazaar - der det summer på all verdens tungemål - er også innen gangavstand.

Få med deg en middag på en av Istanbuls mange takrestauranter med utsyn over Istanbul og Bosporosstredet. Seven Hills Hotel er et alternativ med superb vidsyn.
Unn deg også en dag på bøljan blå! Ta båten fra Eminönü-kaien (nær Galata-broen) innover Bosporosstredet mot Svartehavet.
Dag Fonbæk

Halongbukten, Vietnam


Jeg vurderte lenge å anbefale norske vestlandsfjorder, men det er ofte slik at det man har ferskest i minnet er det man synes er det beste.

Ettersom jeg nylig kom hjem fra en tur til Vietnam, falt derfor valget på Halongbukten.

Faktisk har den mange likhetstrekk med de norske fjordene. Sjø og spektakulære fjell. Rett nok er det ikke lange fjellkjeder som i våre fjorder, men stupbratte, grønnkledde, små og store klipper som skyter opp fra havet. Tusenvis av dem gjør stedet like vakkert som de norske fjordene. At Halongbukten etter all sannsynlighet i morgen blir valgt inn på listen over de syv nye, naturlige underverker (i den foreløpige opptellingen i november lå den på annenplass) gjør stedet veldig aktuelt i 2012.

De norske fjordene blir så godt som hvert år stemt inn på ulike lister over de beste reisemålene i verden, så vi satser på at det skjer også neste år, slik at vi kan anbefale Geirangerfjorden og co. til 2013.
Jostein Matre

Roadtrip langs USAs østkyst


Ifølge spådommer fra American Express kommer leiebilprisene i USA til å forholde seg stabile i 2012 på grunn av den tøffe konkurransen i markedet. Hva er vel da bedre enn en roadtrip, som gjør at du kan oppleve mye forskjellig?

Etter selv å ha prøvd både østkysten og vestkysten de to foregående årene, er førstnevnte en knapp favoritt. Sett gjerne av tre uker.

Start i New York, Philadelphia, eller Washington D.C. Kjør nedover langs kysten, innom Outer Banks, hvor Wright-brødrene gjennomførte tidenes første flytur. Videre ned til de koselige byene Charleston og Savannah. Sving innom vakre Pensacola beach helt nordvest i Florida.

Fortsett til geniale New Orleans før du setter kursen nordover igjen. Følg Mississippi til Elvis' Memphis. Derfra til Nashville og countryland. Fortsett øst over Smokey Mountains. Er du heldig, som oss, ser du bjørn på nært hold her. Derfra er det bare å sette kursen mot utgangspunktet.
Jostein Matre

Rafting i Sjoa


Vi har testet våte actionaktiviteter i mange land, men få steder er det så bra som i Sjoa. Det gjelder både utfordringer, fart, og ikke minst sikkerhet. I Heidal ligger de norske raftingselskapene tett: Sjoa rafting, Heidal rafting, Go rafting og Villmarken Kaller.

De tilbyr fartsfylte aktiviteter i flere vanskelighetsgrader. Du kan velge rolig familierafting for barn ned til sju år, eller tøffe turer gjennom ville stryk og høye bølger.

De som vil ta raftingen enda et skritt videre, kan velge elvebrett. I stedet for å sitte sammen med guide og flere passasjerer oppi en flåte, er du selv både over og under og midt inni bølgene, på et surfebrettlignende bord nedover elva.

Eller du kan teste juving, rappellering, brupendling, og kajakk.

Mulighetene er mange. La 2012 bli sommeren da du gir deg selv noen uforglemmelige actionopplevelse i eget land.
Mona Langset

Hellas med charterfly


Charterselskapene har flere små, greske øyer som nyheter på programmene sine til sommeren. Her har du på ingen måte følelsen av å være «charterturist», selv om du likevel er under turoperatørens beskyttende vinger.
Milos (Apollo) har verken reiseledere eller flyplass. Du flyr til Santorini, tar båt til Milos, og får telefonnummer til et servicekontor hvis du skulle trenge hjelp til noe.
Alonissos (Apollo og Ving) er 65 kvadratkilometer stor og har 4000 innbyggere. Her flyr du til Skiathos og tar hurtigbåt derfra.

Reiser du charter, er selskapet ansvarlig for deg helt til du er hjemme igjen. Det vil si at du alltid vil ha et sted å bo og at du kommer deg hjem igjen, uansett hva som måtte skje av streiker eller askeskyer.
Mona Langset

Georgia


Vi er mange som alltid søker etter nye steder, fri fra masseturismens mas og standardisering. Men hvorfor skal vi dra så langt? Rett bak Kaukasus, på grensen av Europa, ligger Georgia og venter på deg som våger å gå ut av tråkket.

Den tidligere sovjetstaten har ikke bare fantastisk vakker natur og flotte muligheter for fotturer. Landet har også en rik matkultur, en 7000 år lang historie for vinproduksjon, og rikt utsmykkede kirker og klostre fra Georgias lange kirkehistorie - det er det nest eldste kristne landet i verden.

I tillegg er prisnivået nesten latterlig lavt, og du kan få flybilletter dit fra rundt 1500 kroner. Likevel er det foreløpig nesten ingen som reiser dit. Trolig er det bare et tidsspørsmål før det endrer seg. Til sammen gjør det Georgia til et av årets aller heteste valg for eventyrlystne reisende.
Gjermund Glesnes

Tunisia


Joda, vi vet at de aller fleste charterturistene drar på ferien for å slappe av. Men ferieturene er også mye mer. Blant annet gir de penger til livets opphold for hundretusener av mennesker. På den måten blir valget av reisemål også et politisk valg.

Få land har merket dette bedre enn Tunisia. I vinter kvittet landets befolkning seg med en undertrykkende diktator - men samtidig også med så godt som alle utenlandske turister. Det svir i et land der 245.000 mennesker ifølge World Tourism Council er direkte sysselsatt av turistindustrien.

Veien til et fullt og velfungerende demokrati er fortsatt ikke enkel for landet, men det blir i hvert fall ikke lettere hvis turistpengene fortsetter å utebli. Dermed har du - så sant landet ikke faller ut i kaos igjen - i år sjansen til å bidra litt til en bedre verden - samtidig som du ligger i solseng på en strand.
Gjermund Glesnes

Muskat, Oman


Byen, som også har blitt kalt for Arabias juvel, frister med Østens mystikk, spennende og moderne byliv og vakre endeløse strender. At temperaturen ligger jevnt på 25 varme i vintermånedene, og at byen går for å være blant de reneste i verden, er jo heller ikke noen ulempe.

Shoppingglade bør ta turen til Qurum's trendy designerstrøk, mens du i gamlebyen Muttrah finner game arabiske markedsplasser, og et fascinerende fiskemarked med fargerike fisker du ikke visste eksisterte.

De historieinteresserte har flere museer de kan besøke, mens de som har større utferdstrang kan leie bil og kjøre gjennom fjellene og ut i verdens største sandørken. Herfra kan du kjøre til andre byer i Oman, f.eks. Salalah eller Niswah som har en av Omans flotteste borger.
Hege Lyngved Odinsen

Guimarães, Portugal


Guimarães var Portugals første hovedstad og ligger i fjellregionen Minho, bare en 30 minutters togtur nordøst for Porto. Byen har en fantastisk snirklete gamleby med imponerende slott, palasser og herskapshus.

Maten nyter du på små restauranter hvor det serveres lokale portugisiske retter, og sove godt gjør du i en av gamlebyens hus som nå er gjort om til hoteller.

Til tross for byens sjarm er det få turister som tumler rundt i de brosteinlagte gatene. Men det kan fort endre seg nå som byen blir europeisk kulturhovedstad i 2012, og skal fylles med sang, dans, musikk og teater hele året til ende.
PS. En times kjøring utenfor Guimarães, i fjellene Nas montanhas de Fafe, ligger et ekstremt spesielt steinhus; bygget mellom to steiner og ser ut som Flintstones hjem.
Hege Lyngved Odinsen