FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Betatt i Beograd

16.12.07 09:00 | Oppdatert: 16.12.07 10:48

Del saken på:

BEOGRAD (VG) «Den hvite byen» er kanskje mer grå enn hvit, men under overflaten skjuler Beograd en varm og romantisk side.

Av Sun Iren Bjørnås og Øyvind Nordahl Næss (foto)

Noen kvartaler fra det hektiske bylivet på Trg Republike ligger Beograds bohemområde, Skadarljia, som omfatter de små, trange gatene rundt gaten Skadarska.

Etter mørkets frembrudd trekkes folk hit. Skadarska er en kort, liten gate der kafeene og de små restaurantene ligger like tett som den ruglete brosteinen.

Gaten tiltrekker seg både lokale og turister, kjærestepar og vennegjenger som kommer for å drikke og spise og hygge seg - og oppleve den lune landsbystemningen midt i byen.

Restaurantene byr på smaker fra det tradisjonelle og nokså enkle serbiske kjøkkenet, som varierer over ulike typer grillet kjøtt, rå løk og hvitt brød.

Den som vil nyte middagen i absolutt stillhet må nok se seg om etter et annet sted, for i Skadarska kommer du ikke utenom musikk til måltidet.

De fleste spisestedene har eget husband, med eldre herrer som vandrer mellom bordene mens de synger og spiller sigøynermusikk.

Turistfelle

På begynnelsen av 1900-tallet satte de mange kunstnerne, musikerne, forfatterne og skuespillerne sitt preg på området, og her kan man titte innom små gallerier med lokale kunstnere.
Serberne liker å sammenligne Skadarljia med Montmartre i Paris.

Det er nok å dra det litt vel langt, men det er like fullt et sjarmerende sted som tiltrekker seg både lokale og tilreisende.
Beograd er fersk i turistfaget og Skadarska er det nærmeste man kommer en turistfelle. Men en felle det er verdt å gå i.

Direkte oversatt betyr Beograd «den hvite byen». Med sine nesten to millioner innbyggere har Beograd alt en stor by kan tilby.

Trg Republike er et godt utgangspunkt for å utforske Beograds Stari Grad (gamlebyen).

Billig shopping

Langs gågaten og hovedshoppinggaten Knez Mihaila ligger de kjente merkevarehusene og fortauskafeene på rekke og rad.
Shoppingmulighetene er mange - og prisene på det meste lavere enn hjemme.

Gågaten leder opp til Kalemegdan, som både er navnet på festningen og den store parken rundt.

Festningen har vært åsted for kamp om herredømmet over byen, som blir kalt «porten til sentral-Europa». 115 slag har blitt utkjempet om byen som har vært under romersk, østerriksk og tyrkisk styre.

Parken rundt Kalemegdan er et yndet møtested for folk i alle aldre. Langs hovedinnfartsåren til parken står gateselgerne med sine små vogner og tilbyr trearbeider, uniformsluer og hekleduker.

Helt ytterst på festningen kan du ta inn det mektige møtet mellom elvene Sava og Donau, og det paddeflate landskapet som strekker seg langt inn i varmedisen over de grønne slettene.

Spor etter krigen

Det er snart ti år siden Kosovo-krigen, der Beograd ble hardt rammet av NATOs bombinger våren 1999.

Fremdeles er flere ruiner godt synlige i bybildet, for dem som vil se og oppleve nær krigshistorie. I krysset Kneza Milosa / Nemanjina rager ruinene av forsvarsdepartementet som ble truffet 7. mai 1999.

Alle vinduene innenfor en radius av to kvartaler ble blåst ut.
Lenger nedover Kneza Milosa ligger ruinene av det jugoslaviske og serbiske innenriksdepartementet.

Serbias hovedstad er en by som har gjennomlevd turbulente tider. Nå er den på vei tilbake - og åpner seg mot resten av Europa.

Og neste år kommer Grand Prix-sirkuset til byen.

Guide til Beograd:

For barnefamlier:

TING Å GJØRE:
* Beograd Zoo: Like ved fortet Kalemegdan ligger Beograds dyrepark med over 270 ulike arter eksotiske dyr: Fra sjiraffer og sebraer til løver, elefanter, sjimpanser og et rikt fugleliv. Åpent alle dager.
Pris voksne/barn: 25/20 kr.
* Parkene: Beograd har en rekke parker, av varierende størrelse. Fine grønne lunger å slappe av i skyggen i storbyen for både små og de litt større.
* Ada Ciganlja: Ti minutter med taxi sør for sentrum finnes
det en kunstig innsjø midt i elven Sava . Hit kommer Beograds
innbyggere for en avkjølende dukkert om sommeren. Et yrende badeliv på begge sider av «innsjøen», mange kafeer og
noen butikker, lekeplasser og andre aktivitetstilbud.
* Båttur på elvene: Se Beograd fra vannveiene. Turistinformasjonen organiserer sightseeingturer på elvene. Avgang fra Jugoslavia Hotel ved bredden av Donau. Turen tar rundt 90 minutter og koster rundt 20 kroner.

STYR UNNA:
* Nikola Tesla Museet: Den serbiske nasjonalhelten Nikola Tesla
har gitt navn til flyplassen og pryder 100 dinar-seddelen.
Han er kjent for å blant annet ha funnet opp vekselstrømgeneratoren, røntgenstråler og la grunnlaget for
moderne radio og fjernsyn. Interessant, men videoen innledningsvis er både for lang og for teknisk for de
minste.

GÅ IKKE GLIPP AV:
* Parken rundt Kalemegdan: Et fint samlingspunkt for folk i alle aldre.

For unge:

TING Å GJØRE:
* Kalemegdan: Nyt utsikten og solnedgangen over møtet mellom elvene Sava og Donau fra muren på fortet Kalemegdan.
* Kafékulturen: Unge serbere elsker kafélivet. I sentrum ligger kafeene tett, og det er en billig fornøyelse enten du vil ha en
kaffe eller en pils.
* Utelivet: Beograd blir kalt «de unges by» og er kjent for sitt utagerende uteliv. Merk at utelivsaktiviteten er
størst om vinteren, om sommeren er det ferie og festivaler
som gjelder.
* Røde Stjerne Beograd: Hvis det passer, få med deg en hjemmekamp med Røde Stjerne Beograd (FC Crvena Zvezda). 50 000 ivrige fotballfans på tribunen er litt av en opplevelse. Såfremt det ikke er en riktig storkamp, som for eksempel i Champions League, er det sjelden vanskelig å få tak i billetter.

GÅ IKKE GLIPP AV:
* Ølfestivalen: I midten av august starter festivalsesongen i Beograd. Beograd Beer Fest er en av festivalene som årlig tiltrekker seg rundt 200.000 øltørste serbere til en fem dager lang festival med musikk og underholdning i ølets tegn.

STYR UNNA:
* Restaurantene på båtene i bydelen Zemun. Fin strandpromenade, men tempoet og stemningen egner seg nok mer for de litt eldre.

For voksne:

TING Å GJØRE:
* Princess Ljubica's konak: Huset ble bygget til prinsesse Ljubica Obrenovic og hennes sønner av prins Orenovic. Regnet som et av de vakreste husene i Beograd da det sto ferdig i 1831. Huset er i dag et museum og er innredet med tyrkisk- og
europeiskinspirerte møbler, og et eget tyrkisk bad.
* Marked: I bydelen Vracar ligger byens største utendørsmarked, Kalenic pijaca. Her finner du et stort utvalg av lokal mat, blomster, håndarbeider mye annet. Åpent alle dager.
* Båtene: Langs bredden av elvene Sava og Donau finnes en rekke flytende restauranter, barer og nattklubber. Her finner du en båt for enhver musikksmak.
* St. Savas kirke: Arbeidet med den enorme ble påbegynt i 1935, men krig og uroligheter har gjort at den ennå ikke er ferdigstilt. Kirken blir bygget i serbisk-bysantinsk stil. Når kirken endelig står ferdig vil det være verdens tredje største ortodokse byggverk.

STYR UNNA:
* Titos gravsted: Josip Broz Tito, Jugoslavias president
fra 1953-80, er gravlagt i «Blomstenes hus i bydelen Dedinje, litt utenfor sentrum av Beograd. Tilhørende museer over Tito og hans tid i lederstolen, men bare deler av museene er åpne. Kun for de aller mest spesielt interesserte.

GÅ IKKE GLIPP AV:
* Krigsvitner: Langs gaten Kneza Milosa ligger flere ruiner etter NATO-bombingen av byen våren 1999. Verdt å se, men vis hensyn. Åpenlys fotografering av ruinene blir sett på som
ufølsomt og er ikke spesielt populært blant de lokale.