FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hurtigruten omringet av enorm hvalflokk i Trondheim

Av Inger-Marit Sæby18.06.09 11:55 | Oppdatert: 18.06.09 12:24

Del saken på:

(VG Nett) Turistene på Hurtigruteskipet MS «Finnmarken» fikk valuta for pengene og mer til, da skipet ble omringet av rundt 100 grindhvaler i Trondheimsfjorden i går.

Marinbiolog: - Det største jeg noen gang har sett!

- Det var en fantastisk opplevelse, og et mektig syn. 400 passasjerer hang alle som en over rekkverket på dekk for å se grindhvalene som lekte rundt skipet, forteller kaptein Jon Olaf Klodiussen på MS «Finnmarken» til VG Nett.

Hurtigruten var på vei nedover kysten mot Bergen, da de støtte på hvalflokken i munningen til Trondheimsfjorden ved 12.30-tiden i går. Ifølge kapteinen er det ikke ofte turistene faktisk får se hval på turen langs norskekysten.

Les også:Hvem øvelseskjører med Hurtigruten?

- Det er veldig avhengig av at man ser riktig vei til riktig tid. Så når vi først får øye på en gruppe, svinger vi gjerne bortom, forteller Klodiussen.

Turistene jublet

Og det var et mektig syn som møtte passasjerene i Trondheimsfjorden. Grindhvaler svømmer ofte i stimer på opptil 200 stykker, og de fleste er i slekt med hverandre. De 4-6 meter lange dyrene hører faktisk til i delfinfamilien, og hunnene kan bli inntil 60 år gamle, ifølge Norsk Polarinstitutt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Les også:Hurtigruten til UNESCO-vernede Vega.

- Turistene jublet i kor for hvert sprell, og gliste fra øre til øre etter opplevelsen. Jeg har også blitt kontaktet av nordmenn som forteller at de ikke ante at vi kunne få slike syn langs norskekysten, sier kapteinen.

- Sjeldent syn

En annen som gliser fra øre til øre, er Geir Johnsen, professor i marinbiologi ved NTNU i Trondheim. Sammen med 20 studenter var han ute i forskningsskipet FF «Gunnerus» da han ble oppmerksom på Hurtigrutens manøver i fjorden.

- Jeg trodde først de var i vanskeligheter, men så fikk jeg øye på hvalspruten. Det er vanskelig å anslå hvor mange det var, men jeg vil anslå rundt 100 grindhvaler, forteller professoren.

Les også:Priskutt skal redde Hurtigruten.

Han sier det er sjeldent at denne hvaltypen beveger seg inn i fjorden, og at han aldri har sett noe lignende i sitt lange liv på sjøen.

Karaokestemning

- Dette er det største jeg noen gang har sett, og det var tydeligvis karaokestemning om bord på Hurtigruten, forteller Johnsen, og legger til at dette var en «happening» også fra et marinbiologisk synspunkt.

- De ble værende i fjorden i flere timer, så vi fikk god tid til å kikke på dem. De svømte i familier, og flere kom helt inntil forskningsskipet for å leke, sier professoren.

Les også:Tidenes norske PR-kupp i USA.

Ifølge Norsk Polarinstitutt anslås det at det finnes rundt én million grindhvaler i den nordlige Atlanterhavet. Det er en svært sosial art, og er ofte involvert i massestrandinger. Det var også på den måten hvalfangere tok livet av grindhvalen tidligere, også i Norge. I dag foregår denne fangstmåten kun på Færøyene. På Svalbard er arten fredet.