FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nå kommer Senjac'en

Av Dag Fonbæk 11.08.04 07:32

Del saken på:

Her ser du fundamentet til det som skal bli Nord-Norges mest verdifulle samling edle dråper - 10 000 liter ekte, fransk konjakk. Eller skal vi heller si «senjac»?

Snart konjakk- prøvesmaking i fjæra!

- Jon er jo herfra, og det var under et besøk her at ideen kom opp. Vi tente straks på opplegget, forteller Ivar Fredriksen, nåværende eier av det gamle fiskeværet og handelsstedet Hamn ytterst på Senja.

Unge Bertelsen har ut fra eget hode og smaksløker laget tre autentiske konjakker som i dag finnes i hyllene på polet.

Det med å sette «kystsmak» på konjakken er vel en overdrivelse, men folkene hos konjakkprodusenten Leopold Gourmeld - Jon Bertelsens franske partner og investor - sier at det barske kystklimaet på Senja skal være superb for fatmodning og lagring av konjakk.

- På 25 liters fat skal go'varene modnes i den temperaturen vi har her oppe. Fatene blir stående i to stålcontainere, som vi bygger inn i et skur tilpasset den øvrige bebyggelsen på Hamn, sier Fredriksen.

- Trygt voktet, får vi tro?

- Gjett om! Både de brann- og sikkerhetsmessige sidene av saken er ivaretatt, forsikrer væreieren, som ikke kan skjule sin stolthet av å ha fått Bertelsen «med på laget».

Lagres i tre år

- Konjakken skal stå i tre år uten å røres. Så begynner vi med prøvesmaking, sier idérike Fredriksen - som dermed har gitt Hamn enda et trekkplaster.

Planen hans er å gjøre fiskeværet fra 1880 til et fullverdig ferie-, fritids- og seminarsted for næringslivet - som skal fristes hit med havfiske, bading i verdens eneste badesjark og grilling i «fyrløkta».

Fredriksen har allerede lagt ut deler av fiskeværet som andelsleiligheter - og selvsagt har Senjas konjakk-konge kjøpt seg inn.

Også dykkersenter og motell inngår i planene for å gjøre Hamn til komplett reiselivsanlegg.

Men først skal «Senjac'en» i hus.

- Vi regner med å ha lagringsanlegget ferdig i løpet av sensommeren, sier Hamn-sjefen.

Så kan Bertelsens franske blanding bare komme...

PS! På verdensbasis ligger Norge på tredjeplass på statistikken over størst konjakksalg i forhold til folketallet, rett bak Irland og Canada. Ser man Nord-Norge som «eget land», er det ingen tvil hvem som topper verdensstatistikken...