FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Eldorado i Colorado

Av Ingar Johnsrud17.08.06 17:00 | Oppdatert: 21.08.06 12:34

Del saken på:

I 1979 kjøpte Tim Donahues bestemor et vinsett til faren hans. I dag driver familien et av Colorados mange nye, suksessrike vinhus.

EVERGREEN/DENVER (VG) Tim Donahue husker godt da faren lagde sine første flasker med vin. Han kjøpte inn 50 pund (ca. 23 kilo) med druer - like mye som Tim veide den gangen.

I dag har både drueinnkjøpene og Tim vokst betraktelig.

- Det sies at det skal være noen dråper norsk vikingblod i oss. Og det tror jeg på. Familien min stammer fra Italia og Irland, men jeg rager et par hoder over de fleste slektningene våre. Det må være den norske innflytelsen, gliser Donahue.

Idyllisk

Sammen med foreldrene driver han vingården Creekside Cellars, i den idylliske fjellandsbyen Evergreen, omtrent 40 minutters kjøring fra Denver, oppover i Rocky Mountains. I år ligger produksjonen på ca. 50000 flasker.

Det var i 1850- og 60-årene at gullgraverne fordrev indianerne fra de gigantiske skogene, slo seg ned her, og bygde landsbyen som den dag i dag gir kraftige Ville-Vesten-assosiasjoner. Nå er riktignok bordellet bygd om til hotell og hestene byttet ut med biler og motorsykler - og gullgravingen er erstattet av vindyrking og turisme.

For selv om det ble plantet vindruer i Colorado allerede i 1899, er det først de siste 20 årene at vindyrkingen har skutt fart i det som er noen av verdens høyeste vindistrikter - mellom 1200 og 2100 meter over havoverflaten.

Colorado er fortsatt for en lilleputt å regne i forhold til den gigantiske vinindustrien i California, men amerikanske vinanmeldere er for alvor i ferd med å oppdage den nye vinstaten.

- I dag er bare 1,5 prosent av vinen som drikkes i Colorado, laget her, så potensialet er enormt. Selv om vi aldri kommer til å konkurrere med California i størrelse, er mulighetene for å lage svært god og særegen vin til stede, sier Donahue.

- Colorado-vinene er kraftigere, mer krydret og robuste enn de vinene vi kjenner fra California. Mer kropp, rett og slett, sier vindyrker John Balistreri til VG.

Typiske Colorado- viner har godt med tanniner, og et alkoholinnhold på rundt, eller til og med i overkant av, 15 prosent.

Sammen med kona Birdie og datteren Julie driver John Balistreri en liten vingård i utkanten av Denver. Mesteparten av druene dyrkes på vestsiden av Rocky Mountains, som regnes som den klart beste og solrike siden, men som en liten familiespesialitet produserer de om lag 1000 flasker årlig fra et lite druefelt 10 minutter fra Denver sentrum.

- Tidligere produserte vi blomster, men i år la vi ned det siste drivhuset, og gikk fullstendig over til vinproduksjon. I år håper vi på en totalproduksjon på 33000 flasker, forteller John.

Vinturist

Den vanligste druen i Colorado er Merlot, tett fulgt av hvitvinsdruen Chardonnay. Men det produseres også vin av Riesling, Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Franc, Viognier og Gewurztraminer.

Det er om lag 120 bønder som produserer druer i staten, og om lag 70 vingårder.

Å reise som vinturist i Colorado er både enkelt og behagelig. De fleste vingårdene har eget utsalg og smaksrom, gjerne kombinert med en restaurant.

Det er utarbeidet flere brosjyrer med oversikter over vingårder, nettsteder, åpningstider og kjøreruter. Disse får du gjennom turistkontoret. Og husk - nå får du med deg fire flasker tollfritt på flyet hjem!