Utforsk ferieøya med bil: Høyt og lavt på Tenerife

En biltur rundt Tenerife tar deg til smale fjellveier med gispende utsikt og motorveier med 120 kilometers fartsgrense. Og ikke minst til fargerike småbyer langt unna masseturismen.

  • Mona Langset

TENERIFE (VG Reise): Tro meg: Når du lirker bilen forsiktig rund hårnålssvingene på fjellet eller åler deg mellom parkerte biler i bratte landsbygater, skulle du ønske du hadde leid en mindre bil.

Selv var jeg takknemlig for min bitte lille leie-Fiat, som riktignok ikke hadde verdens kraftigste motor, men i alle fall var smidig nok der det trengtes.

les også

De beste tipsene til deg som vil leie bil i utlandet

Tenerife er en fantastisk variert øy. Fra de brede myke strendene i sør, der det er mest sol og flest turister om vinteren, via svarte lavastrender ved los Gigantes i vest, til den moderne storbyen Santa Cruz i nordøst. Og midt på øya: Spanias høyeste fjell, Teide, (3718 moh.)

Med bil kan du komme opp til påstigningspunktet for taubanen 2200 moh. Derfra kan du ta gondol videre til 3550 moh. Vi har tidligere skrevet om turen til Teide – taket av Tenerife.

Men en biltur rundt øya trenger ikke nødvendigvis inkludere fjellet Teide, selv om det månelignende landskapet mot toppen er en opplevelse, og det er nesten magisk å se ned på de bomullshvite skyene under deg. Fjellet ser du uansett på avstand under store deler av turen.

Ta deg tid

Det går an å kjøre hele Tenerife rundt på en dag. Men det er ingen vits i å ha det travelt. Ta heller en overnatting underveis eller utforsk en liten del av øya om gangen.

Her er fire fargerike steder det er verdt å stoppe:

MASCA: Landsbyen ligger på nedsiden av veien. Du ser raden med autovern øverst på bildet. Foto: Mona Langset / VG

Masca

Fjellområdet der denne landsbyen klorer seg fast 520 meter over havet, kalles Tenerife sitt svar på Machu Picchu. Du kjører hit på svingete veier med utsikt som nesten tar pusten fra deg. Heldigvis er det laget stoppeplasser beregnet på å gå ut av bilen og å nyte utsikten, slik at du kan konsentrere deg om kjøring mens du sitter bak rattet.

De første beboerne her var Kanariøyenes urbefolkning, guanchene. Både de og dagens beboere klarer å dyrke jorden i de bratte fjellsidene. Men nå får lokalbefolkningen også inntekter fra turistene som tar seg frem til denne bortgjemte landsbyen. Flere av husene er omgjort til kafeer og butikker der det selges suvenirer og håndverksprodukter.

En av Tenerifes mest populære vandrestier går herfra, gjennom Masca-juvet og ned til sjøen. Turen tar rundt tre timer én vei hvis du er i rimelig bra form. Den ender opp i Mascabukten, hvor det er mulig å ta båt til Los Gigantes, hvis du ikke orker å gå opp igjen,

Skal du på en rundtur lønner det seg å reise til Masca først på dagen, før turistbussene kommer. Deter nemlig ikke bare de som utforsker øya på egen hånd som har oppdaget denne landsbyen.

les også

Se Tenerife i solnedgang fra Gran Canaria

Icod de los Vinos

Sett bilen i lavt gir når du kjører landsbygatene ned fra hovedveien på nordsiden av øya. Her er det så bratt at du helst ikke vil miste bremsene. Sett bilen i parkeringshuset ved Guanchemuseet og spør etter veien til «treet». Alle vet hvor det er, og nesten alle som kommer hit tar selfier foran det. Nylig ble det fastslått at byens berømte draketre er mer enn 1000 år gammelt.

– Selvsagt måtte vi ha bilde her, for vårt vennskap er også eldgammelt, ler Cristina Rodriguez fra Madrid, som er på tur med mor, bror, ektemann og et vennepar hun har kjent siden barndommen. Det er gratis å fotografere treet der gjengen står ved siden av byens hovedkirke San Marcos. Vil du også fotografere den enorme trekronen fra undersiden, må du betale fem euro for å komme inn i den lokale botaniske hagen hvor du også kan lære mer om stedets flora.

Opprinnelig var byen likevel mest kjent for sine lokale viner. På det lille lokale familiedrevne vinmuseet kan du lukte og smake på stedets vinhistorie, og teste vinen som bare lages akkurat der. Den lokalproduserte vinen kan også nytes sammen med for eksempel paella eller kaningryte og kanariske poteter på en av restaurantene i den godt bevarte gamlebyen.

Vil du fylle på enda mer historiekunnskap mens du er i byen kan vi anbefale et besøk på det lokale guanchemuset. Og for de spesielt interessert, en tur på byens eget bananmuseum.

les også

Delfinshow rundt kajakkene på Tenerife

El Sauzal

Uansett hvor du befinner deg i Sauzal nordøst på øya, har du fantastisk utsikt over Atlanterhavet, Teide og Orotava-dalen.

Kommer du hit om kvelden kan du sette deg på en av kafeene, for eksempel den i Los Lavaderos-parken og se solen synke i horisonten. Los Lavaderos kan best beskrives som en bratt park. I likhet med husene i denne småbyen klorer parken seg fast i fjellveggen, og består av bratte trapper og platåer omringet av palmer. kaktuser og blomster.

Annonse fra: Finn.no

Sjekk ut hotellene her

Her går ikke turistene i kø. El Sauzal er en levende småby der du kommer tett på dagliglivet bare ved å rusle rundt i gatene. En søndag formiddag er fortauet utenfor en lokal institusjon fylt opp av beboere i rullestol, som hilser blidt på folk som går forbi. Utenfor den store kino- og teaterbygningen snakker små ballerinaer ivrig sammen før de går inn til dagens ballettforestilling. Foran kirken triller en liten jente dukkevogn mens pappaen kommer stolt etter. Og på kirkegården like ved, råder fullkommen stillhet.

les også

Dette er Norges mest populære bryllupskirke

LA LAGUNA: By på Unescos verdensarvliste Foto: FRAN PALLERO / EPA / Scanpix

La Laguna

Snaut 20 minutters kjøring nord for dagens hovedstad, Santa Cruz de Tenerife, finner du den tidligere hovedstaden, San Cristóbal La Laguna. Dette var den aller første byen på Kanariøyene, grunnlagt i 1496. Gamlebyen, som er fra 1400- og 1500-tallet, står på UNESCOS verdensarvliste.

Kommer du hit med bil, er det bare å se etter en gateparkeringsplass først som sist, for hele den gamle bydelen er bilfri. Deretter er det bare å følge de kvadratiske snorrette gatene omgitt av oransje, sennepsgule, rosa, grønne og blå hus, til handlegatene i sentrum.

Her er nytt og gammelt siden ved side. I husene fra kolonitiden er det moderne shopping, og på plassen utenfor kirken Iglesia de La Conception fra 1500-tallet kan du drikke kaffe mens en Starbucks-parasoll skygger for solen.

I gamlebyen er det påfallende mange kirker. I den ene – nevnte Iglesia de la Conception, er det mulig å gå opp i klokketårnet for å få best mulig utsikt over byen. Et tips: ta turen hit hvis du er på Kanariøyene i påsken. Dette er byen med de aller største festivalene i den stille uke på kanariøyene.

Og mellom kirkene finnes en rekke kafeer og barer, slik det seg hør og bør i en by med mange studenter. Med Universidad de La Laguna er dette også en universitetsby.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Mer om

  1. Tenerife
  2. Tur
  3. Bil

Flere artikler

  1. Øyhopping på Kanariøyene

  2. De fineste solnedgangene på Gran Canaria

  3. Vinterferie i siste liten

  4. De fineste stedene å reise på påskeferie

  5. Hawaii for eventyrere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder