FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Samos: Det greske ferieparadiset

Av Malene Emilie Rustad17.08.18 15:25 | Oppdatert: 19.05.19 21:34

Del saken på:

Rett utenfor den tyrkiske kysten, ligger Samos. Den autentiske øya er ennå ikke oversvømt av masseturismen, tross sitt vennlige klima og sjøgrønne hav.

SAMOS (VG reise) Langs øyas kystlinje dupper små fiskebåter i hvitt, blått og rødt. Luften er sval, og store klipper skiller langstrakte strender og eldgamle ruiner.

Samos er kjent for sin søte vin, men også som hjemstedet til gudinnen Hera fra gresk mytologi og den store matematikern og filiosofen Pythagoras.

I rolig tempo

Samos er en stor øy i det sørøstlige Egeerhavet, rett utenfor kysten av Tyrkia. Ampelos og Kerkis raver over bakken som øyas to fjelltopper. Fra å være et selvstendig fyrstedømme i 1835, ble øya forent med Hellas i 1912.

I den lille havnebyen Pythagorion ligger sandfargede, turkise og perlehvite hjem på rekke og rad. Mellom jernporter og grønne planter titter nysgjerrige katter opp på deg idet du går forbi. Rosa blomster klatrer oppover veggene og møter balkonger hvor klesvask henger til tørk. Pythagorion består av familiedrevne restauranter og små butikker med lokale varer som danner et rolig bybilde. Perfekt for deg som lengter etter en avslappende ferie hvor planleggingen av neste måltid er eneste på dagsorden.

I hovedgaten ned mot byens lille marina smiler vennlige grekere til oss. Det er få besøkende her i midten av mai, og det vakre ettermiddagslyset kaster gjenskinn over lokale skikkelser og noen få europeiske turister.

Noe for den kjøpelystne

I sentrum av Pythagorion finner du skatter blant byens ellers turist-vennlige sjapper. På White Samos Store finner du gaver til de der hjemme, eller til deg selv. Innehaver Effi produserer hjemmelagde såper og kroppsolje laget av oliven fra hennes egen hage. Såpene med lokal gresk sitrontimian, patchouli, granateple eller lavendel lukter så godt at du vil ha vansker med å gi dem bort.

I en liten kjellerbutikk kalt Outottia, finner du byens vakreste smykker. Laget av elementer fra sjø og strand, skiller denne «boutiquen» seg ut med hjemmelagde smykker til svært gode priser. Ønsker du et av de mest ekstraordinære smykkene, må prisen ringes og forhandles om. Her finner du krystaller, vakre edelstener og gullbelagte øredobber som kan sikre deg prisen som beste venninne eller kjæreste.

I Pythagorion får du en av de beste opplevelsene ved å gå deg vill i sidegatene. De brosteinslagte gatene forsvinner inn i smale smug, opp i fjellet eller ut mot havet. Finner du ikke veien tilbake, kan du prøve å høre deg frem til havets susende lyd og følge den.

Spis lokalt

Ved den lille havna ligger seilbåter og fiskebåter på rekke med svaiende flagg fra europeiske naboland. Gaten er fulle av gode greske restauranter, men noen skiller seg ut mer enn andre.

Hos Costas og familien på Pythagorion Restaurant får du hjemmelaget mat og det er tydelig at stedet er en gjenganger for de som reiser hit hvert år. Ikke uten grunn. Moren til Costas kan virkelig trylle frem de beste tradisjonelle rettene. Ikke gå glipp av den billige champagnen, den ovnsbakte fetaosten eller de friterte kikertkakene. Restaurant Ambrosia et hyggelig sted å spise hvis du vil sitte i nærheten av andre turister og lokale, og ønsker å titte på folk som spaserer forbi. Her serveres det mossaka, gyros, gresk salat, usedvanlig gode oliven og søt vin, som på de fleste andre restauranter i nærheten.

Vennlig atmosfære

Pythagorion er ikke en festby, men et sted hvor du virkelig kan slappe av, nyte god gresk mat og bli kjent med varme mennesker som har levd her i generasjoner. Ikke vær redd for å komme i snakk med de lokale, de vil mer enn gjerne fortelle deg om øyas historie. Den greske vennligheten har en varm tilstedeværelse i Pythagoras’ hjemby.

På dagtid kan du bli med på en båttur fra havnen for å oppdage fjerne strender og nye badeplasser. De fleste båtturer kan også kombineres med lunsj, fisking eller snorkling. Er du heldig, får du øye på delfiner langs sørsiden. For de som ønsker en mer aktiv ferie, anbefales fotturer opp i fjellene ved Manolates Village. Samos består både av høye fjell og lange strekninger. Det er mange muligheter for både turer i høyden, jogging langs strendene eller sykling langs landsbyveiene.

Blir du lei av Pythagorion, kan en biltur til Kokkari friste. Her finner du noen av øyas fineste restauranter, samt mer shopping og vakre strender. Sjekk ut Tsamadu Beach, Lemonakia Beach eller Kokkari Beach. Fra Pythagorion til Kokkari tar det rundt 30 minutter å kjøre, og bil kan så og si leies på hvert gatehjørne. Foretrekker du taxi, koster det rundt 280 kroner hver vei. En populær aktivitet for de som ønsker å se øya på en spenstig måte, er å leie firehjuling.

Her kan du spise

Restaurant Almyra: Rett ved Potaki Beach ligger Almyra, en restaurant med utsikt til havet som byr på byens beste salater. Hos Almyra er det vanskelig å ikke la seg sjarmere av restaurants kelnere, som gjør alt de kan for å tilrettelegge dine behov. Restaurantens oliven og spesialsalat vil gi deg vann i munnen.

Restaurant Pythagorion: Hos Costas og familien får du god service og hjemmelagde greske retter. Kona Marianthi er innkaster og Costas egen mor står for maten. La deg sjarmere av den uendelige lange menyen som nærmest ser ut som en utklippstavle fylt med bilder og håndskreven skrift. Med godsaker som kikertkaker, ovnsbakt fetaost, fiskeretter fra lokale båter og moussaka, er det noe for enhver. Uten tvil den beste restauranten for vegetarianere. Overraskende er tomatsuppen noe av det beste vi har smakt.

Restaurant Ambrosia: På havnas gullplass flokker turistene seg sammen når kveldssolen skinner i Pythagorion. Ambrosia har øyas mest beryktede innkaster og vet å plassere deg godt synlig. Servicen er super og maten veldig god. Som på de fleste andre restauranter i byen tilbyr Ambrosia gyros, baklava, blekksprut, souvlaki og gresk salat. Spis her hvis du ønsker å komme i snakk med nabobordet.

Her kan du bo

Fito Aqua Bleu Resort: På dette firestjerners hotellet får du alt du trenger. Koselige rom i små hus, stort basseng, stranden rett ovenfor veien og en tilhørende restaurant med byens beste lunsjretter. Servicen er fantastisk og sentrum ligger en 15 minutters spasertur unna. Eneste ulempen er at hotellet ligger rett ved flyplassen. Enkelte dager går flyene ofte, men det er det ingen som ser ut til å bry seg noe om.

Doryssa Seaside Resort: Et femstjerners hotell for deg som har med barna på tur. Med opplegg for ungene får du tid for deg selv, enten på strandens bar eller på hotellets tilhørende spa. Doryssa har et stort svømmebasseng og ligger rett på stranda, med cirka 15 minutter til sentrum.

Slik reiser du

TUI har direkteflyginger fra Bergen en gang i uken og fra Oslo to ganger i uken om sommeren. Apollo flyr fra Oslo en gang i uken. Flyturen tar rundt fire timer. (Oppdatert mai 2019)