Bli med på «verdens vakreste togreise»

FLÅMSBANEN (VG) Det kryr av turister. Men det er det en grunn til.

  • Jostein Matre

- WOW!!

- AI AI AI!!

De spanske turistene vet å la seg begeistre av det som flere ganger har blitt kåret til en av verdens vakreste togreiser.

Men midtveis mellom Flåm og Myrdal, på den nesten timelange turen, var de ikke helt overbevist.

- Det er veldig vakkert, men jeg liker den norske naturen bedre når jeg ser den fra fjorden, sa Mila Garcia, som kom til Flåm med et av de 154 cruiseskipene som i fjor la til kai i den vesle vestlandsbygden.

Spektakulært

Men det var altså før toget hadde kommet til de heftigste stedene.

I det toget snirklet seg ut en av de 20 tunnelene og man på andre siden av dalen kunne se Flåmsbanen i tre nivåer og 21 hårnålssvinger av Rallarvegen, ja, og fossefall og grønnkledde, stupbratte fjellsider med en og annen snøflekk, og selvsagt elven helt nede i dalbunnen, blinkende fra gjenskinnet av solen, det var først DA entusiasmen flommet over, og hele vognen haglet med «wow»-er og «aiaiai»-er.

Mila Garcia sprang i skytteltrafikk fra det ene vinduet til det på andre siden av midtgangen. Nå var det viktig ikke å gå glipp av en eneste fotomulighet.

KJOSFOSSEN: Dette er et av de mest spektakulære stedene på den timeslange togturen. Det vil gjerne turistene ta bilde av. Foto: Gøran Bohlin

- Fantastisk! Spektakulært! sa den spanske kvinnen, til tross for at det stadig dukket opp tunneler som blokkerte utsikten.

Og det må nesten vi nordmenn - i all beskjedenhet - si oss enige i. Det er ikke uten grunn at denne togstrekningen kan skryte på seg godt over 600. 000 reisende i året. Dette gjør selvsagt at Flåmsbanen kan gi følelsen av å være en turistfelle.

Du risikerer å stå i kø for å komme med. Og du må forvente å sitte i en smekkfull togvogn.

Men når turen er så vakker som den er så er det strengt tatt ingen felle. Du kan bare ikke regne med å ha opplevelsen helt for deg selv. Slik er det jo ofte med vakre steder.

- Men det er mulig å time besøket slik at du slipper å komme samtidig som alle cruise- og bussturistene, sier markedssekretær i Visit Flåm, Betina Hansen.

- Kommer folk på ettermiddagen, helst etter klokken 16, så er trykket mye mindre, fortsetter hun.

Men vær oppmerksom på at det ikke er mulig for enkeltpersoner å forhåndsbooke sin tur via Internett. Kun grupper på 10 personer, eller flere, kan gjøre det. Og det gjør selvsagt cruiseskipene, som noen ganger kan være så store at de bringer med seg 3500 passasjerer. Og alle vil gjerne en tur med Flåmsbanen.

TOG: Få togturer i verden er mer ikoniske enn den mellom Flåm og Myrdal. Foto: Gøran Bohlin

Rallarvegen

En annen måte å oppleve den vakre naturen mer i fred fra turistene på, er å sykle ene veien og ta toget andre. Rallarvegen snirkler seg nedover fjellsidene fra Myrdal stasjon til Flåm, og det er fullt mulig å leie sykkel. Du vil neppe ha hele veien for deg selv, men det gir garantert en mindre turistfelle-følelse.

Du kan selvsagt sykle begge veier, men da går du glipp av enkelte passasjer som togturen kan by på. For eksempel Kjosfossen, som for mange er høydepunktet på Flåmsbanen.

Kjosfossen kan by på 93 meter fritt fall og store mengder vann på rette tiden av året. Så store at man nesten føler behovet for en paraply når man står på plattformen der toget stopper i fem minutter, slik at passasjerene kan gå ut og ta den flotte fossen nærmere i øyesyn. Et lett yr kan kjennes over kroppen

KVINNE MED HALE: Toget stopper ved Kjosfossen hvor huldrene viser seg i korte glimt. Foto: Gøran Bohlin

Det er også her huldra finnes. Etter at alle turistene har kommet seg ut, fisker konduktøren nesten umerkbart opp en mobiltelefon, ringer og sier «Då e me klare». Så kommer det først litt folkemusikktoner ut fra høyttalere, før en kvinneskikkelse dukker opp i forkant av fossen. Danser litt, forsvinner igjen, og dukker opp igjen på et nytt sted.

Turistene lar seg begeistre. Like fort som huldra kom, er hun borte igjen. Turistene kan tørke vanndråpene av kameraene og brillene sine før de igjen stiger om bord.

Vel nede igjen i Flåm, enten du har kommet deg ned med toget eller sykkel, kan det for spesielt interesserte være verdt å besøke Flåmsbanemuseet, som er gratis. Her vil du blant annet få et innblikk i hvordan man bygde verdens bratteste togstrekning, med stigning på opp til 55 promille.

PUB: En øl i puben til Ægir i Flåm sentrum kan være en fin avslutning på dagen. Foto: Gøran Bohlin

Lokalt øl

For dem som har fått nok av tog, men likevel er interessert i promille, kan det kanskje være mer fristende med en kald forfriskning. I Flåm kan du da besøke Ægir Bryggeri, som tre ganger på rad er kåret til «Årets Bryggeripub» i Norge.

Det lokale ølet, som fås i ulike varianter, inntas i pubens spesielle omgivelser. Med alle møbler skåret ut i tre, og en stor peis midt på gulvet i første etasje, føles det litt som å komme tilbake til vikingtiden. Og da har man på mange måter gjort en helnorsk dag komplett, med vakker natur, huldrer og vikingmjød.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder