BANGKOK-TIPS: Ta deg en avstressende tur på Bangkoks Chao Praya River - en av byens mange kanaler. Turen kan lett kombineres med besøk i kongepalasset (Grand Palace) og Wat Po-tempelet like ved. Foto: Dag Fonbæk

Bangkok fra A til Å

BANGKOK (VG) Thailands dampende hovedstad sover aldri. Her er VGs A til Å-guide for deg som ikke er så godt kjent med Bangkoks hemmeligheter.

Mange norske Thailand-turister, særlig førstegangsreisende som kommer med rutefly via Bangkok, legger inn en tre dagers «startpakke» i den svette, kaotiske og trafikk-infernalske metropolen - med sine mange spennende sider.

Med VGs A til Å-guide blir sjokkmøtet med verdensbyen litt mykere. Her har du litt å starte med:

Ayuthaya, en drøy time med tog nord for Bangkok, var Thailands hovedstad gjennom 400 år. Ayuthaya er en gammel tempelby, vel verd et besøk.

LES OGSÅ: VG-leserne jubler over direktefly Oslo-Bangkok

Boksing får aldri samme betydning etter et besøk å på en av Bangkoks to thaiboksing-arenaer. Nasjonalsporten praktiseres med harde slag og spark mot det meste av kroppen, og det ser brutalt ut. De fleste hotellene fikser billetter (som kan komme opp mot 400-500 kroner for de beste plassene).

HAR DU ET REISETIPS FRA BANGKOK?Legg det inn her!

Cabbages & Condoms (Sukumvit Soi 12) er blant Bangkoks mest originale restauranter. Her spiser du deilig thaimat for en billig penge i en hage med klukkende springvann - men studer fremfor alt utsmykningen med kondomer som sentrale ingredienser, alt sammen symbol for restaurantens engasjement i HIV-bekjempelse og familieplanlegging.

GRATIS:Last ned VG-storbyguide for Bangkok her!

Dyr er noe thailenderne elsker å vise fram. I Safari World i utkanten av Bangkok kan du se de fleste asiatiske dyrene i form av show med delfiner, elefanter og orangutanger. På slangeklinikken (Sala Daeng stasjon på Sky Train) kan du se giftige slanger melkes for gift.

Etter en lang, utmattende shopping eller sightseeingdag i Bangkok, gjør det godt med massasje! Overalt i byen finnes massasjesalonger som er mye (!) billigere enn hotellenes, og der du kan få fotmassasje for 25-30 kroner og en time rundt baut for litt under det dobbelte.

LES OGSÅ:Nytt billigflyselskap til Thailand

Artikkelen fortsetter under bildet.

BILLIG: Bangkok har mange gatelangs-markeder. Reuters

Flytende marked er også noe Bangkok er kjent for.
I dag finner du det fineste - Damnoen Saduak-markedet -en drøy times kjøring sør for byen. Båter fylt med fargerik frukt og grønnsaker er et gildt skue for en fotograferende turist. PS: kjøp frityrstekte søtbananer. Deilig!

Grand Palace kommer ingen førstegangsbesøkende til Bangkok utenom: Kongepalasset med tilhørende tempelområde innenfor de 1900 meter lange gjerdene er Thailands største turistattraksjon. Her blinker solen i et vell av skinnende, forgylte stupaer og pagoder. Et fantastisk syn!

LES OGSÅ:Himmelsk i Bangkok

Hvordan ta seg inn fra Suvarmabhumi-flyplassen til Bangkok sentrum? De fleste større Bangkok-hotellene har egne shuttlebusser som kjører deg gratis etter avtale. Taxi inn til byen (avtal pris!) koster 75-80 kroner (max 400 bath).

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVÆR FLYPLASS: Bangkok er blitt lettere å fly til etter at den nye, moderne Suvarnabhumi-flyplassen åpnet for fire år siden. Foto: AFP

Ingen forlater Bangkok uten å ha kjørt tuk-tuk. Da får du nærkontakt med Bangkok-trafikken og den dårlige luften. Men tuk-tuk er billig, og den kommer fram der biler og busser står fast.

Jim Thompsons hus i 9 Surawong Road, ikke langt fra Siam Square, er verd et besøk. En stille oase bestående av små gamle hus rundt et tun, samlet av CIA-adgangen og silkefabrikanten Jim Thompson som forsvant på mystisk vis i 1967. Samlingen han etterlot seg viser kunst og husgeråd fra en rekke land i flere verdensdeler.

Kanalene utgjorde Bangkoks opprinnelige «veinett». Og fortsatt kan du ta en kanaltur med longtailbåt på hovedelven Chao Phraya (båtstasjon rett ved Grand Palace) og i de tilstøtende små Klong'ene. En forfriskende og avvekslende utflukt fra Bangkoks støy- og trafikkinferno!

Lumpiniparken, midt Bangkok sentrum, er byens grønne oase der innbyggere I hundretall starter folk dagen med tai chi og chi gong-øvelser. Et flott og stemningsfullt skue - og du kan gjerne bli med på morgenøvelsene selv. Ta en taxi fra hotellet ved 6-tiden. En time senere er det for sent.

Moon Bar (Vertigo) på toppen Banyan Tree-hotellet (61 etasjer over bakken) er sammen med to etasjer høyere Sirocco på toppen av State Tower (1055 Silom Rd.) de to mest kjente utendørs takrestaurantene i Bangkok. Bordbestilling er påkrevd. Utsynet over verdensbyen er noe du garantert aldri vil glemme.

LUFTIGE SAKER: Høytsvevende Sirocco restaurant og bar 63 etasjer over Bangkoks gater er bare en av verdensbyens mange luftige in-steder. Ikkeno' for folk med høydeskrekk. Foto: Camera Press Foto:

Nær 10 000 salgsboder er å finne på Bangkoks berømte weekendmarked Chatuchak et stykke utenfor sentrum. Er du i byen i helgen, ta skytrain til endestasjonen Mon Chit og hiv deg med i shoppinggalskapen. Her pruter du!

Oriental Hotel ved den store Sathon-broen over elven er både berømt, myteomspunnet og overdådig i sin gamle kolonistil (dog supplert med mer moderne fløyer). The Oriental i Bangkok har trukket store berømtheter til sitt Author's Lounge - forfatternes salong - blant dem Somerset Maugham, Graham Greene, Joseph Conrad, Noel Coward og Tennessee Williams.

Patpong i Silom-distriktet er Bangkoks mest kjente jentebar-strøk, et område de fleste Bangkok-besøkende drar innom, i det minste for å kikke. Alternative jentebar-strøk er Nana, nær Landmark-hotellet på Sukumvit-gaten og enda mer trasige Soi Cowboy noen kvartaler unna.

JENTE-GUTTER: I Patpong (Silom) ligger jentebarene tett. Og de aller flotteste jentene er gjerne gutter. Foto: Terje Bringedal

Q Bar er et trendy in-sted for Bangkoks jetsetere (Sukumvit Soi 11). Her serveres massevis av whisky- og vodkatyper + absint til de tidlige morgentimer. Stedet har også spesialisert seg på cubanske sigarer.

River Kwai, udødeliggjort gjennom filmen «Broen over Kwai», er en populært utfluktsmål 130 km. utenfor Bangkok. Små turoperatører selger dagsreiser til broen og «dødens jernbane» som krigsfanger ble satt til å bygge under siste krig.

Siam Square (skytrain Sukumvit line) er hoved-shoppingområdet I Bangkok. Her ligger gedigne shoppingsentra side om side, med etasje på etasje stappfulle med billige klær, elektronikk, klokker og DVD av filmer som ennå ikke er kommet til Norge (sjekk om de er på engelsk!)

The Nest (fugleredet) er siste skudd på stammen av luftige barer på Bangkoks skyskrapertak. The Nest (Fenix Hotel, Sukumvit soi 11), er innredet med hengekøyer og solsofaer, og er et utpreget kvelds- og nattsted.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TUK-TUK: Mini-drosjene er billige og populære blant turister i Thailand, og kommer fram overalt, men husk å avtale pris på forhånd - ellers kan det bli dyrt. Foto: Thomas Andreassen

Undergrunnsbane har Bangkok også, med endestasjon på Hua Lampong-jernbanestasjonen. Banen stanser bl.a. også ved Lumpini-parken og på nattmarkedet.

Ved Chao Phrao-elven ligger Chinatown, der du kan rusle i trange soi'er (smug) blant tusenvis av travle thailendere og turister. Her spiser du en 3-retter for 100 bath (20 kroner). Innendørsmarkedet er så folksomt at du nesten får åndenød. Hiv deg med i galskapen - men hold godt på lommeboken.

Wat Po er tempelet med den 46 meter lange liggende, forgylte buddhaen - valfartssted for buddhister fra hele verden. Tempelet ligger tett på Chao Phraya-elven og Grand Palace, og kan fint kombineres med et besøk der. Innenfor tempelmurene ligger også en anerkjent massasjeskole, der turistene kan få knadd sine slitne føtter etter en lang dags innholdsrik sightseeingtur.

MASSASJESKOLE: Besøker du Grand Palace eller Wat Po rett ved siden av, så unn deg en massasje utført av de flinke elevene på massasjeskolen der. Foto: Scanpix

X-tra billig Bangkok-sightseeing kan du få deg om du tar River Express Boat på elven. Å krysse elven koster bare 3 bath (75 øre), og hopper du i land på tilfeldige stoppesteder langs ruten, får du et innblikk i vanlige folks liv og tilværelse på steder guiden aldri tar deg.

Ytterst mot elven, på motsatt side av Wat Po, ligger det mest karakteristiske og kanskje også det vakreste byggverket i Bangkok: Wat Arun, morgenrødens tempel, strekker seg 104 meter til værs som en kopi av det hellige Mount Meru.

Ærlighet varer lengst, sies det. I Thailand er det stor forskjell på fattig og rik, og selv om thailenderne anses som svært gjestfrie og ærlige, advares Bangkok-turistene mot lommetyver. Et sted å være ekstra oppmerksom er på minibussene i Khao San Road.

Øredøvende, intet mindre, er trafikkinfernoet i Sukumvit Road - hovedferdselsåren mellom øst og vest av Bangkok sentrum. Ikke begynn å gå langs denne gaten! Unngå også taxi. Den står stort sett stille.

Å komme seg fram i 10-millionersbyen Bangkok er litt av en utfordring, særlig i rushtiden morgen og kveld. Taxiene er billige, men fastner ofte i trafikken. Tuk-tuk er et eksosfylt alternativ som lettere kommer fram i trafikken, men du sitter ubeskyttet om ulykken skulle være ute. Ta i stedet Skytrain på skinner høyt over bakken, som er raskt og effektivt. Skytrains to linjer går innom de mest sentrale stedene i byen. En fin måte å se Bangkok på, dessuten!

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder