KUNDENE RASER: Mange av Norwegians kunder er misfornøyd med at selskapet nå krever inn flypassasjeravgiften for reiser som er kjøpt og betalt før 1. juni. Foto: JAN OVIND

I mars skrudde Norwegian opp prisene «for å ta høyde for avgiften» – nå krever de inn avgiften i tillegg

Avventer å gjennomføre kontotrekk

Selv om Norwegian sa de justerte prisene tidligere i år for å «ta høyde for flypassasjeravgiften» etterfakturerer de likevel kundene for allerede betalte reiser.

Den pålagte flypassasjeravgiften på 88 kroner for alle innenlandsreiser og 80 kroner på utenlandsreiser ble innført fra 1. juni i år, og nå kommer regningen – for Norwegian-kunder.

Norwegian har nemlig varslet flere tusen av sine kunder om at de vil bli etterfakturert for avgiften, og at den vil bli trukket direkte fra kortet til de som har kjøpt og betalt billettene før 1. juni.

Men; tidligere i år varslet Norwegian at de allerede hadde økt prisene fra begynnelsen av året i påvente av at avgiften skulle innføres:

I en artikkel på NRK den 9. mars i år bekreftet nemlig kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen at Norwegian satte opp prisene med inntil 90 kroner på billetten på nyåret:

Billettprisene har blitt justert noe for å ta høyde for at den foreslåtte flypassasjeravgiften innføres, sa han til NRK.

Bakgrunn: Flyseteavgiften: Allerede betalte billetter blir dyrere

– Har ikke kunnet sette av penger i hundremillionersklassen

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen svarer VG i en e-post:

– Hvorfor sa dere til NRK at prisøkningen i mars skulle ta høyde for avgiften når dere nå likevel etterfakturerer deres kunder?

– Ja, det stemmer at vi bekreftet en prisøkning på nyåret, men vi har aldri lagt på 88 kroner flatt på hver billett. Det har vært store usikkerhetsmomenter knyttet til avgiften, når den skulle innføres og eventuelle konsekvenser, så vi har derfor priset billettene slik alle andre flyselskaper gjør, nemlig i henhold til tilbud og etterspørsel. Responsen i markedet har ikke vært slik at vi har kunnet sette av penger i hundremillionersklassen til staten. Derfor må vi nå dessverre be kundene om å betale denne avgiften som går uavkortet til den norske statskassen, skriver han i e-posten.

–SAS har sagt de vil dekke avgiften for disse kundene. Hvorfor gjør ikke Norwegian det samme?

– Dette er en avgift som staten krever at alle som reiser fra en norsk flyplass skal betale. Det er en myndighetspålagt passasjeravgift som for Norwegians reisende utgjør beløp i hundremillionersklassen. Som privateid selskap uten staten i ryggen, har vi ingen mulighet til å betale denne regningen.

Les også: Spillet om den utskjelte avgiften

Vil anmelde Norwegian for tyveri

Norwegian-kunde Thomas Anderberg er blant kundene som oppgitt over Norwegians håndtering av flypassasjeravgiften:

– FREKT: Norwegian-kunde Thomas Anderberg sier han vil anmelde flyselskapet om de trekker flypassasjeravgiften rett fra hans konto. Foto: PRIVAT

– Hvis de trekker dette fra kontoen min vil jeg dra til nærmeste politikammer og anmelde Norwegian for tyveri. De har ikke lov til å trekke fra min konto uten mitt samtykke. Jeg synes dette er så frekt, og kommer til å nekte å betale. Det handler ikke om at jeg ikke har pengene, men av prinsipielle grunner, sier Anderberg, som mottok varsel fra Norwegian om at de ville trekke avgiften fra hans konto tidligere denne uken.

– De har ikke trukket noe ennå, sier han.

Flere Norwegian-kunder som har mottatt regning reagerer nå kraftig på at selskapet krever inn flypassasjeravgiften og flere sender klager til flyselskapet på deres Facebook-side:

«Hei Norwegian! Når dere i mars uttaler at "– Billettprisene har blitt justert noe for å ta høyde for at den foreslåtte flypassasjeravgiften innføres" for så å legge på flyseteavgift enda en gang nå, så må jeg spørre om det er noen som fullstendig har mistet bakkekontakten hos dere?», skriver en kunde til flyselskapet.

I harnisk: Frp-veteraner i opprør over flypassasjeravgift

– Vil se på andre måter betalingsmåter

– Mange kunder reagerer på at de nå blir etterfakturert og sier de vil anmelde dere dersom dere trekker avgiften direkte fra deres konto uten samtykke – planlegger dere fortsatt å gjøre dette?

– Vi har forsøkt å gjøre innbetalingen av denne statlige avgiften så enkel og effektiv som mulig for kunden og tror de fleste forstår at disse pengene havner rett i statskassen og ikke hos Norwegian. Vi registrerer at det er ulike meninger om hvordan innkrevingen skal gjennomføres, og vil derfor se på om vi kan gi kundene andre måter å betale avgiften på – for staten skal ha pengene sine, skriver kommunikasjonssjef Sandaker-Nielsen i e-posten til VG.

– Hvis dere bestemmer dere for at dere ikke skal trekke automatisk fra kundenes konto: Hvordan vil dere da «kreve inn» avgiften?

– Vi registrerer at det er ulike meninger om hvordan innkrevingen skal gjennomføres, og vil derfor se på om vi kan gi kundene andre måter å betale avgiften på – for staten skal ha pengene sine, skriver kommunikasjonssjefen.

Norwegian vil svare Forbrukerombudet, som har sendt et brev med krav om forklaring, innen fredag, opplyser kommunikasjonssjefen til E24.

Forbrukerombudet reagerte

Hvis man ikke har hentet inn samtykke fra kundene til å trekke penger direkte fra kontoen, vil disposisjonen være ugyldig, og kunden kan gå til banken for å få tilbakeført pengene, ifølge Forbrukerombudet.

– Det er opplagt at man ikke kan ta betaling hvis man ikke har fått en aksept til det, og det er naturlig nok sånn at ingen har lov å gå inn og trekke på kontoen til andre, uten å få en aksept på forhånd. Den aksepten må være helt konkret. Du gir betalingsmottageren rett til å be banken om å trekke så og så mye. Det er veldig viktig prinsipp. Hvis ikke så ville det vært vanskelig å holde kontroll på kontoen, uttalte fagdirektør Jo Gjedrem til E24 onsdag.

Les også: Ingen garanti mot dobbel passasjeravgift

Flere kunder skriver på selskapets Facebook-side at de gjerne betaler avgiften, men at de motsetter seg at selskapet belaster deres konto på eterskudd:

«Jeg gir IKKE Norwegian tillatelse til å belaste min konto det ekstra beløpet for avgiften.», skriver en kunde.

Klager på Facebook

En annen kunde truer også med å anmelde flyselskapet på deres Facebook-side:

«Hvis det trekkes noe ekstra fra meg så er det ulovlig og vil anmeldes/rapporteres inn, og jeg gir ingen samtykke. Dette er dårlig behandling av oss faste kunder i hvert fall som er så lojale!»

Også Ryanair har varslet at de vil trekke avgiften for allerede betalte billetter rett fra kundenes konto.

SAS har derimot bestemt at passasjerene deres ikke skal få noen ekstraregning for billettene som allerede er kjøpt og betalt:

– Vi kommer selv til å betale denne avgiften for passasjerene som reiser etter 1. juni. Det er snakk om noen millioner billetter, har informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS tidligere uttalt til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder