FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Danmark innfører midlertidig grensekontroll mot Tyskland

Av Mona Langset04.01.16 12:19 | Oppdatert: 04.01.16 13:27

Del saken på:

Samme dag som Sverige innførte id-kontroll av reisende fra Danmark til Sverige, varsler Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen at de vil innføre grensekontroll mot Tyskland.

Ved midnatt innførte Sverige id-kontroll ved havner, togperronger og bussavganger mot Danmark.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen skrev i går på sin Facebook-side at «id-kontrollene er et stort tilbakeslag for ideen om å binde sammen København og Skåne som en slagkraftig, internasjonal region.»

De siste dagene har det vært spekulert i om Sveriges beslutning vil få danskene til å følge etter med tilsvarende kontroller mot Tyskland. Mandag kom bekreftelsen: Danmark innfører midlertidig grensekontroll ved grensen mot Tyskland fra mandag klokken 12, opplyser Løkke Rasmussen.

Truer Schengen-avtalen

Den tyske regjeringen mener at Schengen-avtalen nå er i fare, som en følge av grensekontrollene i Sverige og Danmark.

– Bevegelsesfrihet er et viktig prinsipp, en av de viktigste sakene som EU har oppnådd de siste årene, sier talsmann for det tyske utenriksdepartementet, Martin Schäfer.

– Schengen er meget viktig, men den er i fare, tilføyer han etter å ha fått spørsmål om Danmarks beslutning om å innføre midlertidig grensekontroll mandag.

Schengen-samarbeidet har vart i over 20 år og omfatter i dag 26 land i Europa, blant annet Norge. Det innebærer blant annet at det ikke er noen passkontroll mellom landene.

Les også: Forsterket grensekontroll i Norge

Satt opp gjerde

På togstasjonen Københavns lufthavn Kastrup er et 325 meter langt gjerde satt opp for å hindre ID-løse passasjer å ta seg over grensen

DSB har leid inn vakter fra Securitas for å ivareta oppgaven. De registrerer passasjerene ved å fotografere ID-kortene med smarttelefoner.

– Vi kontrollerer folks ID, og det har vi gjort siden midnatt. Det går stille og rolig, og vi har ikke opplevd store køer eller utfordringer. Men det er selvfølgelig nytt for oss alle, sier DSBs kommunikasjonssjef Tony Bispeskov.

Ingen tall

Han har ingen oversikt over hvor mange som er blitt kontrollert, heller ikke hvor mange som er blitt avvist. Det er ikke DSBs oppgave.

– Vår oppgave er kun å sikre at dem vi bringer inn til Sverige, lever opp til svenske krav. Det er ikke vår oppgave å notere hvor mange som ikke gjør det, sier han.

Han regner med at systemet for alvor vil bli satt på prøve i rushtrafikken.

Med den nye, skjerpede grensekontrollen er det transportselskapenes ansvar å sjekke passasjerenes ID.

ID-problem

En som har fått problemer atter at ID-kontrollen ble innført, er etiopiske Eromo Gesahegn Abebe.

Til tross for at han har norsk ID-kort som sier han har oppholdstillatelse i Norge, får han ikke reise fra Danmark til Sverige.

Kontrollørene godtar bare pass eller førerkort, og Abebe er dermed strandet på jernbanestasjonen på Kastrup, skriver avisa Politiken.

Abebe har vært ti dager i Tyskland. Derfra skulle han ta toget fra København til Sverige, og så videre til Oslo hvor han bor.

Jernbaneselskapet DSB sier imidlertid til avisen at et slikt norsk ID-kort ikke er tilstrekkelig for å få adgang til toget til Sverige.

Svenske myndigheter har sagt at de vil gjennomgå reglene om to uker, 18 januar, og gjøre endringer hvis det anses å være nødvendig.

Dyrt for DSB

Kastrup togstasjon har bygget 34 kontrollstasjoner som passasjerene sluses gjennom når de bytter perrong for å dra videre til Sverige.

De nyinnførte id-kontrollene koster den danske togselskapet en million kroner om dagen, melder Aftonbladet.

Nå krever den danske transportministeren, Hans Christian Schmidt, at Sverige tar regningen.

– Det er jo Sverige som har innført disse reglene, sier han til Aftonbladet.,

Pendlerfrykt

Enkelte pendlere frykter at de vil måtte si opp jobben hvis grensekontrollen fører til at turen fram og tilbake til arbeidsplassen tar lengre tid.

– Det er helt enkelt. Man kan jo ikke ha et hverdagsliv der hjemme. Jeg har ingen barn, men jeg har hest, hus og hage, så jeg kan ikke passe min familie og mine dyr hvis jeg ikke kan komme hjem, sier Eva Jonensuu, som bor i Malmö og arbeider på et reisebyrå i København.

Alexander og Monika Klein fra Malmö, som har vært på juleferie i Nord-Norge, var blant de første som fikk sin identifikasjon kontrollert på Kastrup togstasjon etter å ha reist fra Norge med fly.

– Det var ikke noe problem. Jeg visste jo at det kom til å bli kontroll, så da var det bare å plukke fram førerkortet, sier Alexander Klein.

På Hyllie stasjon i Sverige, første stopp etter Øresundbroen, kontrolleres passasjerene igjen. Heller ikke her var det køer mandag morgen, ifølge Expressen. Politiets leder på stedet, Åke Rimborn, sier at de mange politifolkene ikke helt vet hva de skal gjøre om en reisende fra Danmark dukker opp uten gyldig ID-kort.

(NTB/VG)