MAFRA-PALASSET I PORTUGAL: De to klokketårnene på Mafra-palasset har 120 kobber-bjeller som regnes som unike og bevaringsvedige. Foto: CENTRO NACIONAL DE CULTURA

Disse europeiske kulturminnene er mest truet i 2014

Et citadell i Italia, et arkeologisk funnsted i Makedonia og to historiske bydeler i Hellas er blant stedene som er nominert til listen over de syv mest truede kulturminnene i 2014.

Kommer de med på listen, inkluderes de i et program som er med på å verne dem for fremtiden.

Det er den ledende europeiske kulturarv-organisasjonen Europa Nostra, som sammen med Den europeiske investeringsbanken foreslår 11 kandidater til listen.

Stedene på listen er valgt ut av et internasjonalt panel med fagpersoner, og den endelige listen over syv steder vil bli offentliggjort på en kongress i Wien 5. mai.

- Kulturminnene er valgt ut fra deres historiske arv og kulturelle verdier, i tillegg til at de står i fare for å ødelegges, uttaler, sier Piet Jaspaert, som er leder for panelet som nominerer stedene.

Europa Nostra representerer 250 medlemsorganisasjoner, som består av foreninger og stiftelser med et samlet medlemstall på mer enn 5 millioner mennesker.

- Europa Nostra ønsker velkommen den økende anerkjennelse av at kulturarv er både en ressurs og en pådriver for et bærekraftig Europa, uttaler Denis de Kergorlay, konserndirektør i Europa Nostra, i en pressemelding.

Restaurering og bevaring av kulturarven kan etter organisasjonens mening ha betydning for sosiale og økonomiske forhold lokalt, regionalt og også på internasjonalt nivå, for eksempel i forbindelse med å skape nye arbeidsplasser og trekke til seg turister osv.

De syv stedene som plukkes ut til å stå på listen for 2014, vil bli analysert av eksperter og får hjelp til å lage konkrete handlingsplaner for bevaring og utvikling.

Disse 11 europeiske stedene er nominert til listen for 2104

Syv av disse velges ut til å stå på den endelige listen over syv bevaringsverdige kulturminner.

Klosteret Bardzrakash St. Gregory, Dsegh i Armenia

KLOSTER-RUINER: Dette klosteret, som er viet til St. Gregor den første, ble etablert i perioden mellom det 10. og 13. århundret i Armenia. Foto: MINISTRY OF CULTURE OF THE REPUBLIC OF ARMENIA Foto:


Dette klosteret, som er viet til St. Gregor den første, ble etablert i perioden mellom det 10. og 13. århundret. Klosteret ligger i kulturlandskapet i landsbyen Dsegh, og flere av bygningene er nå kun ruiner uten tak, omgitt av kraftig vegetasjon. Rehabilitering av byggverket vil kunne bidra til å etablere landsbyen som et senter for turisme og på den måten styrke den lokale økonomien.

Bourla-teateret, Antwerpen i Belgia

BOURLA-TEATERET: Det er spesielt det såkalte «scene-maskineriet» ved dette teateret i Antwerpen som regnes som bevaringsverdig, i tillegg til at det er en vakker bygning i nyklassisk stil.Foto: COURTESY OF PERSPECTIV


Det er spesielt det såkalte «scene-maskineriet» ved dette teateret som regnes som bevaringsverdig, i tillegg til at det er en vakker bygning i nyklassisk stil. Maskineriet i teateret er det som sørger for sceneskifte, lys, lyd og andre effekter.
Bourla-teateret er det siste gjenværende, kommunale teater i Europa som har bevart sitt originale scene-maskineri, skapt av det franske selskapet Philastre og Cambon i 1834. Teateret ble restaureert i 1993, i forbindelse med at Antwerpen var europeisk kulturhovedstad. Nå foreligger det et forslag om å erstatte det gamle scene-utstyret med nytt, men da vil et viktig kulturminne samtidig gå tapt, mener eksperter.

Trakisk helligdom, Mishkova i Bulgaria

Dette er det fremste og største monumentet fra den gamle trakiske kulturen i Malko Tarnovo-regionen, fra rundt 5. til 3. århundre f. Kr. Helligdommen kan bare nås via en skogsvei, og er formet som en ring av steinblokker, med en diameter på 25 meter. Stedet er avhengig av store bevilgninger for at det skal ivaretas for fremtiden.

De historiske bydelene Dolcho og Apozari, Kastoria i Hellas

Med sine middelalderkirker og herskapshus fra det 18. og 19. århundret, peker bydelene Dolcho og Apozari seg ut i den greske fjell-landsbyen Kastoria. De historiske bygningene står i fare for å forsvinne, om de ikke inkluderes i et opplegg for restaurering.

Citadellet i Alessandria i Italia

FESTNING: Denne festningen i italienske Alessandria ble bygget mellom 1732 og 1808, og er i ferd med å gå i oppløsning. Foto: FAI, FONDO AMBIENTE ITALIANO


Dette er den viktigste sekskantede festningen i Europa, ifølge UNESCO. Festningen ble bygget mellom 1732 og 1808, og er i ferd med å gå i oppløsning. Lokalsamfunnet og myndighetene er sterkt engasjert i å ta vare på det kulturhistoriske og verneverdige byggverket.

Golemo Gradiste, Konjuh i Makedonia

Utgravinger her har avdekket et stort område hvor det har vært en by fra antikken, med festninger, kirker og andre bygninger, trolig fra det 5. og 6. århundret. Området har vært utsatt for plyndringer og stort forfall. En plass på listen over verneverdige steder vil være med på å løfte frem og ivareta stedet.

Paço de Vilar de Perdizes, Montalegre i Portugal

Dette området som ligger i den avsidesliggende landsbyen Vilar de Perdizes nord i Portugal, ga i århundrer åndelig og materiell trøst til pilegrimer på vandring til Santiago de Compostela. Det ble etablert i 1555, og inkluderte et sykehus, et apotek og et kapell. Disse bygningene er i dag svært forfalne. Også en herregård på samme område er alvorlig truet og trenger restaurering.

Klokkespillet i Mafra-palasset i Portugal

De to tårnene på Mafra-palasset har 120 bronseklokker, og disse enestående musikkinstrumenetene er de største gjenlevende av klokkespill fra 1800-tallet i hele verden. Grunnet manglende vedlikehold står klokkene i fare for å ødelegges.

Trekirkene syd i Transylvania og nord i Olteniai Romania

Ved hjelp av tre fra Romanias dype skoger, ble disse kirkene bygget på 1800 og 1900-tallet, i tradisjonell romansk byggeteknikk. Arkitekturen er forholdsvis beskjeden, men på innsiden er det imponerende veggmalerier. Lokalsamfunn og myndigheter står på for å bevare disse kirkene.

Boligkomplekset Colour Row, Chernyakhovsk i Russland

SPESIELT BOLIGOMRÅDE: Boligkomplekset Colour Row i Chernyakhovsk i Russland er eneste gjenværende eksempel på det tidlige arbeidet til den anerkjente tyske arkitekten Hans Scharoun. Foto: INTERNATIONAL CENTRE OF THE ROERICHS


Dette er det eneste gjenværende eksempel på det tidlige arbeidet til den anerkjente tyske arkitekten Hans Scharoun, i det tidligere Øst-Preussen, og er fra 1924.
Boligprosjektet regnes som en prototype på moderne arkitektur og en forløper for andre banebrytende sosiale boligprosjekter i Tyskland.

Synagogen i Subotica i Serbia

Dette sies å være et av de fineste eksemplene på Art Nouveau innen religiøs arkitektur i Sentral-Europa. Synagogen er designet av de ungarske arkitektene Marcell Komor og Dezsö Jakab, og bygget i 1902. Til tross for noe restaurering de siste tiårene, er bygningen alvorlig truet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder