FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mye å gjøre midt i Mjøsa

Av Dag Fonbæk 13.08.11 11:45

Del saken på:

HELGØYA (VG) Midt i Mjøsa ligger deilige Helgøya. Formet som et stort hjerte.

Stadig flere svinger av E6 ved Brumunddal og finner veien til Norges største innlandsøy - et stykke reinspikka bonderomantikk dratt ut i begge ender.

Øybesøket er som et gjensyn med barndommens ferie på landet, der vi bare får lyst til å tre jordbær på strå. Helt fra Oslo kommer folk for å nyte «natturn'», besøke praktgårdene, drikke lokalt fruktbrygg og spise hjemmebakst under epletrærne på Hovinsholm:

Gårdskafeen Skafferiet kan ha opptil 1000 besøkende på en dag! Det er mange for en øy med 550 innbyggere.

En tur til Helgøya er som å besøke ei gammel tante på landet.

Et lite eventyr


Preget av noen år på Solli plass i Oslo, tett på kaffebarer og gode konditorier, fant Charlotte Holberg Sveinsen ut at hun ville lage noe selv, noe skikkelig bonderomantisk.

Med bondegubbe på Helgøya var stedsvalget lett.

Og takk skal du ha, Charlotte, for det vesle røde huset på tunet, omgitt av hvit stakitt, er blitt rene eventyrhuset - fylt med godt bakverk, rause porsjoner lokalmat, husgeråd og smakfulle tekstiler.

- Alt er til salgs, sier driftige Charlotte omgitt av blide jinter som ekspederer og serverer på store brett med linservieter.

Se www.skafferiet.no for oppdaterte åpningstider.

Les også: 10 romantiske turer i Norge

Skibladner-brygga på Hoel


Til Helgøya kommer du med bil over Tingnesbrua, men turistaktørene på øya ønsker også båtanløp. I sommer skal charterbåten «Besta» trafikkere Hamar-Helgøya, og med Skibladner kan du ta med sykkelen fra Gjøvik og sykle øya rundt på 5 timer (fra Nes) før hjuldamperen tar deg tilbake igjen.

På stasgården Hoel har de egen Skibladner-brygge. Mjøsas hvite svane gjør avtalte strandhugg flere ganger i sommer. Da henter bonden på Hoel, Per Eilif Sandberg, sine gjester i en grønnmalt Volvo-buss fra 1929 og kjører dem opp på den staselige storgården til matgilde og historiefortelling. 7000 båter har tilhold langs Mjøsas strender - og krefter jobber for å få opp båttrafikken på Norges største innsjø.

Bygger prakthage fra 1840


Hovelsrud gård, midt imot Kapp på Toten, restaureres i disse dager den gamle formalhagen fra 1840, slik at besøkende kan rusle på grusganger langs bærhekker med rips, stikkelsbær, bringebær, solbær og korinter.

Samtidig får hovedbygningen på Hovelsrud tilbake sine opprinnelige rosa farge. Gammel panel er fjernet, og hus og hage får tilbake sin opprinnelige form - takket være møysommelig leting i gamle arkiver.

Hver søndag i sommer åpner Marianne Olssøn hagen på Hovelsrud for vandringer og foredrag.

Flere reisetips på Østlandet:
Vestfold-paradiset de lokalkjente drar til || Ta med barna på stølsferie i Valdres || Adrenalindalen Gudbrandsdalen ||Verdens minste hotellkjede

Eplemostkongen


Fruktbonde Knut Braastad - ja da, i fjern slekt med konjakkprodusenten - har i stedet slått seg på alkofri fruktdrikke. På gården sin Aske Nordre, på fastlandssiden av Tingnesbrua, har han sin fulle hyre med å tilfredsstille etterspørselen etter lokal eplemost.

- Den største kundegruppen er lokalbefolkningen, men vi selger også mye til tilreisende og besøkende i gårdsbutikken, sier Braastad.

9000 liter selger han over disk - side om side med andre lokale jordbruksprodukter som syltetøy, syltede gresskar, mel og honning.

Braastad holder åpent hver lørdag, dessuten torsdager fra september og ut året.

Brenneslesuppe og pultostpai

Brunostis, pultostpai og fersk brenneslesuppe står på menyen hos Ringes Spiseri, som holder lokale mattradisjoner i live på kaikanten ved broen over til Helgøya.

Suppen var riktig god, den øvrige kortreist-maten overlater vi til andre å teste ut.

Bente Ekeberg Bodin, som driver Spiseriet i det gamle kommunehuset på Nes, er selv herfra. Etter en omflakkende kokketilværelse på bl.a. Holmenkollen Park Hotel, Oslo Plaza, Druen Mat og Vinhus og Shippingklubben realiserte hun hjemstedsdrømmen - og stortrives med gjestene sine.

I Spiseriet er utstilt bilder av Lillehammer-kunstneren Astrid Lind og borddekorasjoner av Liv Kristin Espelien - alt til salgs.

Les også: Svensk øyrike får Unesco-status

Åpne Mjøs-gårder


Helgøya er godt forspent med velholdte storgårder. Fram til 1202 var Helgøya krongods, og Hovinsholm sør på øya - fremdeles en av øyas største og flotteste bruk - ble gjort til adelsgods av Håkon Håkonsson.

Under Åpne Mjøsgårder (4-10. juli) kan du se den historiske frukthagen på Hovelsrud. Honningproduksjon kan du se på Helgøya Bie, overnatte kan du gjøre på gårdene Hoel, Nerlien, Slåtten, Eskerud og Strandhsgen. Les mer på www.midtimjosa.no

Bo på et fyr: Ta ferien på din egen øy

Lager moteklær på låven


I en ombygd låve på Alhaug gard (Nes) holder Edel Design til. Her har Edel Urstad og flinke hjelpere laget design- og systue for elegante plagg, laget av rene naturmaterialer.

Blant dem som går rundt i Edels klær er Michelle Obama, som ble overrakt en stilig kreasjon under Nobel-besøket i Oslo, som konsekvens av at Edel nettopp hadde mottatt den høythengende nasjonale Bygdeutviklingsprisen for sin friske motesatsing på «bondelandet». I år ble hun nominert som årets grûnder.

Edels klær selges også i Designerkollektivet Aker Brygge. Galleri Hjerterom på Alhaug gard er åpent torsdager (11-16) og lørdager (11-15), ellers etter avtale.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!