Det beste av by og fjell: Hit kan du reise i mars

I mars titter snøklokkene frem i lune, solrike kroker. Men selv om våren er på vei ligger det beste av vinteren fremdeles foran oss.

Det er i mars vi kan sitte i solveggen på fjellet, med høy solfaktor i ansiktet og kjenne solen varme. Det er i mars vi kan gå fra hytte til hytte på ski, og la de varmeste klærne ligge i sekken. Men de varme klærne må med, for plutselig kan det komme tett snødrev og tåke. Mars kan by på mye forskjellig vær, særlig på fjellet

Nå i år blir mars en mellomsesong på Turistforeningens hytter i fjellet: Vinterferien var i februar, påsken kommer først i april, det betyr færre folk og bedre plass på hyttene i mesteparten av mars.

Mona Langset er ansvarlig for VG reise. Her deler hun noen av sine reisetips for mars.

SOL OG BAD: Mona Langset i utebassenget på Hurtigruten. Foto: Lukas L.H. Langset

Jeg har akkurat kommet hjem fra vinterferie i Nord-Norge. Det har også vært en variert væropplevelse med mye av alt; snø, storm, tåke og sol.

Vi reiste med tog fra Oslo til Bodø. Togturen var en flott opplevelse i seg selv. The Guardian har tidligere utropt Nordlandsbanen til en av verdens vakreste togreiser. Nå fikk jeg se det selv.

Vi reiste også med Hurtigruten fra Tromsø til Bodø, og fikk oppleve noe av verdens vakre sjøreise sammen med amerikanere, briter, tyskere, nederlendere og en liten håndfull nordmenn.

Hele Hurtigrutens rundtur fra Bergen til Kirkenes og tilbake igjen, er både for lang og for dyr for meg. Men en kortere strekning anbefaler jeg alle – og særlig de som bor sør for Trondheim – å prøve en eller annen gang i livet.

Reis gjerne den aller nordligste delen mellom Kirkenes og Tromsø. Og gjerne i mars. Da er det stor sjanse for å se nordlys. Aurora Borealis er spesielt aktivt rundt vårjevndøgn, ifølge tidligere leder av Tromsø Geofysiske Observatorium, Truls Lynne Hansen.

Alpene

Jeg synes også at Alpene er på sitt beste i mars. Da er det fortsatt bra med snø i løypene, samtidig som det kan være mulig å sitte i T-skjorte på en restaurantterrasse i bakken ved lunsjtid og kjenne solen varme.

Zermatt i Sveits lokker både matglade og skiglade. Skistedet som ligger like under Matterhorn er kjent for å være litt av en gourmet-destinasjon.

Hvis afterski er vel så viktig som løssnøkjøring og godt preparerte bratte løyper, er St. Anton i Østerrike stedet.

For en mer sofistikert alpeferie kan du styre mot Italia. I Madonna di Campiglio, er de fleste gjestene velstående italienere.

Synes du at Alpene blir kostbart, kan du legge skiferien til Øst-Europa og klare deg på et mye lavere budsjett. Bansko i Bulgaria, Krompacky i Slovakia, og Scyrk i Polen er eksempler på skisteder med den samme snøen, men mye lavere priser enn de mer kjente stedene i Østerrike, Italia og Sveits.

For ikke å glemme: Kortreist er ofte det beste. De norske alpinanleggene går for fullt til påske. De fleste steder har det vært kaldt nok til å lage en solid såle av kunstsnø under natursnøen, så bakkene holder seg lenge ennå.

LONDON: Snart blomstrer påskeliljene her Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Vårbyer

Føler du deg imidlertid mer enn ferdfig med vinter og snø for i år, er det mulig å lukte på våren litt lenger sør i Europa.

Den 21. mars åpner den fantastiske blomsterparken Keuklenhof i Lisse, ikke langt fra Amsterdam. Få også med deg et av Amsterdams mange markeder når du er i byen, både på grunn av muligheten til å gjøre gode kjøp, og på grunn av folkelivet.

I London springer de første påskeliljene ut i mars. I parkene i tilknytning til de kongelige eiendommene plantes det en million løker hvert år. Det er aller mest i St. James’ Park, men også en god del i Kensington Gardens, Victoria Embankment Gardens og Kew Gardens. Pluss på en rekke andre offentlige områder. Foran Buckingham Palace er det både påskeliljer og tulipaner fra midten av mars og ut april.

Når du er i London bør du også få med deg ettermiddagste på ekte britisk vis, og ta gjerne en tur til Notting Hill for shopping og for å se om du kjenner igjen scener fra filmen.

TOKYO: Dette bildet ble tatt 26. mars i fjor. da var blomstringen på topp. Foto: Shizuo Kambayashi / AP

Legger du heller ut på langtur, kan du få med deg kirsebærblomstringen i Tokyo eller Washington. Begge byene er berømte for sine mange blomstrende kirsebærtrær om våren, og begge steder er dette på sitt aller flotteste i slutten av mars.

Begge byene har også mye mer enn blomstring å by på. Washington er verdt et besøk for alle som er interessert i amerikansk historie, politikk og kultur. Og Tokyo er blant annet den byen i verden som har aller flest Michelin-stjerner. Den har rykte for å være dyr, men VG reise har tidligere gitt mange tips til hvordan du kan nyte Tokyo uten å tømme lommeboken.

ATHEN: Kveldssol på Akropolis Foto: Mona Langset / VG

Middelhavslandene

I landene rundt Middelhavet er det grønt og frodig i mars. Solen varmer uten at det er ubehagelig varmt. Det er færre turister enn om sommeren, og færre enn det vil bli i april – når påsken kommer sent i år.

Dermed er mars et godt tidspunkt for å reise til de mest populære storbyene og se de aller største turistattraksjonene. Da kan du for eksempel oppleve la Sagrada Familia i Barcelona, Colosseum i Roma, katedralen i Milano, Markusplassen i Venezia eller Akropolis i Athen med mye mindre kø enn om sommeren. Og etter å ha sett attraksjonene, kan du nyte våren på en utekafé i solen.

ROMA: Utekafé på Piazza di Santa Maria i Trastevere. Foto: Education Images / Universal Images Group Editorial / Getty Images

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder