BÅTVIKA: Her har fiskere søkt ly i flere 1000 år. Foto: Foto: Mona Langset, VG

På fisketur med proff guide

«Det å få fisk er ikke det viktigste. Det er alt rundt,» sa den profesjonelle fiskeguiden før turen. Men opplevelsen steg hundre hakk da jeg dro i land min første lyr.

MANDAL (VG reise) Ryan Marchese (39) har gjort lidenskapen til levebrød. Det vil si: han jobber egentlig med akuttmedisin i ambulansetjenesten. Men gunstige vaktordninger gjør at han også har tid til å være profesjonell fiskeinstuktør og -guide på Sørlandet.

De fleste kundene er utenlandske. De kommer fra USA, Canada, Cayman Islands, Kina, Malaysia, Singapore, New Zealand, Russland og Mellomeuropa. Det er små og store grupper, noen alene, det er familier med barn, noen nybegynnere og noen eksperter.

les også

Full rulle på Fiskebrygga hver tirsdag

MINDFULLNESS: Ryan Marchese får ro i tankene og sjelen mens han fisker. Foto: Foto: Mona Langset, VG

– Men fiskeopplevelsen og naturopplevelsen er den samme uansett hvilken bakgrunn du har, sier Ryan.

Han tror ikke det er tilfeldig at de fleste kundene er utenlandske. Nordmenn har ikke tradisjon for å betale instruktører for å lære noe om naturen. Det lærer vi av foreldre eller besteforeldre, eller finner ut av selv.

les også

Hamsuns hotellutsikt

Men selv Ryan, som har vært en lidenskapelig fisker siden 10-årsalderen, kan leie instruktør for å få den aller beste fiskeopplevelsen på nye steder.

– Det er alltid noen triks bare lokalkjente kan gi deg, sier han.

Selv er han lommekjent i farvannet rundt Mandal etter at kjærligheten brakte ham fra England til Norge for 15 år siden.

les også

Arendalitter: De som drar til Syden er gale i hodet

Ingen fiskeentusiast

Skal innrømme at jeg var skeptisk. Har aldri hatt tålmodighet til å sitte time etter time med en stang og et snøre som dyrene der nede i dypet ikke gidder å nappe borti en gang.

Kunne Ryan - bare fordi han er europeisk og internasjonalt sertifisert fiskeguide - overbevise meg om at fisking var en fin opplevelse?

SKJERNØYA: Vi parkerer ved bebyggelsen, før vi går til fiskeplassen ytterst på øya. Foto: Foto: Mona Langset, VG

– Gi meg to timer, sa han på telefon før jeg reiste til Mandal.

Han mente at det var alt han trengte for å overbevise meg.

les også

En sommernatt på fyret

Naturopplevelse

I Mandal henter han meg på hotellet og kjører til Skjernøya, Norges sydligste befolkede øy. Mens vi går fra bilen - først på en smal asfaltvei mellom hvite og rødmalte trehus - så gjennom skog der fuglene synger i trærne - og videre opp på en fjellknaus med utsikt til Ryvingen fyr og havet som har Danmark på den andre siden - snakker han om å fiske.

– Det handler om så mye mer enn å fange fisk. For meg er fiske det å komme ut i naturen og finne ro. Det snakkes så mye om mindfullness, «oppmerksomt nærvær» eller evnen til å være tilstede i øyeblikket. Når jeg står alene med fiskestangen får jeg ryddet i egne tanker. Selv om jeg kanskje kommer hjem uten fisk til middag, har jeg fått ro i sjela, og en fin naturopplevelse. Hvis du er alt for fokusert på målet - på det å få fisk - glemmer du å nyte reisen dit.

VANNLINJER: Vi passerer dem på vei til fiskeplassen. Foto: Mona Langset, VG

Vi passerer et tjern fullt av hvite vannliljer på store grønne blader. Gresshoppene spiller, og to terner flyr tett over Båtvika. Her har fiskere og båter fått ly gjennom flere 1000 år, står det på skiltet som er satt opp ved båthuset fra 1880.

Det er ingen andre mennesker her. Bare fiskeinstuktøren, hunden Mira og meg.

Ryan forteller at han ser an kundene. Noen tar han med til fiskeplasser like ved veien. Andre kan gå litt. Han er spesielt glad i denne fiskeplassen, helt ytterst på Skjernøya, der han tar med VG.

ALENE: Ryan liker seg på de ytterste skjærne ev Skjernøya. Foto: Mona Langset, VG

– Her kommer jeg vekk fra alt og alle. Danmark er neste stopp. Når du fisker ved havet, har du også den dype blå fargen i horisonten, sier Ryan mens han setter slukene på fiskestengene.

Vi skal bruke gummisluker som ligner levende småfisk med en krok i magen.

les også

Skapte sin sørlandske oase

SLUK: Gummifisken ser levende ut når den danser gjennom vannet. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Ryan forklarer hvordan jeg skal holde igjen snøret med pekefingeren mens jeg kaster, og slippe i det stangen har omtrent 45 graders vinkel på sjøen.

Han kaster selv, og sluken lander med et plopp langt ute.

Jeg kaster, og sluken havner med et plopp mye nærmere land.

Men det er bra nok, sier Ryan. Og forklarer at nå må snøret mates litt ut, slik at sluken synker helt til bunnen, før den skal sveives inn igjen. Samtidig må stangen kastes litt sidelengs slik at gummifisken med skjult krok i magen danser gjennom vannet.

FANGST: Ryan får en lyr nesten på første kast. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Det tar ikke mange kast før Ryan har en lyr på kroken.

Jeg får ingenting.

Men solen varmer svabergene, og jeg kjenner en liten mestringsglede hver gang min egen sluk havner lenger ut i sjøen ved neste kast.

Plutselig napper det i snøret, og pulsen stiger. Men fisken ville bare erte.

les også

Seiler standsmessig til sjøspeiderleir

To timer går fort, og jeg må medgi at jeg har det veldig fint på svaberget med fiskestengene.

Når vi er nesten tilbake ved bilen, like før vi skal kjøre, spør jeg om å få prøve en gang til. Bare ett kast fra brygga like ved der vi parkerte.

Ett kast. Det er da det biter. Stangen står i helspenn, pulsen stiger mens jeg sveiver langsomt inn. Vil den glippe? Nei! jeg haler den inn på land. Min første lyr. Et lite gledeshyl høres fra brygga.

FANGSTEN: En fin lyr. Foto: Foto: Ryan Marchese

Fiskeguide

Det finnes mange profesjonelle fiskeguider i Norge. Guidene kan leies av èn eller flere personer sammen.

De fleste guidene befinner seg på Vestlandet og i Nord-Norge. Sør for Haugesund er det svært få profesjonelle guider. På Sørlandet har Ryan Marcheses firma AnglerPilot selskap av Kristoffer Midling-Jensen i Lindesnes og Tommy Egra i Arendal.

– Det har begynt å bli mer stuerent også for nordmenn å leie fiskeguide nå. Jeg har merket en økt interesse de siste fem-seks årene. Det er særlig havfiske, laksefiske og gjeddefiske nordmenn er interessert i å leie guide til, sier Tommy Egra fra Lillesand.

Priseksempler

Ryan Marchese (AnglerPilot) i Mandal: Halv dag: 2000 for en person, 2500 for to til tre personer. Inkludert foto. Hel dag: 4000 for en person, 5000 for to til tre personer. Inkludert foto og mat som guiden tilbereder, for eksempel fiskesuppe eller hjemmelaget lapskaus.

Kristoffer Midling-Jensen i Lindesnes: Tar med opp til seks personer på havfiske i egen fiskebåt i fire til fem timer. Pris Avtales fra gang til gang.

Tommy Egra i Arendal og Kote Null i Lillesand og Kote Null i Tvedestrand: Tar med enkeltpersoner eller grupper opp til 10-15 personer på fiske i båt eller på land. Halv dag: ca 3000 kroner, hel dag: ca 5000. Prisene kan varierer noe med opplegget. Bestilles det heldags via Kote Null er mat inkludert. Bestilles det direkte med guiden er det mat etter avtale.

DYREMØTE: På Skjernøya er det også mye sau på beite. Foto: Mona Langset, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder