AVSLAPPENDE: Solen kom så tidlig i år at Amsterdamerne kunne nyte parklivet allerede i slutten av februar 2019. Foto: REMKO DE WAAL / ANP

Få innsidetipsene – opplev Amsterdam som en lokal

Amsterdam er byen for livsnytere. Den byr på langt mer enn kanalcruise og blomstermarked. Her er innsidetipsene som gjør at du kan oppleve byen som en lokal.

Nordmenn er ikke alene om å like Amsterdam. Så mange turister strømmer til byen at byrådet nylig besluttet å innføre en ny turistskatt på tre euro per natt. I helgene er byen praktisk talt fylt til randen av turister, og om du ikke vet hvor du skal gå er det lett å falle i en turistfelle. Vi guider deg utenom.

les også

Glitrende Amsterdam

AMSTERDAM: Opplev byen som en lokal med disse tipsene Foto: Marte Andresen

Velg område med omhu

Det er ikke mye som skal til for å gjøre et opphold i Amsterdam til en mer autentisk opplevelse. Den viktigste forberedelsen gjør du allerede når du bestiller hotell. Unngå sentrumskjernen og utforsk heller et av Amsterdams hyggeligere områder.

De Pijp (uttales De Pæip) sør for sentrumskanalene er byens mest trendy strøk. Her finnes fasjonable butikker og restauranter. Med museer og Amsterdams grønne lunge, Vondelpark, kun en liten sykkeltur unna, er det ikke overraskende at De Pijp er populært blant amsterdamerne.

Det er imidlertid gatene og kanalene i Jordaan som oftest er avbildet på postkortene fra byen. Her er butikkene unike, restaurantene små og det er nettopp her Amsterdams hyggeligste lørdagsmarked finner sted.

VONDELPARK: Amsterdams grønne lunge. Den ligger i kort avstand fra det trendy strøket De Pijp. Foto: Marte Andresen

Når overnatting er på plass er neste steg middagsreservasjoner. Amsterdamere vet å benytte byens upåklagelige kulinariske tilbud. Kombinasjonen av sosiale nederlendere og byens popularitet blant turister fører imidlertid til høyt press på byens restauranter. Derfor lønner det seg å være tidlig ute med å reservere bord. Gjerne et par uker i forveien. Finner du frem til de virkelig lokale restaurantene kan du oppleve å kun høre nederlandsk hele kvelden.

Se restauranttips lenger ned på siden.

JORDAAN: Amsterdamere sykler. Foto: Dag Fonbæk / VG

Mye skjer

Det er alltid noe på gang i Amsterdam. Med litt leting finner du gratis eller billige billetter til alt fra morgenyoga og kaffefestival til konserter og fotoutstillinger. Sjekk Paradisol.nl ut og Melkweg.nl for konserter, eller bruk sosiale medier til å søke etter arrangementer den helgen du er på besøk.

Frem til 7. juli kan du også besøke World Press Photo Exhibition 2019.

Dagens viktigste måltid

Enhver dag i Amsterdam bør starte med en anselig frokost. Så dropp hotellfrokosten og utforsk en av Amsterdams mange restauranter som spesialiserer seg på en smakfull start på dagen.

I Jordaan er Gs en institusjon med sine uendelige varianter av Bloody Marys og kreative brunsjretter. På De Bakkerswinkel i Westerpark vil du mest sannsynlig dele frokostbord med de lokale og oppleve en av Amsterdams hyggeligste parker.

De luftige og instagram-vennlige lokalene til Coffee & Coconuts i De Pijp er i seg selv verdt et besøk, og det skader heller ikke at de serverer deilige, tykke pannekaker og ferskpresset juice. Ønsker du å unngå allfarvei er Meneer Nieges en favoritt med behagelige lokaler og en fantastisk uteservering i vannlinjen langs Amsterdams hovedinnfartsåre, IJ. Om Amsterdam byr på et av sine sedvanlige regnskyll er den lune peisen et velkomment syn.

les også

Markedsbyen Amsterdam

På en solfylt morgen kan det friste vel så mye med en rolig frokost utendørs og da er et godt alternativ å ta turen til Noordermarkt nord på Jordaan. Blant bodene kan du kjøpe ferske bakervarer, frukt og grønt, oster og kaffe. Ta med godsakene et par kvartaler unna folkemylderet på markedet og finn en ledig plass i solen langs en av kanalene. Vil du virkelig skli inn som de lokale tar du turen tidlig for å få tak i de beste varene før turistene er ferdige med hotellfrokosten, betaler kontant (ettersom våre norske visakort sjeldent fungerer på markeder) og har med eget handlenett for varene. Kortreist og miljøvennlig står i høy kurs på Amsterdams mest trendy grønnsaksmarked.

GATEKUNST: Det gamle NDSM-verftet utgjør i dag gatekunstmuseet Street Art Today og er blitt et yndet samlingspunkt for amsterdamerne på solfylte dager. Foto: Marte Andresen

Byen for livsnytere

Med frokost unnagjort er det på tide å gjøre det amsterdamerne gjør aller best – nyte livet. Bruk formiddagen til å beundre smale gater på Jordaan og forsøk å forstå hvordan de skjeve byggene blir stående i år etter år. Legg særlig merke til innsatsen familiene i første etasje legger ned for å skape små, grønne oaser gatelangs.

Melder kaffetørsten seg tar du turen innom Drupa eller vandrer nordover til Good Beans langs Haarlemmerdijk. Haarlemmerdijk byr også på muligheten til å titte innom små butikker med klær og krimskrams.

Om eventyrlysten melder seg kan du ta fergen fra sentralstasjonen til NDSM-verftet i Amsterdam Noord på nordsiden av elven IJ. Verftet var tidligere blant verdens største, men er nå omgjort til et gigantisk samlingspunkt for start-ups og entreprenører, kunstnere og livsnytende Amsterdamere.

Lørdager kan du gjøre kupp på byens største loppemarked, og ellers vandre gjennom og mellom industribyggene på verftet som utgjør gatekunstmuseet Street Art Today. På solværsdager er uteservingen på Pllek et yndet mål for de lokale og et passende sted å fundere over Amsterdams bedagelige sjarm.

BOTANISK HAGE: Få nærkontakt med vakre sommerfugler, vandre gjennom jungel og se planter og trær fra hele verden. Foto: Marte Andresen

Botanisk

Amsterdam er kjent for sine storslagne museer og mange av dem er virkelig verdt en tur til tross for lange køer og horder med turister. Merk at det på flere av museene vil lønne seg å kjøpe billetter på nett i forkant. Dersom du vil unngå kø kan du finne veien til Amsterdams botaniske hage, Hortus Botanicus. Her kan du se planter og trær fra hele verden, vandre gjennom jungel i drivhuset og få nærkontakt med sommerfugler i sommerfuglhuset. Benytt også anledningen til å smake på kakene i hagens kafé.

Når det nærmer seg avreise er Foodhallen perfekt for et raskt, siste måltid. Foodhallen har blitt en favoritt blant byens innbyggere etter at den gamle trikkestallen i 2014 ble omgjort til blant annet bibliotek, kino og mathall. I likhet med det nyåpnede Oslo Street Food består Foodhallen av en rekke utsalgssteder med felles sitteareal. Her finnes mat fra alle verdenshjørner. Sjekk spesielt ut meze fra Maza, tacos fra Lima og vietnamesisk salat fra Vietview. Frister det mer med burger skal The Butcher ha byens beste. Tips: Det kan ofte se fullt ut, men med et våkent øye og villighet til å dele bord åpner det seg raskt sitteplasser.

SYKKEL: Det beste fremkomstmiddelet i Amsterdam. Foto: Göran Bohlin / VG

Forstå trafikk-hierarkiet

For å skli inn som erfaren Amsterdamer og bli behandlet som en lokal, er det viktig å forstå trafikken. Amsterdam har et klart definert hierarki: Syklister, gående, bilister. I den rekkefølgen. Fotgjengere bør til enhver tid unngå sykkelfeltene og anse fotgjengerfelt som i aller høyeste grad veiledende. Eller enda bedre, lei sykler og nyt at det knapt finnes en høydemeter å bestige i mils omkrets av Amsterdam.

Amsterdamerne kan virkelig gjøre alt mens de sykler, men for turister anbefales det å holde seg til sykling når man befinner seg i sykkelfeltet. Unngå virring og følg med på trafikken så vil du raskt skli inn i de travle sykkelfeltene og se Amsterdam slik de lokale gjør det: Fra sykkelsetet.

Til slutt, skulle alt annet vise seg vanskelig kommer du en lang vei med et smil og et ‘hoi hoi’.

Her kan du spise

BAK: En skjult perle i toppen av et tidligere varehus ved elven IJ. Reservasjon er nødvendig og man må spise kjøkkensjefens satte meny. Lukk øynene og glem prisen. Opplevelsen er verdt det. Adresse: Van Diemenstraat 408.

Cafe Restaurant in de buurt: Nabolagsrestaurant i nærheten av Leidseplein. Enkelt, uformelt og godt. Rett og slett et hyggelig sted å tilbringe kvelden. Adresse: Lijnbaansgracht 246.

Mossel & Gin: Restaurant dedikert til kombinasjonen blåskjell og Gin & Tonic. Det fungerer. Spesielt på grunn av den hyggelige uteserveringen midt i Westerpark. Adresse: Gosschalklaan 12.

Primi bar + cucina: En italiensk sjarmør utenfor turistområdet, en spasertur unna Jordaan. Ikke noe fancy, bare ekte italiensk mat (og service). Tiramisuen er verdt et besøk i seg selv. De har også en avdeling ved Vondelpark. Adresse: Van der Hoopstraat 96II.

Cafe Binnenvisser: Har du glemt å reservere kan dette bli redningen. Binnenvisser tar nemlig ikke reservasjon, men vær forberedt på å måtte vent på bord. Det løser seg imidlertid enkelt med et glass naturvin i baren. Adresse: Bilderdijkstraat 36.

Denne reportasjen er skrevet av norske Marte Andresen som bor og arbeider i Amsterdam.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder