FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fire tips for å fly smertefritt med lavprisselskaper

Via Khushbu Shah / The New York Times03.04.19 15:54

Del saken på:

Jeg har nylig gått over til lavprisflyselskaper, dette til tross for at jeg en gang fikk raseriutbrudd i innsjekkingsskranken til Ryanair da jeg måtte ut med 40 euro fordi jeg hadde glemt å skrive ut ombordstigningskort.

Denne saken ble første gang publisert i The New York Times i mars 2019

Folk som reiser mye med fly, rynker kanskje på nesen når de hører at jeg har brukt opptjente bonuspoeng på reiser med flyselskaper som tidligere har foreslått å ta betalt for bruk av toalett under flyturen og å fjerne seter så flypassasjerer må spenne seg fast og stå. Dessuten legger de stadig til nye skjulte avgifter.

Internasjonale lavprisflyselskaper som Norwegian og Wow air har imidlertid, slik jeg ser det, knekt koden for å gjøre det bryet verdt å kjøpe billige flyreiser. Her er noen tips til å fly billig uten å gå fra vettet.

Vær smart når du kjøper billetter

Lavprisflyselskaper flyr ikke året rundt til de samme stedene. I stedet kan du i ulike tidsperioder bestille reiser til visse destinasjoner. Det betyr også at alle som vil ha billige billetter til et bestemt sted, må kjøpe dem – og reise – samtidig.

To ganger i året reiser jeg til Cork i Irland for å besøke familien. Det hadde blitt dyrt å fly to ganger over Atlanteren med flere mellomlandinger, så straks Norwegian la ut mars-til-oktober-reisene sine, kjøpte jeg en billett til 2700 kroner fra Rhode Island for å besøke familien i juli. Det kostet et par tusen kroner mer å fly fra Georgia til Rhode Island. Hvis du ser etter lignende kupp, undersøk når høysesongen er der du vil dra. Den samme flyreisen, som også var fem timer lengre på grunn av en lengre mellomlanding og fordi den tok omveien via Amsterdam til Irland, kostet nesten 12.600 kroner med KLM.

Hvis høysesongen for å reise til for eksempel Island er fra mai til
september, kan det være lurt å holde utkikk etter flybilletter i januar.
Reykjavik, eller et hvilket som helst nytt reisemål, er moro uansett årstid. Bare husk å ta med varme klær.

Omgå bagasjerestriksjoner

Ingen vil stå i innsjekkingsskranken og flytte hodetelefoner og ladere først fra håndbagasjen over i ryggsekken, så over i bagasjen man skal sjekke inn, bare for å unngå bagasjebegrensninger på vekt eller størrelse. Bare betal for bagasjen. (Eller les betingelsene med liten skrift før du kjøper billetter, og pakk lett!)

Hvis du reiser sammen med noen, er det lurt å huske at lavprisflyselskaper vanligvis tar betalt for bagasjen for hver del av reisen.

Det betyr at én person kan betale for innsjekket bagasje eller ekstra håndbagasje, mens den andre kjøper en økonomibillett uten utillegg i prisen. Da kan dere spare mye penger på bagasjeavgifter. Men det betyr også at én av dere, den som ikke betalte for ekstra håndbagasje eller innsjekket bagasje, noen ganger må betale litt ekstra for å få sitte ved siden av reisekameraten sin. JetBlue, for eksempel, tar ikke ekstra betalt for å velge et økonomisete. Spirit Airlines tar fra 45
kroner og oppover for hver del av reisen. Norwegian begynner på 75
kroner. Stort sett koster det mellom 50 og 150 kroner å velge sete når du reiser på økonomiklasse. Da kan dere velge seter samtidig og ende opp ved siden av hverandre på flyturen.

Velg et strategisk sete

De fleste forbinder automatisk lavprisflyselskaper med ukomfortable seter. Greit, de er sikkert ikke like behagelige som hos flyselskaper med større fly og flere bekvemmeligheter, men jeg har ikke hatt en ubehagelig flyreise med et lavprisselskap på lenge, fordi jeg velger sete med omhu.

Med det mener jeg følgende: Når du kjøper billetter, velg et sete langt bak i flyet. Det høres kanskje lite intuitivt ut, men det virker som om alle alltid vil sitte langt fremme (kanskje de tror det går fortere å komme seg av og på flyet da, noe det vanligvis ikke gjør), selv om setene er identiske. Dessuten, i motsetning til større flyselskaper, er det lenge siden sist jeg fløy med et lavprisselskap og flyet var helt fullt. Hvor er de tomme setene, spør du? Bak i flyet, der jeg sitter.

Hvis du reiser sammen med noen, kjøp setene ved vinduet og ved
midtgangen. Ingen vil ha setet i midten, så det er en god sjanse for at ingen kjøper det – og hvis de gjør det, kan dere alltids tilby dem å bytte med setet ved vinduet eller ved midtgangen, så dere kan sitte sammen. Hvem sier vel nei til det?

Sosiale medier er den beste måten å få hjelp på

Lavprisflyselskaper er mye mindre enn sine store, internasjonale motparter. Å få tak i noen via en direktemelding på Twitter eller en Facebook-melding kan være ganske lett. Ingen svarte på spørsmålet jeg stilte via e-post angående en nattflyging fra USA til Europa, så før vi lettet, sendte jeg en melding til flyselskapet på Twitter. Da jeg landet, hadde jeg fått informasjon om og referansenummeret til shuttlebussen jeg skulle ta videre.

© 2019 New York Times News Service